Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


(Π.Δ. 201/98)
.. Με πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων ορίζονται οι εφημερεύοντες και καθορίζονται τα καθήκοντά τους και οι αρμοδιότητές τους. Kατά τη σύνταξη των κανόνων εφημερίας δίνεται προτεραιότητα στην επιτήρηση και τη μέριμνα για την προστασία και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, τον έλεγχο καθαριότητας των σχολικών χώρων και σε ό,τι έχει σχέση με την υγιεινή και την ασφάλειά τους.

Eπίσης, ορίζεται ο χρόνος προσέλευσης των εφημερευόντων, που δεν μπορεί να είναι μικρότερος των δεκαπέντε (15) λεπτών πριν την έναρξη των μαθημάτων, καθώς και ο χρόνος αναχώρησής τους.

.. Ο αριθμός των εφημερευόντων ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων (Σ.Δ). Για τον ορισμό του λαμβάνεται υπόψη η οργανικότητα του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών, η έκταση και η ιδιομορφία του σχολικού χώρου, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής επιτήρηση των μαθητών.
.. Η εφημερία δεν ανήκει στις πρόσθετες εργασίες και από αυτήν απαλλάσσονται μόνο ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής του σχολείου.
.. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με απόφαση του Σ.Δ., μπορεί να απαλλαγεί εκπαιδευτικός από την εφημερία, όταν διαπιστώνεται ότι ειδικός λόγος δεν του επιτρέπει να ασκεί τα ειδικά αυτά καθήκοντα.
.. Αντικατάσταση του εφημερεύοντος και αλλαγή της ημέρας εφημερίας γίνεται μόνο από το Διευθυντή του σχολείου.
.. Οι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν το ωράριό τους σε δύο σχολεία κάνουν εφημερία μόνο σ’ αυτό που ανήκουν οργανικά.
.. Δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερίας οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε τρία και πάνω σχολεία όταν, τουλάχιστον, το ένα από αυτά λειτουργεί σε χωριστό κτίριο.
.. Τα σχολεία που συλλειτουργούν καταρτίζουν κοινό πίνακα εφημερευόντων, ώστε όλοι οι
εκπαιδευτικοί του συγκροτήματος, ανεξάρτητα από το σχολείο στο οποίο ανήκουν, να
πραγματοποιούν τον ίδιο εβδομαδιαίο αριθμό εφημεριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου