Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Στις κρίσιμες μέρες που ζούμε, για την εκπαίδευση και την κοινωνία η κυβέρνηση της οικονομικής φρίκης θυσιάζει την κοινωνική πλειοψηφία, τις ανάγκες και τα δικαιώματά της, για να αντιμετωπιστεί η κρίση σε βάρος όλων των εργαζομένων.
Είναι το αποκορύφωμα της πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία με τις επιλογές τους. Το δημόσιο χρέος αποτέλεσμα των τοκογλυφικών δανείων και της διαπλοκής του πολιτικού σκηνικού με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, με τεράστιες μίζες και ατιμώρητα σκάνδαλα που εκτίναξαν τα έξοδα του δημοσίου. Χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα που υπαγορεύουν την πολιτική ΚυβέρνησηςΕΕΔΝΤ. Ακόμα και οι ίδιοι γνωρίζουν, ότι το χρέος είναι πλασματικό τοκογλυφικό, πληρωμένο διπλά και τρίδιπλα από τους εργαζόμενους. Παρόλα αυτά αρνούνται να το διαγράψουν.
Κυβέρνηση και Τρόικα χρησιμοποιώντας τον μπαμπούλα της χρεοκοπίας εκβιάζουν την κοινωνία να δεχτεί τη διάλυση σε ότι συνιστά δημόσιο αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα. Εκβιάζουν να δεχθούμε τη φορολογική λεηλασία μας, το ξεπούλημα των υπηρεσιών, των υποδομών, του φυσικού πλούτου της χώρας μας.
Για να σωθούν τάχα οι μισθοί και οι συντάξεις, που είναι η αιτία της κρίσης, προχωρούν σε συνεχείς περικοπές. Την ίδια ώρα και ενώ έχουν φτάσει την ανεργία σε πρωτοφανή ύψη, οδηγούν σε απόγνωση και εξαθλίωση τεράστιο κομμάτι του λαού μας και με την πολιτική τους αναγκάζουν τους νέους μας σε μετανάστευση.
Η συντριβή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, συνεχίζεται σήμερα με την εργασιακή εφεδρεία, με το νέο μισθολόγιο. Με εκτίναξη της μαύρης κι απλήρωτης και εντατικής εργασίας, με εξασφάλιση βάρβαρης εργασίας για τους νέους μας, με καταστροφή των μικρομεσαίων επαγγελματιών, με πρόσχημα την δήθεν απελευθέρωση.
Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική ΚυβέρνησηςΕΕΔΝΤ κάνει επίθεση και στην παιδεία.
Με καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων, τμημάτων, μαθημάτων γραφείων, υπηρεσιών και παροχών παιδείας, κλείσιμο βιβλιοθηκών κ.α. Συρρικνώνουν δραματικά την εκπαίδευση, με πρωτοφανείς περικοπές όχι μόνο στους μισθούς μας, αλλά και σε υποδομές και σε υλικό. Εμείς θα υπερασπιστούμε την Δημόσια εκπαίδευση παλεύοντας για το χώρο που εργαζόμαστε και ταυτίζεται με τη ζωή μας. Θα παλέψουμε για το κοινωνικό αγαθό της παιδείας μαζί με όλη τη μαχόμενη εκπαιδευτική κοινότητα, όλων των βαθμίδων. Με πανεκπαιδευτικό μέτωπο, μαζί τους γονείς και μαθητές θα υπερασπιστούμε δικαιώματα, αξίες και κατακτήσεις που κερδήθηκαν με πολυετείς αγώνες του λαού μας.
Βλέπουμε αυτόν τον αγώνα σαν αδιαίρετο κομμάτι της μάχης που δίνει η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων.
Οραματίζονται μια εκπαίδευση που θα είναι ακριβοπληρωμένο προϊόν, θέλουν μια παιδεία κατάρτισης, με γνώσεις μιας χρήσης, επιχειρούν τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Επιδιώκουν να στεγνώσουν κάθε ελπίδα και ιδανικό για μια καλύτερη κοινωνία. Όλα αυτά αντιστοιχούν στην κοινωνία της χρεοκοπίας που εκπροσωπούν κυβέρνηση και Τρόικα.
Θέλουμε και αγωνιζόμαστε για μια παιδεία ανάλογη των κοινωνικών αναγκών, που να μορφώνει και να απελευθερώνει τους μαθητές, να σφυρηλατεί ελεύθερες συνειδήσεις με ελεύθερο φρόνημα και ιδανικά. Με κοινωνική ευθύνη στηρίζουμε την προσπάθεια της κοινωνίας να βγει από το φαύλο κύκλο των οικονομικών κρίσεων. Γιατί η κοινωνία δεν μπορεί να έχει στόχο τη σταθερότητα του ευρώ, αλλά τη δημιουργική ζωή των ανθρώπων της, την κοινωνική προσφορά, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Απαιτούμε
 Να ανατραπεί τώρα αυτή η πολιτική και η κυβέρνηση που την εφαρμόζει αλλά και κάθε άλλη που εφαρμόσει την ίδια πολιτική.
 Να φύγει η τρόϊκα από την χώρα. Να διαγραφεί το χρέος.
 Να καταργηθεί το βάρβαρο και δουλοπρεπές μνημόνιο κυβέρνησης-ΕΕ-Δ.Ν.Τ., το μεσοπρόθεσμο αλλά και όλα τα μέτρα που απορρέουν από αυτά.
 Να ακυρωθούν όλα τα μέτρα που περικόπτουν τους μισθούς μας και τις συντάξεις. Όχι στο νέο μισθολόγιο των νέων περικοπών. Όχι στην εφεδρεία
Όχι στη σύνδεση μισθού με την παραγωγικότητα. 1400 € οι καθαρές αποδοχές του νεοδιόριστου με αναλογικές αυξήσεις στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια. 30 χρόνια πλήρη σύνταξη.
 Όχι στην καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εργασιακό καθεστώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ - ΔΟΕ.
 Όχι στις περικοπές των δαπανών στην εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση. Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ ή στο 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εγκατάλειψη της εκπαίδευσης, στις συγχωνεύσεις σχολείων την κατάργηση ολόκληρων τύπων σχολείων και εκπαιδευτικών θεσμών που οδηγούν την ελληνική εκπαίδευση πολλές δεκαετίες πίσω.
 Να μη χαθεί καμία οργανική θέση. 25 μαθητές ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις και την ΤΕΕ, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
 Να μην καταργηθούν, να μην περικοπούν τα μαθήματα πολιτικής παιδείας, τα μαθήματα δεύτερης ξένης γλώσσας, τα μαθήματα πληροφορικής και τα οικονομικά μαθήματα από τα νέα αναλυτικά προγράμματα.
 Να μην κλείσουν οι σχολικές βιβλιοθήκες, τα γραφεία και υπηρεσίες εκπαίδευσης
 Άμεση οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών μας ταμείων και του ΟΠΑΔ. Να καταργηθεί Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που υπονόμευσε το δικαίωμα στην ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 Να επιστραφούν τα χρήματα, που αφαιρέθηκαν από τα ασφαλιστικά μας ταμεία.
 Απαιτούμε δημοκρατία και την παιδαγωγική ελευθερία στο χώρο των σχολείων. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και θα αντισταθούμε στη νέα αυταρχική διοικητική δομή, το βαθμολόγιο που προωθείται την αυτοαξιολόγηση και τη μετατροπή των διευθυντών σε αξιολογητές-μάνατζερς.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου