Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΛΜΕ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εδώ και μήνες, με την αμέριστη συμπαράσταση των Μ.Μ.Ε «πουλά» τις προωθούμενες αλλαγές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες σαν τον εκπαιδευτικό παράδεισο.

Το υπουργείο Παιδείας, με διαστρέβλωση λέξεων και των εννοιών, προσπαθεί, να σκεπάσει τα υπαρκτά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο ως το Πανεπιστήμιο, στενάζει, κυριολεκτικά από τις περικοπές και τις συνέπειές τους. Οι προωθούμενες εκπαιδευτικές επιλογές, επιεικώς χαρακτηρίζονται ως το πιο αντιδραστικό εκπαιδευτικό «πακέτο» μετά τη μεταπολίτευση σαν δώρο στην ελληνική κοινωνία και στη νεολαία μας.

Οι αδυναμίες και η ατέλειες που παρουσίαζε και παρουσιάζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, προϊόν των πολιτικών που εφάρμοσαν εδώ και δεκαετίες οι ίδιοι, τις χρησιμοποιούν ως άλλοθι για να καλύψουν τις διαμαρτυρίες της εκπαιδευτικής κοινότητας και για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.

Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε μπροστά στην εξέλιξη μιας επιχείρησης για να προσαρμόσουν την εκπαίδευση και η εργατική δύναμη της κοινωνίας στις «νέες συνθήκες», ακούμε τις λέξεις κλειδιά ευελιξία, αποδοτικότητα, ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, απασχολησιμότητα, κόστος κ.λπ.,

Διαφαίνεται μια προσπάθεια μακροχρόνια να διαμορφώσουν πολίτες και αυριανούς εργαζόμενους με εργασιακές προδιαγραφές 19ου αιώνα και παραγωγικές δυνάμεις 21ου αιώνα!

Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Τσακίζουν μισθούς και συντάξεις, μετατρέπουν υγεία και παιδεία σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά και:
• Την ίδια ώρα που μιλούν για απολύσεις στο Δημόσιο, προσλαμβάνουν 24 χιλιάδες αναπληρωτές, ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Εισάγονται νέες μορφές ελαστικής εργασίας (προσλήψεις με μπλοκάκι στα σχολεία 2ης ευκαιρίας, μέσω ΜΚΟ από τους δήμους). Τι έκαναν γι’ αυτό μόλις 546 διορισμοί.

• Περισσεύουν χωρίς ωράριο ή με μειωμένο ωράριο, χιλιάδες, συνάδελφοί μας, θύματα μια πολιτικής που μείωσε το εκπαιδευτικό έργο κατάργησε, συγχώνευσε, σχολικές μονάδες, σχολικές τάξεις, μαθήματα, γραφεία διευθύνσεων, γραφεία εκπαίδευσης, και εκπαιδευτικούς οργανισμούς με μοναδικό γνώμονα την περικοπή των δαπανών. Σταδιακά και συστηματικά προβάλλεται, σήμερα το επιχείρημα δεν έχει δουλεία άρα θα πρέπει να στις στρατιές των άεργων να εφαρμοσθεί εργασιακή εφεδρεία, η αξιολόγηση ΑΣΕΠ και τελικά η απόλυση.

• Τα βιβλία θα έρθουν ουσιαστικά, μετά τις 15 Οκτωβρίου, αλλά όχι όλα. Σήμερα, είναι έτοιμοι μόλις 37 τίτλοι βιβλίων από τους 1200. Έστειλαν εγκύκλιο στα σχολεία να μοιραστούν στους μαθητές φωτοτυπίες και DVD (98428/Γ2/1-9-2011)!

• Οι δήμοι αδυνατούν οικονομικά να αναλάβουν τη μεταφορά των μαθητών, ενώ οι συμβάσεις ξεκινούν από 1 Νοέμβρη.

• Οι συγχωνευμένες σχολικές επιτροπές δεν έχουν λεφτά για να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων (όπως πετρέλαιο). Καλούνε τους γονείς να βάλουν
το χέρι στην τσέπη για όλα, την ώρα που η ανεργία και η ανέχεια σπάνε κόκαλα!

• Εργασιακά, μισθολογικά συνεχίζεται η βάρβαρη επίθεση, δυσκολεύουν δραματικά οι όροι ζωής για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

• Πολλά χαράτσια θα πληρώσει κάθε εκπαιδευτικός το τρίμηνο Οκτώβρης-Δεκέμβρης, χωρίς να υπολογίζονται η έκτακτη εισφορά και τα αναδρομικά από τη μείωση του αφορολόγητου το 1ο εξάμηνο του έτους.

• Φέτος, ξεκινάει η πρώτη χρονιά του Νέου Λυκείου, επεκτείνονται τα ολοήμερα δημοτικά με το αναμορφωμένο πρόγραμμα σε 961, ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Διαμορφώνεται το νέο σχολείο της αγοράς, όπου οι μαθητές θα μαθαίνουν διαφορετικά πράγματα στο ένα σχολείο από το άλλο, αλλά και μέσα στο ίδιο το σχολείο, τα σχολεία θα λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες, υποχρεωμένες να αναζητούν χορηγούς-πόρους, μέρος του προγράμματος θα καθορίζεται από τον ίδιο το χορηγό ή γενικά από τις ανάγκες της αγοράς.


Συνολικά, μέχρι τώρα, με τα μέτρα της κυβέρνησης, ένας δημόσιος υπάλληλος, εκπαιδευτικός, έχει χάσει πάνω από 4 μισθούς το χρόνο!

• Ικανοποιήθηκαν 7099 αποσπάσεις σε σύνολο 13770, διαμορφώνεται μια κόλαση για χιλιάδες εκπαιδευτικούς, μακριά από τις οικογένειές τους.

• Εξαπολύεται άγρια φοροεπιδρομή (ΦΠΑ 23%, φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης), την ίδια ώρα που μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων στο 15% (από 45% που ήταν).

• Καρατομούνται επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, κόβονται χιλιάδες εξετάσεις και φάρμακα, νοσοκομεία και πανεπιστήμια μετατρέπονται σε επιχειρήσεις.
• Χιλιάδες παιδιά έμειναν έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:
• Έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των σχολείων
• Να έρθουν άμεσα τα βιβλία στα σχολεία
• Ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών
• Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, άμεση κάλυψη των κενών. Μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας
• Ανάπτυξη της παιδείας, και όχι στην συρρίκνωση που υλοποιείται.

Να οργανώσουμε τον αγώνα μας όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, μαζί με όλο τον λαό, και να απαιτήσουμε

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου