Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Προς νέα 24ωρη απεργία η ΑΔΕΔΥ

Νέα απεργιακή κινητοποίηση μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να επικυρώσει και τυπικά η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ την προσεχή Τρίτη.
Θα εξαγγελθεί την Τρίτη, μετά την επικύρωση των μέτρων από τον Όλι Ρεν
Χθες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ έδωσε τη σχετική κατεύθυνση με μεγάλη πλειοψηφία, διαμορφώνοντας το πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, προκειμένου να μην περάσουν οι νέες επώδυνες περικοπές σε μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που θα επικυρώσει και τη τυπικά τη Δευτέρα η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Επιτρόπου της Κομισιόν, Όλι Ρεν. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που συνεδρίαζε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, ο πρωθυπουργός στη Βουλή επιβεβαίωνε ότι " θα ανταποκριθούμε (σ.σ.: με μέτρα) με όποιο κόστος και πόνο χρειαστεί να περάσουμε".


Η ΑΔΕΔΥ θα επιδιώξει και αυτή η νέα κινητοποίηση να λάβει χαρακτήρα γενικής πανελλαδικής απεργίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι προτάσεις προς τη ΓΣΕΕ. Πάντως η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) φαίνεται να αποκλείει το ενδεχόμενο νέας γενικής απεργιακής κινητοποίησης, επικαλούμενη και το συνέδριο της που θα διεξαχθεί μεταξύ 18 και 21 Μαρτίου στο "Αthos Palace" της Χαλκιδικής. Δεν αποκλείεται ωστόσο, η νέα απεργιακή κινητοποίηση, να έχει τα χαρακτηριστικά της 10ης Φλεβάρη όταν μαζί με τους απεργούς δημοσίους υπαλλήλους, δυναμικό παρών έδωσαν και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία.

Πάντως, ταυτόχρονα και μέχρι την εκδήλωση της απεργίας, (πιθανότατα το δεύτερο δεκαήμερο Μαρτίου) η ΑΔΕΔΥ θα προχωρήσει σε επιμέρους εναλλακτικές εκδηλώσεις, (Συλλαλητήρια, συναυλίες) προκειμένου να κρατήσει στην πρώτη γραμμή τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έγινε ιδιαίτερα σκληρή κριτική τόσο στους επιτηρητές της τρόικας (Κομισόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) όσο και στην κυβέρνηση που συνεχώς υποχωρεί "κόβοντας" με δόσεις μισθούς και επιδόματα, και αφήνει να διαμορφώνεται κλίμα εξοντωτικών περιοκοπών με το 14ο μισθό ή την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 63 (για τους παλαιούς δημόσιους υπαλλήλους) και τα 67 έτη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μαζί με την αμφισβήτηση της μονιμότητας. Επιπλέον, τους δημόσιους υπαλλήλους κινητοποιεί η δραματική διάσταση που προσλαμβάνει πλέον η έξοδος χιλιάδων ασφαλισμένων (ιδιαίτερα γυναικών) από το Ταμείο Πρόνοιας που απειλείται με άμεση οικονομική κατάρρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου