Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
www.olme.gr
email: olme@otenet.gr Αθήνα, 26/9/2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (24/9/2011)
ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, τράπεζες ΕΕ, ΔΝΤ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ
παιδεία, υγεία, δημόσια περιουσία
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, την κρίση και το χρέος τους
ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ!
Η βάρβαρη και άδικη επιδρομή κυβέρνησης και τρόικας, σε βάρος της πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει τέλος. Κυβέρνηση και τρόικα έχουν ανακηρυχθεί σε «σωτήρες» του κεφαλαίου, των τραπεζών, τον μεγάλο εργοδοτών και εγκληματικοί δήμιοι των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Στον απόλυτο παραλογισμό να δώσουν όσα περισσότερα μπορούν στους τοκογλύφους δανειστές, παίρνουν τα πιο αντιλαϊκά και δυσβάστακτα μέτρα και μας βυθίζουν όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, στην εξαθλίωση και στη φτώχεια.

Το θράσος κυβέρνησης και τρόικας είναι απύθμενο, την ώρα που μειώνουν τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων, συνεχίζουν τις απεριόριστες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, εκποιούν το δημόσιο συσσωρευμένο πλούτο, ενώ επεξεργάζονται, νέα μείωση της φορολογίας των επιχειρηματιών. Ταυτόχρονα για μια ακόμη φορά χαρατσώνουν βάναυσα και άδικα την πλειοψηφία της κοινωνίας. Με τα έκτακτα φοροληστρικά κυβερνητικά και τροϊκανά μέτρα στήνεται η μεγαλύτερη ληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ προστατεύουν και αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
Δε θα ανεχθούμε να ληστεύουν τα βιβλία των μαθητών μας. Δε θα ανεχθούμε να στερούν στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους ίο ρεύμα.
Δε θα τους αφήσουμε να μας μετατρέψουν σε ανθρώπους των σπηλαίων. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή με πρόσβαση σε όλα τα κοινωνικά αγαθά.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην πληρώσουν τα χαράτσια που δεν έχουν τέλος. Καλούμε σε μαζικό ξεσηκωμό ενάντια στις έκτακτες ληστρικές εισφορές, οι οποίες μόνον έκτακτες δεν είναι.
Τώρα οργανώνουμε την πάλη μας:

Παίρνουμε απόφαση από τη Γενική Συνέλευση να αρνηθούμε συλλογικά και οργανωμένα την πληρωμή των χαρατσιών. Καλούμε τους συναδέλφους κάθε σχολείου σε «επί τόπου γενικές συνελεύσεις» να υιοθετήσουν μαζικά την απόφαση αυτή. Καλούμε όλους χους συναδέλφους να καταθέσουν τα χαράτσια στο προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο σε συντονισμό με άλλα σωματεία, συνδικάτα, επιτροπές αγώνα θα επιστρέψει τα εντάλματα της φορολοηστείας ή θα προβεί σε άλλες ενέργειες που θα σηματοδοτούν την άρνηση πληρωμών (π.χ. κάψιμο κ.α.).
Η Ομοσπονδία να πράξει το ίδιο και να συντονιστεί και με άλλες ομοσπονδίες και να οργανώσει σε πανελλαδική επίπεδο πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν την αντίδραση και την άρνησή μας να πληρώσουμε αυτά τα κεφαλικά χαράτσια. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι συνάδελφοι νιώθουν απροστάτευτοι στο μένος της Τρόικας και της κυβέρνησης.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ!
Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ

--------------------------------------------------
Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
www.olme.gr
email: olme@otenet.gr Αθήνα, 26/9/2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (24/9/2011)
Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ καταγγέλλει το Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Δημητρόπουλο Ηλία, γιατί με έγγραφό του απαγορεύει την συνδικαλιστική και πολιτική δράση στα σχολεία. Συγκεκριμένα, ανέσυρε εγκύκλιο του 1985 σύμφωνα με την οποία:

«Απαγορεύεται κάθε ομιλία πολιτικού περιεχομένου προς τους μαθητές ή εκπαιδευτικούς μέσα στο χώρο των σχολείων από εκπροσώπους κομμάτων, φορείς συλλογικών οργάνων ή άλλα πρόσωπα». Αντίστοιχη εγκύκλιο είχε σταλεί και το 2009, με κυβέρνηση τη ΝΔ.

Με βάση το παραπάνω κατάπτυστο έγγραφο έγινε προσπάθεια να απαγορευτεί η ανάγνωση ανακοίνωσης της ΕΛΜΕ Πειραιά προς τους γονείς και τους μαθητές την ημέρα του αγιασμού καθώς και να παρεμποδιστεί η περιοδεία πολιτικών κομμάτων στα σχολεία!

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την κυβερνητική πολιτική και την Υπουργό Παιδείας, που πρόσφατα δήλωσε πως «τα κόμματα δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια», ενώ με το νέο νόμο-πλαίσιο χτυπιέται η λειτουργία των φοιτητικών παρατάξεων μέσα στα Πανεπιστήμια. Είναι συνέχεια της αντιδραστικής λογικής, που λέει: «έξω τα κόμματα από τα σχολεία, έξω τα κόμματα από τα συνδικάτα».

Την ίδια ώρα, στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια μπορούν να μπαίνουν οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πολιτική και συνδικαλιστική δράση δεν μπαίνουν στο γύψο. Έχουν κερδηθεί με αιματηρούς αγώνες. Αποδεικνύεται ότι αυταρχισμός και καταστολή πάνε μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική.


Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ

--------------------------------------------

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
www.olme.gr
email: olme@otenet.gr Αθήνα, 26/9/2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (24/9/2011)
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων του υπουργείου υγείας οι οποίοι από 20/9/2011 με απόφαση της γενικής συνέλευσής τους προχώρησαν σε κατάληψη διαρκείας του υπουργείου υγείας.

Η κυβέρνηση των μνημονίων διαλύει όλες τις δομές πρόνοιας.

Οι κοινοί αγώνες όλων των εργαζομένων για παιδεία, υγεία, ασφάλιση, δικαιοσύνη, αξιοπρεπή ζωή, ανθρώπινες συνθήκες για όλους θα φέρουν τη νίκη για μια ζωή που να αξίζει να τη ζήσουμε.
Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ

----------------------------

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
www.olme.gr
email: olme@otenet.gr Αθήνα, 26/9/2011
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (24/9/2011)
Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες οφείλει το σωματείο και η ΟΛΜΕ να υπερασπίσει το συνδικαλιστική κεκτημένο και τη συνδικαλιστική δεοντολογία. Υπ’ αυτήν την έννοια οι διοικητικοί παράγοντες (περιφερειάρχες, διευθυντές μέσης και μέλη ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ), στο βαθμό που υπηρετούν διαδικασίες που οδηγούν στην εργασιακή εφεδρεία, υποχρεωτικές μετακινήσεις και απολύσεις παραπέμπονται στη Γ.Σ. του σωματείου με το ερώτημα της διαγραφής.

Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ

----------------------------
Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
www.olme.gr
email: olme@otenet.gr Αθήνα, 26/9/2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (24/9/2011)

Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α-Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ΤΗΣ Γ.Σ.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΥΑΡΟΥ!
Το 2001, με απόφαση του τότε υπουργού Αιγαίου Ν. Σηφουνάκη, «χαρακτηρίζονται διατηρητέα το κτίριο των φυλακών, καθώς και όλα τα κτίρια, εγκαταστάσεις και κατασκευές, που βρίσκονται στις περιοχές των πέντε (5) όρμων της νήσου Γυάρου». Τρεις μήνες αργότερα ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος με απόφασή του χαρακτήρισε ολόκληρο το νησί της Γυάρου ιστορικό τόπο και τα κτίσματά της - προϊόντα καταναγκαστικής εργασίας - διατηρητέα.

«Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό τόπο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/1950 τη νήσο Γυάρο ή Γιούρα , που βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Ανω Σύρου, διότι αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Επίσης, χαρακτηρίζουμε ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία το κτίριο των φυλακών, καθώς και όλα τα κτίρια, εγκαταστάσεις και κατασκευές, που βρίσκονται στις περιοχές των πέντε (5) όρμων στη νήσο Γυάρο», ανέφερε η απόφαση.

Εν συνεχεία, επιτροπή εισηγήσεων που είχε συγκροτήσει τότε το Υπουργείο Αιγαίου (2001-2002) για ενέργειες απότισης φόρου τιμής στους αγωνιστές της Δημοκρατίας που κρατήθηκαν και εξορίστηκαν στη Γυάρο δήλωσε, εκτός των άλλων, ότι είναι αντίθετη στην ανάπτυξη οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νησί.

Έκτοτε, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό δαπανήθηκαν ικανά ποσά προς το Ε.Μ.Π αλλά και ιδιωτικά μελετητικά γραφεία για την εκπόνηση αξιόλογων μελετών, όπως: δίκτυο διαδρομών, μικρό λιμενικό έργο, στερέωση και ανάδειξη των φυλακών και άλλων κτιρίων. Δυστυχώς, από τότε μέχρι και σήμερα δεν έγινε καμία απολύτως ενέργεια για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού τόπου.
Αντίθετα, επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των «Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» εκδήλωσαν το «επενδυτικό τους ενδιαφέρον» και εξέταζαν τρόπους και μεθόδους ώστε να χαλαρώσει το νομικό καθεστώς που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά την οικονομική εκμετάλλευση των ιστορικών τόπων. Έσπευσε, λοιπόν, η σημερινή κυβέρνηση και αναίρεσε την απόφαση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του 2001, ώστε να εξυπηρετήσει τα σχέδια τους.

Με τη με αριθμό ΥΠΠΟΤ/Δ.Ν.Σ.Α.Κ./58658/1129/15.06.2011, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ 182/Α.Α.Π./21.07.2011 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού αποχαρακτηρίζει ουσιαστικά τη Γυάρο, οριοθετεί τον ιστορικό τόπο και περιορίζει τον ιστορικό χαρακτήρα του τόπου μόνο στους πέντε όρμους του νησιού με όσα περιλαμβάνουν (στρατόπεδο, εγκαταστάσεις, κτίρια κ.λ.π) . Ετσι λοιπόν η ιστορική μνήμη, ο σεβασμός και η οφειλόμενη τιμή στους χιλιάδες Αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης και της Δημοκρατίας υποβαθμίζεται χάριν κερδοσκοπικών επιχειρηματικών σχεδίων.

Με την απόφαση αυτή προσβάλλεται βάναυσα η ιστορική μνήμη ενός ολόκληρου λαού, κάτι που θα έπρεπε να αποκλείει χωρίς δεύτερη σκέψη, οποιαδήποτε πρόταση βιομηχανικής αξιοποίησης της Γυάρου, διότι, εκτός των άλλων ο « τεμαχισμός» σημαίνει ότι γίνεται ευκολότερη η αγοραία χρήση του και, λόγω της αγοραίας χρήσης θα απαξιωθούν και θα κινδυνεύσουν άμεσα και τα οριοθετημένα και «προστατευμένα τμήματα του νησιού.
Απέναντι σ’ αυτή την απόφαση βρίσκονται οι χιλιάδες αγωνιστές που πέρασαν από τη Γυάρο ως πολιτικοί κρατούμενοι ή εξόριστοι. Ο Σύλλογος «ΓΥΑΡΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ» και ο «Σύνδεσμος Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α 1967-1974)» έχουν επανειλημμένα δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Γυάρο συνιστά προσβολή της Ιστορικής Μνήμης

Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ απαιτεί να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του νησιού ως τόπου μαρτυρίου-συμβόλου για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα αξιώνει από την Πολιτεία να υλοποιήσει τις ήδη εγκεκριμένες μελέτες του Ε.Μ.Π για την ανάδειξη της Γυάρου σε τόπο ιστορικής μνήμης, ώστε να εκφραστεί η δέουσα τιμή στους 22.000 πολιτικούς κρατούμενους αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα. Για τις δεκάδες χιλιάδες που κρατήθηκαν σε πάνινες σκηνές, χειμώνες και καλοκαίρια, μέσα σε συρματόκλειστους «όρμους»-κλωβούς από τον Ιούλιο 1947 μέχρι το Νοέμβριο 1952, από τον Αύγουστο 1955 μέχρι το 1961-1962 στο κτίριο των φυλακών, που δίκαια ονομάστηκε «Νταχάου της Μεσογείου». Έκφραση τιμής στους 6.000 πολιτικούς εξόριστους που στοίβαξε η απριλιανή χούντα στα κτίρια και σε σκηνές στο διάστημα Απρίλιος 1967 – Νοέμβριος 1968 και από το Νοέμβριο 1973 έως την κατάρρευση της χούντας τον Ιούλιο 1974.

Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου