Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ελένη Ζωγραφάκη, Θέμης Κοτσιφάκης
Μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ
Εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Ανακοίνωσε σήμερα 9-2-2010 ο κ. Παπακωνσταντίνου την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης στο δημόσιο για το 2010. Από τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου πως «χρήματα υπάρχουν» και «δεν θα υπάρξει πάγωμα μισθών, αλλά αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό» φτάσαμε στη μείωση των μισθών, στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, στην πιο σκληρή λιτότητα των τελευταίων δεκαετιών.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεταξύ των άλλων τα παρακάτω:
• «Αναστέλλεται η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου, αλλά χορηγείται η εισοδηματική ωρίμανση σε όσους τη δικαιούνται.
• Αναστέλλεται η (τιμαριθμική) αναπροσαρμογή σε όλα τα επιδόματα που προβλέπεται.
• Τα επιδόματα και οι πρόσθετες αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται κατά 10%.
• Δεν μειώνονται το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όσους τα δικαιούνται».


Με βάση τα παραπάνω οι εκπαιδευτικοί:
Α) θα έχουν ονομαστική μείωση του μισθού τους κατά 46 € (10% στα επιδόματα εξωδιδακτικής απασχόλησης και διδακτικής προετοιμασίας που είναι σήμερα 460,91 € συνολικά),
Β) θα τους αφαιρεθεί μια μεγάλη κατάκτηση των δίμηνων απεργιών του κλάδου (1988 και 1997), δηλ. της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης (που και φέτος θα αυξάνονταν σύμφωνα με τον επίσημο τιμάριθμο περίπου κατά 10 €),
Γ) θα υποστούν όπως και όλοι οι εργαζόμενοι μια άδικη μείωση της αγοραστικής αξίας του εισοδήματός τους για ακόμη χρονιά, και μάλιστα φέτος στην πιο ακραία της μορφή, με το συνεχιζόμενο πάγωμα μισθών για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Παράλληλα με τις εξαγγελθείσες προθέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, όπως καταγράφηκαν από τις σημερινές δηλώσεις του Υπ. Εργασίας για την «θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και καθιέρωση της ανταποδοτικής σχέσης της σύνταξης, με το χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές», την αύξηση των ορίων ηλικίας και την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, «για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο», διαμορφώνεται ένα ζοφερό τοπίο για τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Απάντηση δώσαμε σήμερα συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία.
Θα συνεχίσουμε.
Είναι η σημαντικότερη περίοδος για τα εργασιακά μας δικαιώματα μετά τη μεταπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου