Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ε.Λ.Μ.Ε ΕΟΡΔΑΙΑΣ
25ης Μαρτίου 39
50200 Πτολεμαϊδα
e_mail : elmeeordaias@gmail.com
Τηλέφωνο : 24630  23763
FAX : 24630  23763


Ανοικτή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Στις 19 Οκτωβρίου η κυβέρνηση καταθέτει τριετή προϋπολογισμό. Ο Νέος προϋπολογισμός προβλέπει για την παιδεία ποσοστό 2,3 % τους ΑΕΠ. Το χειρότερο ποσοστό από την ίδρυση του κράτους. Τα αντιλαϊκά μέτρα που θα ψηφιστούν για μια τριετία προδιαγράφουν μαύρα χρόνια και για την δημόσια παιδεία. Θύματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, μετά από την εφαρμογή των πολιτικών που μας οδηγούν στην πτώχευση, είμαστε σήμερα όλοι. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.
Παρά τις μεγάλες εξαγγελίες της πολιτικής μας ηγεσίας, για ψηφιακό σχολείο, νέο σχολείο, πρώτα ο μαθητής και άλλα ωραία λόγια. Στην πράξη υλοποιείτε μια πολιτική κατάργησης συγχώνευσης, σχολικών μονάδων, τμημάτων, μαθημάτων υπηρεσιών της εκπαίδευσης. Συνολικά υποβαθμίζεται συνεχώς και ο εκπαιδευτικός και το παιδαγωγικό έργο.
Τα αντιλαϊκά  αντιεκπαιδευτικά μέτρα που υλοποιούνται, με εργαλείο τα ΜΜΕ, συνοδεύονται με αυταρχισμό. Στοχοποίηση των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών. Με εκβιαστικά διλλήματα και τρομοκρατία, με χαράτσια, πολλαπλούς φόρους μας μιλούν για νέο μισθολόγιο, για εφεδρεία, και απολύσεις. Οι οικογένειες των μαθητών μας, όπως και εμείς οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ασφυκτιούμε από την οικονομική πίεση που έχει επιβληθεί με την μορφή μιας ιδιότυπης οικονομική δικτατορίας.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η υλοποίηση των διερευνητικών εργασιών (Project) θα υλοποιηθεί στα λύκεια μας με παρωχημένα και προβληματικά εργαστήρια υπολογιστών, με βιβλιοθήκες κλειστές, και με γενικόλογες και αόριστες οδηγίες. Αναθέτουν στους εκπαιδευτικούς ένα μάθημα χωρίς ουσιαστικές υλικοτεχνικές υποδομές.

Τα σχολεία μας, έχουν μετατραπεί σε φωτοτυπικά κέντρα, όπου προσπαθούμε να καλύψουμε την έλλειψη των βιβλίων, με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος σε χαρτί και συντήρηση μηχανημάτων.

Η καθυστέρηση, των αποσπάσεων από άλλα ΠΥΣΔΕ. Οι σχεδόν ανύπαρκτοι διορισμοί και η ολιγωρία σε διορισμούς αναπληρωτών, καθυστερούν την κάλυψη των κενών στα σχολεία μας.

Περικοπή, μείωση, κατάργηση στην ουσία των ξενόγλωσσων μαθημάτων. Κατάργηση, περικοπή των μαθημάτων πολιτικής παιδείας (αγωγή του πολίτη, δίκαιο, αρχές οικονομίας). Περικοπή των μαθημάτων επιλογής στην Α Λυκείου, μείωση του ωρολογίου προγράμματος στην Α τάξη των Λυκείων. Προκαλούν υποβάθμιση του παιδαγωγικού έργου των σχολείων, και οδηγούν πολλούς συνάδελφους μας σε απόγνωση, αφού τους αφαιρούν το αντικείμενό διδασκαλίας.

Η υποχρηματοδότηση της επιτροπής παιδείας του δήμου, δεν μπορεί να καλύψει τα χρέη των σχολείων για το προηγούμενο σχολικό έτος, και δεν μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη κάλυψη των λειτουργικών εξόδων για το τρέχον σχολικό έτος. Αν υλοποιηθεί η εξαγγελία για αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε € 1,06, μαζί με την αύξηση στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Το πρόβλημα θα είναι μεγάλο για όλα σχολεία και ειδικά αυτά που δεν καλύπτονται με τηλεθέρμανση από τον δήμο μας.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Ο καθημερινός αγώνας που κάνουν οι καθηγητές, να λειτουργήσουν τα δημόσια σχολεία, είναι ειδικά στην νέα σχολική χρονιά πολύ δύσκολος. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η δωρεάν δημόσια παιδεία είναι υπόθεση των καθηγητών, αλλά και των γονέων και των μαθητών μας. Οι πολιτικές που απαξιώνουν και υποβαθμίζουν την δημόσια παιδεία εφαρμόζονται εδώ και πολλές δεκαετίες. Σήμερα όσο ποτέ κρίνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης, μας πάνε για διάλυση, βάζουμε τις κόκκινες γραμμές μας.

Ζητάμε από τους γονείς, την Δημοτική αρχή να συμπορευθούν μαζί μας σε διαρκεί αγώνα, για να αντιμετωπίσουμε , να λύσουμε όπου μπορούμε προβλήματα των σχολείων μας, και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο :

Δημόσια, σύγχρονη δωρεάν παιδεία για όλους, με αναβαθμισμένο παιδαγωγικό και μορφωτικό περιεχόμενο, ανάλογη με τις ανάγκες της εποχής.

Να διεκδικήσουμε ένα νέο σχολείο, με υποδομές, με αξιοπρεπή χρηματοδότηση, με πληρότητα σε προσωπικό, ικανό να προσφέρει το αναγκαίο εκπαιδευτικό έργο.


Πρόεδρος ΕΛΜΕ Εορδαίας
Πολυχρονιάδης Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου