Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Απόφαση ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ 30-1-2010

1)Ψηφίστηκαν το εισηγητικό και τα αιτήματα της εισήγησης της ΟΛΜΕ με ψήφους 54 στους
77.
2)Το πρόγραμμα δράσης ψήφισαν 60 ΕΛΜΕ υπέρ (349 ψήφοι, 74,7%) κατά 12 ΕΛΜΕ (55
ψήφοι), λευκά 5 (61 ψήφοι).
3)Ενεργή συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου.
4)24ωρη απεργία στις 8 Μαρτίου,
5) εξουσιοδότηση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση εφόσον κατατεθεί νομοσχέδιο του
υπουργείου Παιδείας που βρίσκει τον κλάδο αντίθετο και
6) νέες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ μετά τις 10 Μαρτίου για εκτίμηση της κατάστασης
κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος του
σχολικού έτους.



Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες το Σάββατο 30/01

Τους τρεις προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων θα τιμήσει το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι ο δήμος Πτολεμαϊδας σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Εορδαίας, το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εορδαίας και τη Γυμναστική Ένωση «Αίολος Μακεδονία».
Ώρα 10 π.μ. Θα τιμηθούν οι συνταξιούχοι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου
Ώρα 12 μ. Διάλεξη στο Πνευματικό Κέντρο με ομιλητή τον Δημήτριο Νατσιό, συγγραφέα-θεολόγο, με θέμα: «Οι Τρεις Ιεράρχες για το δάσκαλο».



Μισθοδοσία Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Κυρία Υπουργέ,
Κυρία Υφυπουργέ,
Κύριε Γ. Γραμματέα,


Γνωρίζετε ότι για τη σύνταξη των μισθολογικών καταστάσεων και την καταβολή των μισθών των εκπαιδευτικών Π.Ε. δεν υπάρχει υπηρεσία μηχανοργάνωσης του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να πληρώνονται οι συνάδελφοί μας έγκαιρα και με ασφάλεια. Για το λόγο αυτό, οι Δ/ντές εκπαίδευσης και οι Προϊστάμενοι Γραφείων οι οποίοι έχουν να μισθοδοτήσουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες εκπαιδευτικούς, καταφεύγουν σε συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες μηχανοργάνωσης, χωρίς αυτό να επιτρέπεται νομικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι με μηνιαία εισφορά ή με επιπλέον εισφορά όταν υπάρχουν άλλες αμοιβές (δώρα, επιδόματα, αναδρομικές αποδοχές) που τους αφορούν.
Κυρία Υπουργέ,
Κυρία Υφυπουργέ,
Κύριε Γ. Γραμματέα,
Αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη (Υπουργείο Παιδείας) να παρέχει ένα σύγχρονο και ασφαλή τρόπο πληρωμής των εκπαιδευτικών, δίχως καμιά οικονομική επιβάρυνση. Πέραν, όμως, της οικονομικής επιβάρυνσης τίθεται θέμα διαφύλαξης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (ΑΦΜ, αριθμός μητρώου και ταυτότητας, οικονομικά στοιχεία, οικογενειακή κατάσταση), από τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται. Τέλος αμφιβολίες υπάρχουν και ως προς την εφαρμογή των νόμων και των εγκυκλίων του κράτους σχετικά με τα καταβαλλόμενα ποσά και τις ανάλογες κρατήσεις.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί αυτή την κατάσταση απαράδεκτη και παράνομη. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και απασχολεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Απαιτούμε να δώσετε, άμεσα, λύση στο πρόβλημα. Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε δικαστικά, προκειμένου να σταματήσει η παράνομη παρακράτηση χρημάτων από τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε.
Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.



ΟΛΜΕ : Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ σας καταθέτει σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και
Συλλογικής Συμφωνίας με τις προτάσεις του κλάδου μας για τα εργασιακά, οικονομικά,
ασφαλιστικά και εκπαιδευτικά αιτήματά μας, ζητώντας την έναρξη των συλλογικών
διαπραγματεύσεων.
Σας ζητάμε ιδιαίτερα, να ξεκινήσει άμεσα με το ΔΣ της ΟΛΜΕ συλλογική διμερής
διαπραγμάτευση, τουλάχιστον για τα εργασιακά θέματα και τις υπηρεσιακές μεταβολές
των εκπαιδευτικών, διαδικασία που ακόμη και το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει.
Επιμένουμε να διεκδικούμε παράλληλα την κατοχύρωση του δικαιώματος ουσιαστικών
συλλογικών συμφωνιών και συμβάσεων «εφ’ όλης της ύλης» (οικονομικά, ασφαλιστικά
αιτήματα κ.λπ.) και γι’ αυτό το λόγο απαιτούμε την τροποποίηση του ν. 2738/99 και την
κατάργηση του άρθρ. 24 παρ. 3 του ν. 3205/03.



ΟΛΜΕ :ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Καταγγέλλουμε την φασιστική και ρατσιστική συμπεριφορά ομάδας 50 ατόμων, τα
οποία στην περιοχή των Αμπελοκήπων (Πανόρμου), στην Αθήνα, επιτέθηκαν εναντίον
πολιτών, που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής κινητοποίησης
πολιτιστικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων της περιοχής.
Μια 50χρονη, σοβαρά τραυματισμένη και ακόμα 2 πολίτες, ελαφρύτερα, είναι ο
απολογισμός αυτής της επίθεσης που έγινε μέρα μεσημέρι. Η αστυνομία αναγκάστηκε να
προβεί σε 44 προσαγωγές.
Επισημαίνεται ότι πρώτη φορά γίνεται κάτι παρόμοιο σε γειτονιά της Αθήνας. Τα
ίδια δηλαδή αυτά στοιχεία, πρώτα να προσπαθούν να διαλύσουν μια αντιρατσιστική
εκδήλωση (στον πολιτιστικό σύλλογο Αμπελοκήπων, πριν από 2 εβδομάδες) και μετά
από μέρες να επιτίθενται εν ψυχρώ, με δολοφονικές διαθέσεις, σε αντιρατσιστές
διαδηλωτές.
Σε μια εποχή όπου η ξενοφοβία και ο ρατσισμός θεριεύουν εξαιτίας της κρίσης
του καπιταλιστικού συστήματος δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του
φασισμού να σηκώσουν κεφάλι.
Το κίνημα θα δώσει απάντηση με τους αγώνες του.
Από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ



Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Εορδαίας συμπαραστέκεται και στηρίζει τους αγώνες των Ελλήνων Αγροτών. Πιστεύουμε και πάντοτε διακηρύσσουμε ότι η Ελληνική Γεωργία είναι ο μοναδικός Πρωτογενής Τομέας Παραγωγής για τη χώρα μας, ο οποίος όταν ευημερεί ανθεί ολόκληρη η Ελληνική Οικονομία.
Όπως όμως όλοι μας έχουμε ανάγκη από ένα ικανοποιητικό εισόδημα, το οποίο δεν θα είναι απαραίτητο να το εξασφαλίζουμε κάθε φορά μετά από κινητοποιήσεις, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια έτσι και οι Έλληνες Αγρότες, οι πυλώνες της κοινωνίας μας, έχουν ανάγκη τουλάχιστον από την κατανόησή και τη στήριξη όλων. Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών, που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας.
Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την στήριξη και ενίσχυση του μαχόμενου αγρότη αλλά και του αγρότη συνταξιούχου, ανταποδίδοντάς τους την ανεκτίμητη προσφορά τους στον σημαντικότερο ακόμα για την οικονομία της χώρας μας πρωτογενή τομέα.

το Δ.Σ της ΕΛΜΕ



Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ : ΕΛΜΕ ΕΟΡΔΑΙΑΣ & ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Σας προσκαλούμε στον Ετήσιο Χορό μας που θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 9.00 μ.μ στο οικογενειακό κέντρο Valentino"
(3ο χιλ. Πτολεμαΐδας - Φλώρινας)
Λαϊκό γλέντι με την Ορχήστρα του Γιάννη Λαζαρίδη
Ποντιακή Λύρα : Κώστας Παναγιωτίδης
Όπως κάθε χρόνο, θα προηγηθεί τιμητική βράβευση στους συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν τον περασμένο χρόνο.
Το «έξοδον» της περίστασης θα είναι 20 ευρώ για τον καθένα. Περιλαμβάνει πλήρες μενού.
Με τιμή
Τα Δ.Σ των Συλλόγων



Συγκεντρώσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθηγητές, διεκδικώντας θεσμικά και οικονομικά αιτήματα.
Με συνθήματα υπέρ της μονιμότητας στην εργασία και στους διορισμούς και ενάντια στην «εργασιακή ομηρία», οι δεκάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προαναγγελθείσες εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας.
Ειδικότερα, οι διαδηλωτές ζητούν να μη γίνει καμία αλλαγή στο σύστημα διορισμών μέχρι να διοριστούν ως μόνιμοι όλοι όσοι βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας. Επίσης, η κάλυψη όλων των κενών να γίνεται με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ για τον υπολογισμό αυτών των θέσεων ζητούν την υλοποίηση των προτάσεων της ΟΛΜΕ για νομοθετική κατοχύρωση ανώτατου ορίου 25 μαθητών ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις και 10 ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
Τέλος, ζητούν την άμεση κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων.
Στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Με πανό και συνθήματα, όπως «Μισή δουλειά, μισή ζωή» οι διαδηλωτές ζήτησαν να μη γίνει αλλαγή στο σύστημα διορισμών.


Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΟΛΜΕ για τις 30-1-2010

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και την εκλογή νέας κυβέρνησης βρισκόμαστε σε ένα καινούργιο τοπίο. Εγκαταλείφθηκαν πολύ γρήγορα ακόμη και αυτές οι ελάχιστες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και στο όνομα της οικονομικής κρίσης και των ελλειμμάτων συνεχίζεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων. Επίθεση που γίνεται ακόμη πιο σκληρή με την προώθηση μέτρων σε βάρος του εισοδήματος, της απασχόλησης, των κοινωνικών αγαθών, των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
Με πρόσχημα, λοιπόν, την οικονομική κρίση και στο όνομα των προβλημάτων της οικονομίας, με το «νέο πρόγραμμα σταθερότητας» που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καλούμαστε και πάλι οι εργαζόμενοι να πληρώσουμε τα σπασμένα για μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε. Προβλέπεται ένα πολύχρονο «τούνελ» με συνεχή λήψη περιοριστικών μέτρων και ιδιωτικοποιήσεων, που θα κάνουν αβάσταχτη την κατάσταση για τους εργαζόμενους και παράλληλα θα προσφέρουν νέα κέρδη στις επιχειρήσεις και στις τράπεζες. Αυτοί που δημιούργησαν την κρίση αναμένεται τελικά να κερδίσουν και από τη διαχείρισή της!
Στην Ευρώπη, όπως ήδη έχει αναλυθεί και σε προηγούμενα ντοκουμέντα της ΟΛΜΕ, ο ανταγωνισμός αναγορεύεται σε κυρίαρχο στόχο και, για να προωθηθεί, δίνεται βάρος στις «διαρθρωτικές» πολιτικές (απελευθερώσεις αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, πολιτικές καθιέρωσης ελαστικών σχέσεων εργασίας), αφού η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική θεωρούνται «κλειδωμένες». Η στρατηγική της Λισσαβόνας αποτελεί το σύγχρονο εργαλείο αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, ώστε να αποδομηθεί ό,τι απέμεινε από το κοινωνικό μοντέλο, από το μεταπολεμικό πρότυπο απασχόλησης και το ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας της εργασίας, και να διασφαλιστεί φτηνή εργατική δύναμη για το κεφάλαιο. Η επίθεση επεκτείνεται και στα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Οι αιτίες της σύγχρονης οικονομικής κρίσης, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η συνεχής επιδείνωση των συνθηκών επιβίωσης στον πλανήτη λόγω των μεγάλων κλιματικών αλλαγών, πρέπει να αναζητηθούν κυρίως στην ακραία υπερσυσσώρευση πλούτου και κεφαλαίου σε ελάχιστα χέρια, στον άνευ ορίων και όρων ανταγωνισμό για την αύξηση των κερδών και στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές. Αυτή η κρίση έρχεται να διαψεύσει παταγωδώς όλους τους νεοφιλελεύθερους μύθους που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες και να καταδείξει τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού. Οι κυρίαρχες δυνάμεις του πλανήτη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο δεν εξάγουν θετικά συμπεράσματα από τα σημερινά βαθιά φαινόμενα κρίσης, αλλά επιχειρούν να απαντήσουν ενισχύοντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που τα προκάλεσαν!
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η παρατεταμένη μονόπλευρη λιτότητα που ασκείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις έχει οδηγήσει τους μισθούς μας σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Με τον προϋπολογισμό του 2010, αλλά και με το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΕ, συνεχίζεται η πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Συγκεκριμένα η εισοδηματική πολιτική των «αυξήσεων» 1,5% μέχρι τις 2000 € και η μείωση των επιδομάτων κατά 10% θα επιφέρει και σοβαρή ονομαστική μείωση μισθών και συντάξεων τα επόμενα χρόνια.
Αν προστεθεί σε αυτό και η φορολογική λεηλασία των μικρών εισοδημάτων, με την αύξηση της φορολογίας των φυσικών προσώπων κατά 4,4%, την παράλληλη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 7,2%, την αύξηση φόρων σε διάφορα είδη κατανάλωσης, στα τέλη ΙΧ αυτοκινήτων κ.λπ., την ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου μέσω της συλλογής αποδείξεων, αλλά και την αύξηση κατά 6% των έμμεσων φόρων, που πλήττουν κυρίως τους εργαζόμενους, γίνεται φανερό πως τα βάρη της κρίσης καλούνται να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και όχι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση (τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις κ.λπ.).
Πρόκειται για καταφανέστατη εξαπάτηση του εκπαιδευτικού κόσμου. Αυτοί, που καθ΄όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διακήρυτταν κατηγορηματικά ότι «Λεφτά υπάρχουν», μετεκλογικά πραγματοποιούν ληστρική επιδρομή στο εισόδημα των εκπαιδευτικών.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών που ασκούνται. Η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ απαιτούν την παραπέρα μείωση των συντάξεων, τη μείωση και τη φαλκίδευση της επικουρικής σύνταξης, την αύξηση των ορίων ηλικίας (απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για αύξηση ορίων στις γυναίκες έως και 17 χρόνια), την υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης. Με αυτές τις πολιτικές οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη –μέσα σε αυτές και η κυβέρνηση της χώρας μας– θέλουν από τη μια να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες για την αρνητική κατάσταση και την προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος, και από την άλλη να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση, μετά την τρομοκρατία του ελλείμματος για χάρη του οποίου προχωρά το 2010 σε νέα φορο-αφαίμαξη των εργαζόμενων και περιστολή των κοινωνικών δαπανών, συστηματικά επιχειρεί -μέσω «διαρροών» στα ΜΜΕ αλλά και επισήμων συνεντεύξεων- να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα. Προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους πως το ασφαλιστικό βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και πως μόνη του σωτηρία είναι η συναίνεση των εργαζόμενων σε μια βαθιά μεταρρύθμισή του, που «αναγκαστικά» θα σημάνει και περιορισμό των παροχών. Προετοιμάζει μια μεταρρύθμιση που θα είναι ανατροπή αυτών που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως ασφαλιστικό σύστημα.
Η θεσμοθέτηση ενός τριμερούς ή τετραμερούς συστήματος θα έχει:
α) ενιαία βασική σύνταξη πληρωμένη από το Δημόσιο σε όσους βγαίνουν στη σύνταξη με τα συμβατικά όρια, που θα αντιστοιχεί σε λίγο πάνω από 360 ευρώ το μήνα με τα σημερινά δεδομένα,
β) σύνταξη με ανταποδοτικό μέρος (δεύτερος πυλώνας), το οποίο θα αποτελείται αυστηρά από τα χρήματα που πλήρωσε ο ασφαλισμένος και η επιχείρηση στη διάρκεια του συνολικού εργασιακού βίου και όχι μόνο με βάση τις εισφορές της καλύτερης τελευταίας 5ετίας,
γ) επικουρική σύνταξη (τρίτος πυλώνας), όπου θα εισαχθούν περισσότερα στοιχεία κεφαλαιοποίησης και θα ενεργοποιηθούν ατομικοί λογαριασμοί του νόμου 3029/2002 (Ρέππα). Θα παραμείνει η εγγύηση του κράτους και γι' αυτή την παροχή, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η καταστατική πρόβλεψη των ταμείων για συντάξεις στο 20% της κύριας σύναξης και
δ) τέλος, θα υπάρχει η επαγγελματική σύνταξη η οποία θα αναπτύσσεται σε επίπεδο κλάδου ή σωματείου και θα είναι συνδεδεμένη με την απασχόληση στη συγκεκριμένη εταιρεία ή υπηρεσία (pension funds) και βέβαια ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική ασφάλιση.
Τα ασφαλιστικά μας ταμεία, και ιδιαίτερα το ΤΠΔΥ και ο ΟΠΑΔ, δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους προς τους συναδέλφους μας που συνταξιοδοτούνται και απαιτείται η άμεση κρατική τους χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση, αντίθετα, μέσα από τον προϋπολογισμό συρρικνώνει τις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Το σύνολο των δαπανών είναι μειωμένο σε σχέση με το 2009 κατά 1,5 δις. Η κυβέρνηση προετοιμάζει συνειδητά την επόμενη κρίση πληρωμών, για να ενισχύσει την κινδυνολογία της και να εμφανίσει ως επιβεβλημένες τις αντιασφαλιστικές επιδρομές που ετοιμάζει.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η χώρα μας παραμένει τελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εκπαιδευτικές δαπάνες και κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος γι αυτό.
Το ποσό του επιπλέον 1 δις στον προϋπολογισμό του 2010 για την παιδεία, ουσιαστικά αφορά, είτε δαπάνες που μεταφέρονται από τις μη πραγματοποιηθείσες του έτους 2009, είτε δαπάνες από τις νέες υπηρεσίες που εντάσσονται στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (αφορούν την κατάρτιση, την έρευνα και διάφορες άλλες νέες υπηρεσίες και οργανισμούς που εντάχθηκαν στο πρώην ΥΠΕΠΘ).
Η πενιχρή αύξηση κονδυλίων που προβλέπεται στον προϋπολογισμό (περίπου 0,35% του ΑΕΠ) διατηρεί τις δαπάνες για την παιδεία στα ίδια επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας, απομακρύνει το στόχο που η ίδια η κυβέρνηση έβαλε για «5% του ΑΕΠ για την Παιδεία στο τέλος της τετραετίας» και σε κάθε περίπτωση βρίσκεται πολύ μακριά όχι μόνο από το αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για ΑΜΕΣΗ αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, αλλά και από τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.
Ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίζει και η νέα κυβέρνηση την εκπαίδευση στη χώρα μας, είναι η φράση που περιέρχεται, μεταξύ άλλων, στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού: «Με τον προϋπολογισμό επιχειρείται η χρηματοδότηση εκπαιδευτικών πολιτικών που στοχεύουν στη θεσμοθέτηση συστήματος αξιολόγησης των υπηρεσιών εκπαίδευσης, που παρέχουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των τριών βαθμίδων με βάση τις αρχές της αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και οικονομίας». Η πολιτική της «αγοράς» δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο.
Πρωτοφανές γεγονός για τα εκπαιδευτικά χρονικά αποτελεί η προκήρυξη διαγωνισμού με αμοιβή 96.000 Ευρώ (!) για να σχεδιαστεί το σύστημα επιλογής – διορισμών, μεταθέσεων και γενικότερα των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών και η επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, από μια πενταμελή ομάδα έργου στην οποία θα κατοχυρωθεί ο διαγωνισμός! Είναι η πρώτη φορά που ο σχεδιασμός και η τεκμηρίωση νομοσχεδίων ανατίθεται επί πληρωμή σε ομάδες έργου, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις τους, χωρίς να αποκλείεται, αλλά μάλλον να προκρίνεται, η συμμετοχή ιδιωτών. Καταγγείλαμε αυτή την πολιτική, απαιτώντας την ακύρωση αυτού του πρόχειρου διαγωνισμού.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΤΗΤΑ - ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ
Με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρεια και τους δήμους. Αν αυτό το συνδέσουμε με τις προγραμματικές δηλώσεις, δηλώσεις αρμοδίων και με το κυβερνητικό πρόγραμμα, η μεταφορά της ευθύνης για την εκπαίδευση στους ΟΤΑ αποτελεί κεντρική επιδίωξη της νέας ηγεσίας του Υπ. Παιδείας. Όπως τόνισε η Υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου στο 14ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ η περιφερειακότητα θα αφορά τόσο το αναλυτικό πρόγραμμα (θα είναι εθνικό κατά 85% και περιφερειακό κατά 15%), όσο και τους διορισμούς, που θα γίνονται μεν με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας αλλά η διαχείριση του προσωπικού θα μεταφερθεί σε περιφερειακό επίπεδο.
Με την υλοποίηση αυτής της πολιτικής της περιφερειακής οργάνωσης της εκπαίδευσης διασπάται το ενιαίο της Δημόσιας Εκπαίδευσης, δημιουργούνται σχολεία πολλών ταχυτήτων, αφού τα σχολεία της χώρας δε θα ακολουθούν το ίδιο ενιαίο πρόγραμμα σπουδών. Μέσα δε από την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των αναλυτικών προγραμμάτων, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση – τα οποία θα είναι διαφορετικά από περιφέρεια σε περιφέρεια – θα προχωρήσει αργά αλλά σταθερά η κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Η διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού ανά περιφέρεια ή δήμο πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξει ουσιαστικά ένα διαφορετικό εργασιακό καθεστώς για κάθε εκπαιδευτικό, με τελικό στόχο τις ατομικές συμβάσεις με τα σχολεία. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας κ. Πανάρετου για διορισμό των εκπαιδευτικών απευθείας στη σχολική μονάδα, επιβεβαιώνουν αυτές τι προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου.
Ανομολόγητος τελικός στόχος των εμπνευστών της περιφερειακής αποκέντρωσης είναι το πέρασμα στο καθεστώς της υπογραφής ατομικής σύμβασης του εκπαιδευτικού με τον εργοδότη του, όπως γίνεται στη Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί ο κάθε εκπαιδευτικός διαπραγματεύεται μόνος του με τον εργοδότη του το εργασιακό καθεστώς και την αμοιβή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αντί να ασχοληθεί με τα υπαρκτά προβλήματα του κλάδου, προωθεί τη θεσμοθέτηση νέου συστήματος προσλήψεων που στην ουσία οδηγεί δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομισθίους εκτός εκπαίδευσης. Και ενώ το κυβερνόν κόμμα ως αντιπολίτευση, κατέθετε ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα του μόνιμου διορισμού των αναπληρωτών και στο 14ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ η σημερινή Υπουργός Παιδείας υποσχόταν την κατάργηση της ωρομισθίας, τώρα με τη σχεδιαζόμενη «μεταρρύθμιση» στο θέμα των προσλήψεων προχωρούν στη θεσμοθέτηση αναπληρωτών μιας χρήσης, οι οποίοι, αφού καλύψουν τα λειτουργικά κενά για μία διετία, κατόπιν θα πετάγονται σαν «στημένες λεμονόκουπες».
Παράλληλα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιδιώκει την καθήλωση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για μία τριετία στις περιοχές που διορίζονται, αδιαφορώντας για τις οικογενειακές υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών και χρησιμοποιώντας επιχειρήματα του τύπου «Πρώτα ο μαθητής» για να φέρει σε αντιπαράθεση μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Σχετικά με τις «προτάσεις διαβούλευσης» που έδωσε το Δεκέμβρη στη δημοσιότητα η Υπουργός Παιδείας και αφορούν στις προσλήψεις και σε ορισμένα θέματα των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών, το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκτίμησε ότι αυτές δεν αποτελούν για την ομοσπονδία μας βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση με το Υπ. Παιδείας.
Η στάση μας αυτή στηρίζεται στα εξής:
α) στο θέμα των διορισμών των εκπαιδευτικών δεν λαμβάνεται υπόψη η παρούσα κατάσταση με τους πάνω από 36.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας, αλλά και η εμπειρία που προέκυψε από την εφαρμογή των μέχρι σήμερα διαγωνισμών του ΑΣΕΠ στην εκπαίδευση και η αποτίμηση της αποτελεσματικότητάς τους και
β) αντιμετωπίζονται αποσπασματικά κάποιες μόνο πλευρές του συνόλου των εργασιακών σχέσεων και των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών (και αυτές αρνητικά για τον κλάδο, π.χ. υποχρεωτική τριετής παραμονή στο σχολείο διορισμού), και έτσι μένουν ουσιαστικά εκτός ατζέντας τα μεγάλα εργασιακά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους εκπαιδευτικούς το ίδιο το σύστημα όλα αυτά τα χρόνια (διάθεση στο ΠΥΣΔΕ, τοποθετήσεις, πολύτεκνοι, ΙΔΑΧ, επιμόρφωση, ωράρια κ.λπ.).
Ζητήσαμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να ξεκινήσει άμεσα η συλλογική διμερής διαπραγμάτευση με την ΟΛΜΕ, στο πλαίσιο της οποίας να συζητηθούν τα εργασιακά θέματα και οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, διαδικασία που ακόμη και το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει.
Στο πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση στην ΕΕ προβλέπεται σημαντική μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμιας (μονίμων από 6.000 σε 3.000 και αναπληρωτών από 11.000 σε 3 - 4.000). Αποδεικνύεται και από αυτό πως ο πραγματικός λόγος που το Υπ. Παιδείας προωθεί την αλλαγή του συστήματος προσλήψεων είναι η μείωση του αριθμού τους τα επόμενα χρόνια.
Η εμμονή της στον ΑΣΕΠ ως μοναδικού πυλώνα διορισμού θα οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις, αφού τη μία διετία ένας καθηγητής επιτυχών και μη διορισθείς θα επιλέγεται ως επιτυχημένος να εργαστεί ως αναπληρωτής, στον επόμενο διαγωνισμό πιθανά θα αποτυγχάνει και θα αποβάλλεται από τη δημόσια εκπαίδευση ως αποτυχημένος, για να πετύχει στο μεθεπόμενο διαγωνισμό και να διοριστεί ως μόνιμος εκπαιδευτικός.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
Με βάση το πλαίσιο αιτημάτων που ψηφίστηκαν στο τελευταίο (14ο) συνέδριό μας αλλά και τις εξελίξεις της περιόδου που διανύουμε προτείνουμε ως αιτήματα αιχμής τα παρακάτω:

1. Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ ή στο 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού.
2. ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΑ: Καμία περικοπή ή πάγωμα μισθού ή επιδομάτων. Γνήσιες και ουσιαστικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ενσωμάτωση των γενικών επιδομάτων στο βασικό, ώστε ο μισθός του νεοδιόριστου να διαμορφωθεί στα 1.400 ευρώ καθαρά, με αναλογικές αυξήσεις στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Διπλασιασμός και σύνδεση (ως ποσοστό) της ωρομίσθιας αποζημίωσης με τις συνολικές αποδοχές του εκπαιδευτικού. Άμεση καταβολή της ειδικής παροχής των 176 € και του συνόλου των αναδρομικών για όλους και ενσωμάτωσή της στο βασικό μισθό.
3. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ: Καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη, καμιά μείωση των συντάξεων. Να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναιρεί τον κοινωνικό χαραχτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο και επιβαρύνει τις γυναίκες με επιπλέον χρόνια εργασίας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων «Σιούφα», «Ρέππα», «Πετραλιά». Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας. Ουσιαστική κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων ΤΩΡΑ, και ιδιαίτερα του ΤΠΔΥ και του ΟΠΑΔ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους.
4. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Να μη γίνει καμιά αλλαγή στο σύστημα διορισμών μέχρι να διοριστούν ως μόνιμοι όλοι όσοι βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας. Σταθερή και μόνιμη εργασία στην εκπαίδευση. Κατάργηση ΑΜΕΣΑ του θεσμού του ωρομισθίου. Περιορισμός των προσλήψεων αναπληρωτών αυστηρά στις περιπτώσεις πραγματικής αναπλήρωσης (όπως και ο ν. 1566/85 ορίζει). 12μηνη σύμβαση για τους αναπληρωτές με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Κατάργηση του «Καθηκοντολόγιου». Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Όχι στην κοινωνική κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.
Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα εργασιακό καθεστώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ.
5. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ: Δημόσια, 12χρονη υποχρεωτική και πραγματικά δωρεάν Εκπαίδευση. Υλοποίηση της πρότασης της ΟΛΜΕ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Καμία επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό για μόρφωση και εκπαίδευση των μαθητών /-τριών.
Νομοθετική ρύθμιση τώρα για ανώτατο όριο μαθητών στο τμήμα το 25, 20 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
Να καταργηθεί η βάση του «10». Να καταργηθεί ο κλειστός αριθμός εισακτέων για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα παιδιά.
Διαφωνούμε κατηγορηματικά με οποιαδήποτε κατεύθυνση περιφερειακής οργάνωσης της εκπαίδευσης (διορισμοί, διαχείριση προσωπικού, αναλυτικά προγράμματα, κ.λπ.). Όχι στα μέτρα που προωθούν την ιδιωτικοποίηση στην δημόσια εκπαίδευση.
Ουσιαστική στήριξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΛΜΕ, όπως: διευρυμένο ποσοστό εισαγωγής αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε περισσότερα επιστημονικά πεδία, υπαγωγή στο Υπ. Παιδείας όλων των σχολικών μονάδων που προσφέρουν σήμερα δευτεροβάθμια τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση και ανήκουν σε άλλα υπουργεία, μεταλυκειακό έτος ειδίκευσης.
6. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ: Καθιέρωση ετήσιας περιοδικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με την ευθύνη των ΑΕΙ-ΑΤΕΙ και με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Η περίοδος που διανύουμε έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την προσπάθεια της κυβέρνησης, των υπεύθυνων της ΕΕ, των ισχυρών οικονομικών κύκλων και των ΜΜΕ να πείσουν τους εργαζόμενους για το μονόδρομο των μέτρων που εξαγγέλλονται, μέσα από ένα πολεμικό κλίμα «τρομοκρατίας». Ο στόχος είναι να μειώσουν και να εξαφανίσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις και να γίνει αποδεκτό από όλο το λαό η πολιτική αυτή.
Οφείλουμε ως εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί, με τον ιδιαίτερο ρόλο που μας επιφυλάσσει ο χαρακτήρας του επαγγέλματός μας, να αποκαλύψουμε και να αντισταθούμε σε μια τέτοια προπαγάνδα των ισχυρών. Έχουμε τη δυνατότητα να ακυρώσουμε αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές αρκεί να πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις και να αντιδράσουμε μαζικά και δυναμικά, όπως έγινε και με την ακύρωση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου «Γιαννίτση».
Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά για να το πετύχουμε. Το μεγάλο βάρος της ενημέρωσης αντικειμενικά πέφτει στα ΔΣ των ΕΛΜΕ. Να οργανώσουμε άμεσα την ενημέρωση των συναδέλφων μας στα σχολεία. Προτείνουμε ως μέτρο για την καλύτερη ενημέρωση να διατεθεί μια ώρα σε κάθε σύλλογο διδασκόντων για πλατειά συζήτηση και ενημέρωση των συναδέλφων πριν τη διενέργεια των Γενικών Συνελεύσεων. Προτείνουμε επίσης περιοδείες στα σχολεία και σε κάθε σχολικό συγκρότημα να τοποθετηθεί πανό της ΕΛΜΕ για την Απεργία της 10ης Φεβρουαρίου. Επίσης καλούμε τις ΕΛΜΕ να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τοπικά θέματα ευρύτερης σημασίας (κενά, απολύσεις ωρομισθίων, αυθαιρεσίες διοίκησης κ.λπ.)

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε το παρακάτω πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα:
1. Πανελλαδικά συλλαλητήρια στην Αθήνα (Προπύλαια 12 μ) και στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, για την έκφραση της αντίθεσής μας στα σχέδια του Υπ. Παιδείας σχετικά με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των αναπληρωτών - ωρομισθίων συναδέλφων μας (κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας κ.ά.).
2. Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ μέχρι 29 Ιανουαρίου και Γενική Συνέλευση Προέδρων στις 30 Ιανουαρίου στην Αθήνα.
3. Συμμετοχή στην 24ωρη παν-δημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεση του κλάδου μας στην εισοδηματική, τη φορολογική και την ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ προτείνει στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που θα συγκληθούν μέχρι τις 29/1 να αποφασίσουν τα παρακάτω:
1. 24ωρη απεργία στις 8 Μαρτίου (με πρόταση και προς τη ΔΟΕ) και με δυνατότητα στο ΔΣ να μετακινήσει την ημερομηνία σε περίπτωση νέας γενικής απεργίας την ίδια περίοδο.
2. Εξουσιοδότηση προς το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, εφόσον κατατεθεί νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας σχετικό με εκπαιδευτικά θέματα (προσλήψεις, υπηρεσιακές μεταβολές, αποκέντρωση και περιφερειακότητα) που βρίσκουν τον κλάδο αντίθετο.
3. Νέες Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ μετά τις 10 Μαρτίου για εκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, που θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.

Υ.Γ. : Η Γεν. Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ θα γίνει το Σάββατο, 30/1/2010 στις 10 π.μ. στο ξενοδοχείο Νovotel (Μιχαήλ Βόδα 4 – 6, τηλ.: 210 8200700).




Το κείμενο που δεν φαίνεται

ΠΕΤΕΕΜ : «Υπολογισμός κενών και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2010-2011»

Με την σχετική απόφαση με αρ. Πρωτ. 3508/Δ2/14-01-2010 του Υπουργείου παιδείας, για τον υπολογισμό των κενών και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2010-2011 που αποστείλατε στις Περιφερειακές Δ/νσεις καθώς και στα σχολεία, δεν αναφέρετε στο έγγραφό σας, την ισχύουσα Υ.Α. Γ2/140990/03/11/ 2008, η οποία έχει σχέση με τις αναθέσεις των εργαστηρίων και των σχεδιαστικών μαθημάτων (1η ανάθεση) στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΤΕ1 στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, και που τελικά τροποποίησε την Υ.Α. 118842/Γ2/17-9-2008, στην οποία επικαλείστε στο έγγραφό σας.

Θεωρούμε ότι η παράληψη αυτή δεν οφείλεται σε κάποια σκοπιμότητα αλλά παρακαλούμε να ενημερώσετε άμεσα τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας για την πιστή εφαρμογή της Υ.Α. Γ2/140990/03/11/ 2008 για να προσδιοριστούν σύννομα και τα κενά – πλεονάσματα του κλάδου ΤΕ1.

Για την πληρέστερη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων με το παρόν επισυνάπτουμε, τη διευκρινιστική απάντηση του υπουργείου Γ2/112037/15-9-2009 που μας απέστειλε, για το θέμα των αναθέσεων του κλάδου ΤΕ1,
Επισημαίνουμε επίσης την ισχύ (για τον κλάδο ΤΕ01) των Γ2/3325/4-9-89, Γ2/2662/16-5-94 & Γ2/967/2-3-99, ώστε να αποφεύγονται οι ανούσιες γραφειοκρατικές διαδικασίες σκόπιμα ή μη.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΕΤΕΕΜ – ΚΛΑΔΟΥ ΤΕ1


Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Δραστική μείωση προσλήψεων εκπαιδευτικών –Τα κενά θα καλυφθούν με μετακινήσεις και ανακλήσεις αποσπάσεων

Δραστικά θα μειωθούν οι προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών την επόμενη σχολική χρονιά. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το υπουργικό Συμβούλιο θα διοριστούν συνολικά 3.000 εκπαιδευτικοί από 6.000 περίπου το τρέχον σχολικό έτος και 7.000 αναπληρωτές από 23.000 που προσελήφθηκαν για το 2009-10.
Αυτό σημαίνει για την κάλυψη όλων των κενών θα περιοριστούν σημαντικά οι αποσπάσεις και θα ανακληθεί ένας μεγάλος αριθμός, ενώ θα επιχειρηθούν μετακινήσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών


Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΕΛΜΕ ΕΟΡΔΑΙΑΣ : ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Την Τετάρτη 20-1-2010 στις 18:30 στο 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πτολεμαϊδας θα διεξαχθεί Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Εορδαίας .

Θέματα της Γ. συνέλευσης είναι: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
1. Πανελλαδικά συλλαλητήρια στην Αθήνα (Προπύλαια 12 μ) και στη Θεσσαλονίκη, το
Σάββατο 23 Ιανουαρίου, για την έκφραση της αντίθεσής μας στα σχέδια του Υπ.
Παιδείας σχετικά με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και τη διεκδίκηση λύσεων στα
προβλήματα των αναπληρωτών και ωρομισθίων συναδέλφων μας (κατάργηση ελαστικών
σχέσεων εργασίας κ.ά.).
2..Συμμετοχή στην 24ωρη πανυπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου
προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεση του κλάδου μας στην εισοδηματική, τη
φορολογική και την ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης.
3. Πρόταση προς τις Γενικές Συνελεύσεις για 24ωρη απεργία, μαζί με τη ΔΟΕ, το πρώτο
δεκαήμερο του Μαρτίου (προτεινόμενες ημερομηνίες για τις 5 ή 8 Μαρτίου).
4. Εξουσιοδότηση προς το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ από τον κλάδο για 24ωρη απεργιακή
κινητοποίηση, εφόσον κατατεθεί νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας σχετικό με
εκπαιδευτικά θέματα (προσλήψεις, υπηρεσιακές μεταβολές, αποκέντρωση και
περιφερειακότητα) που βρίσκουν τον κλάδο αντίθετο.
Από το Δ.Σ ΕΛΜΕ



ΟΛΜΕ :ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην Πανελλαδική κινητοποίηση των ελαστικά εργαζόμενων στην εκπαίδευση (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι), το Σάββατο 23/1/2010 στα Προπύλαια και ώρα 12 το μεσημέρι.

Απαιτούμε:

• Να μη γίνει καμιά αλλαγή στο σύστημα διορισμών μέχρι να διοριστούν ως μόνιμοι όλοι όσοι βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας.
• Η κάλυψη όλων των κενών να γίνεται με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Για τον υπολογισμό των κενών ζητούμε την υλοποίηση των αιτημάτων της Ομοσπονδίας για νομοθετική κατοχύρωση ανώτατου ορίου 25 μαθητών ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις και10 μαθητών ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
• Άμεση κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων.



Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην
Πανελλαδική κινητοποίηση των ελαστικά εργαζόμενων στην εκπαίδευση
(αναπληρωτές, ωρομίσθιοι), το Σάββατο 23/1/2010 στα Προπύλαια και ώρα 12 το
μεσημέρι.
Απαιτούμε:
• Να μη γίνει καμιά αλλαγή στο σύστημα διορισμών μέχρι να διοριστούν ως
μόνιμοι όλοι όσοι βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας.
• Η κάλυψη όλων των κενών να γίνεται με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.
Για τον υπολογισμό των κενών ζητούμε την υλοποίηση των αιτημάτων της
Ομοσπονδίας για νομοθετική κατοχύρωση ανώτατου ορίου 25 μαθητών ανά
τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις και10 μαθητών ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
• Άμεση κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων.



Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

OΛΜΕ : ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε το παρακάτω πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα:

1. Πανελλαδικά συλλαλητήρια στην Αθήνα (Προπύλαια 12 μ) και στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, για την έκφραση της αντίθεσής μας στα σχέδια του Υπ. Παιδείας σχετικά με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των αναπληρωτών - ωρομισθίων συναδέλφων μας (κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας κ.ά.).
2. Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ μέχρι 29 Ιανουαρίου και Γενική Συνέλευση Προέδρων στις 30 Ιανουαρίου στην Αθήνα.
3. Συμμετοχή στην 24ωρη πανυπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεση του κλάδου μας στην εισοδηματική, τη φορολογική και την ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης. Έκδοση από την ΟΛΜΕ σχετικού υποστηρικτικού υλικού (φυλλάδιου-αφίσας).
4. Πρόταση προς τις Γενικές Συνελεύσεις για 24ωρη απεργία, μαζί με τη ΔΟΕ, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου (προτεινόμενες ημερομηνίες για τις 5 ή 8 Μαρτίου).
5. Εξουσιοδότηση προς το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ από τον κλάδο για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, εφόσον κατατεθεί νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας σχετικό με εκπαιδευτικά θέματα (προσλήψεις, υπηρεσιακές μεταβολές, αποκέντρωση και περιφερειακότητα) που βρίσκουν τον κλάδο αντίθετο.
6. Θα σταλεί τις επόμενες μέρες το αναλυτικό κείμενο – πλαίσιο της εισήγησης του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προς τις Γενικές Συνελεύσεις.
7. Νέες Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ μετά τις 10 Μαρτίου για εκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, που θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.



Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Με νηπιαγωγούς και συνενώσεις καλύπτουν τα κενά

Συνένωση µονοθέσιων και διθέσιων σχολείων σε ολόκληρη την χώρα ή (και)
τοποθέτηση νηπιαγωγών στις δύο πρώτες τάξεις του ∆ηµοτικού;

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναζητεί επίµονα λύση προκειµένου να
αντιµετωπίσει το οξύ πρόβληµα της έλλειψης δασκάλων στα σχολεία, το οποίο και
δηµιουργεί κάθε χρόνο σοβαρές παρενέργειες στη λειτουργία τους. Στα ιδιωτικά
σχολεία, το πρόβληµα είναι εφέτος ακόµη µεγαλύτερο. Η Οµοσπονδία Ιδιωτικών
Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) αναφέρει ότι λόγω ελλείψεων τουλάχιστον 800 δασκάλων στα
ιδιωτικά σχολεία ολόκληρης της χώρας, διδάσκουν τελικά στα δηµοτικά σχολεία
φιλόλογοι, βιολόγοι ή µαθηµατικοί. Η οµοσπονδία έχει µάλιστα καταθέσει µηνυτήρια
αναφορά για το θέµα, ζητώντας την παρέµβαση της ∆ικαιοσύνης. «Εχουµε
προχωρήσει σε επίσηµη καταγγελία και στον προϊστάµενο της Πρωτοβάθµιας
Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και αναµένουµε την παρέµβασή του» λέει στο
«Βήµα» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Μιχ. Κουρουτός.


Αλλά και στα δηµόσια σχολεία, το πρόβληµα από χρόνο σε χρόνο γίνεται όλο
και πιο δύσκολο. Οι αριθµοί των αποφοίτων Παιδαγωγικών Σχολών δεν αρκούν για να
καλύψουν τις ανάγκες. Εφέτος, τέσσερις µήνες µετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς,
στα δηµοτικά σχολεία της χώρας λείπουν ακόµη 350 δάσκαλοι (µαζί µε τις ειδικότητες
των δασκάλων φυσικής αγωγής, ξένης γλώσσας κ.λπ.). Στα σχολεία ειδικής αγωγής,
για τα οποία τα προηγούµενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση διέθεσε ένα µεγάλο ποσό
στη χώρα µας µε σκοπό τη δηµιουργία υποδοµών, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.
Επτακόσια κενά καταγράφονται σε ολόκληρη τη χώρα σε εξειδικευµένο
προσωπικό στα σχολεία µε παιδιά που έχουν τη µεγαλύτερη ανάγκη σε
εκπαιδευτικούς, όχι µόνο για να τα διδάξουν, αλλά για να τα βοηθήσουν στο
πρώτο σηµαντικό βήµα της ζωής τους.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εκτιµά ότι µε το νέο σύστηµα διορισµού των
εκπαιδευτικών που θα θεσµοθετηθεί σύντοµα, αλλά και µε τον περιορισµό των
αποσπάσεων εκπαιδευτικών, θα εξοικονοµηθεί αριθµός περίπου 3.000 εκπαιδευτικών
που θα καλύψουν τα κενά της επόµενης σχολικής χρονιάς. Το νέο σύστηµα
προσλήψεων, όπως διαµορφώθηκε µετά και τη δηµόσια διαβούλευση, αναµένεται να
ανακοινωθεί το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Φεβρουαρίου. Αυτή τη στιγµή
αναζητείται λύση για το άµεσο πρόβληµα της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, το οποίο
τους επόµενους µήνες αναµένεται να οξυνθεί περαιτέρω. Και αυτό γιατί το επόµενο
διάστηµα ανακοινώνονται το νέο πρόγραµµα των ολοήµερων σχολείων, η νέα

φιλοσοφία και τα αναλυτικά προγράµµατα του θεσµού, που θα δηµιουργήσουν νέες
ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό. Σήµερα λειτουργούν 4.622 ολοήµερα δηµοτικά
σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα (µε µεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό), σε σύνολο 5.470
δηµοτικών σχολείων, στα οποία φοιτούσαν πέρυσι 545.400 µαθητές.
Σε αυτές τις συνθήκες η 8ιδασκαλική Οµοσπονδία Ελλάδος (8ΟΕ) έχει
ζητήσει για τις επόµενες ηµέρες τη σύγκληση έκτακτων γενικών
συνελεύσεων δασκάλων και νηπιαγωγών, προκειµένου να προτείνει
απεργιακές κινητοποιήσεις στο πρώτο 15ήµερο του Φεβρουαρίου,
διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονοµικών και θεσµικών αιτηµάτων.
«Οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο ανθρώπινο δυναµικό της πρωτοβάθµιας
εκπαίδευσης µάς προβληµατίζουν ιδιαίτερα στον σχεδιασµό του νέου σχολείου»
παραδέχεται η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Στόχος µας
είναι µε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάςοι δάσκαλοι να περιµένουν τα παιδιά
στην τάξη και όχι το αντίθετο. Εξετάζουµε και θα θέσουµε σε διαβούλευση τις πιθανές
εναλλακτικές λύσεις για την αντιµετώπιση του προβλήµατος».
«Μεταξύ των προτεινοµένων λύσεων είναι, όπου αυτό είναι εφικτό, η
συγχώνευση των ολιγοθέσιων σχολείων ώστε να υπάρξει µέγιστη
αξιοποίηση του διδασκαλικού δυναµικού» λέει η κυρία Χριστοφιλοπούλου, ενώ
σύµφωνα µε πληροφορίες δεν αποκλείεται και η κάλυψη των κενών στις πρώτες τάξεις
του ∆ηµοτικού µε την αξιοποίηση νηπιαγωγών που υπηρετούν ήδη στη δηµόσια
εκπαίδευση. «Επίσης συζητάµε την αποτελεσµατικότερη αξιοποίηση και κατανοµή του
εκπαιδευτικού δυναµικού. Με βάση τη στατιστική αποτύπωση και επεξεργασία των
λειτουργικών κενών της πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης, το υπάρχον διδασκαλικό
δυναµικό µπορεί να καλύψει µεγάλο µέρος των ελλείψεων αν και εφόσον κατανεµηθεί
ορθολογικά στις σχολικές µονάδες της χώρας» καταλήγει.
Πηγή: «Το Βήµα», 10/1/2010

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Ποιες εργαζόμενες στο Δημόσιο δεν θίγει η αύξηση ορίων ηλικίας

Της Χριστινας Κοψινη – Καθημερινη

Η σύνταξη της ρύθμισης για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν εντός της εβδομάδας το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κ. Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδο.
Καθώς, όμως, η προοπτική αύξησης του ηλικιακού ορίου για σύνταξη από το Δημόσιο προκαλεί αναστάτωση και νέο κύμα φυγής από τις υπηρεσίες, με σοβαρές συνέπειες στο ήδη προβληματικό Ταμείο Πρόνοιας, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τουλάχιστον μία στις δύο γυναίκες που απασχολούνται σήμερα σε υπηρεσίες του Δημοσίου δεν θίγεται από τις νέες ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Εφ’ όσον ισχύσει μέχρι τέλους η δέσμευση, από την επέκταση των ορίων θα εξαιρεθούν και οι ασφαλισμένες που αν και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν συμπληρώνουν ακόμη το απαιτούμενο όριο ηλικίας. Αναλυτικότερα, οι γυναίκες που δεν θα θιγούν εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:


- Στις έγγαμες που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας, έχουν προσληφθεί μέχρι 31/12/1982 στο Δημόσιο και έχουν συμπληρώσει συνολικά 24,5 έτη ασφάλισης. Ομως, από τα 24,5 έτη, τουλάχιστον τα 17,5 πρέπει να αποτελούν ασφαλιστικό χρόνο που έχει διανυθεί σε δημόσια υπηρεσία, ενώ τα υπόλοιπα μπορεί να έχουν διανυθεί τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
- Οι μητέρες ανήλικων παιδιών –έγγαμες ή άγαμες– που κατά την συμπλήρωση 15 ετών υπηρεσίας είχαν παιδί ανήλικο.
Οι μητέρες αυτής της κατηγορίας που προσελήφθησαν μέχρι 31/12/1982 στο Δημόσιο και έχουν συμπληρώσει συνολικά 24,5 έτη ασφάλισης μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 24,5 στην ασφάλιση. Από την υπηρεσία τους μπορούν να αποχωρήσουν όποτε θέλουν:
α) Οι γυναίκες που προσελήφθησαν το 1982, είχαν συνεχή, μέχρι σήμερα, εργασία κι έχουν συμπληρώσει 27 χρόνια.
β) Οι γυναίκες με 3 ή περισσότερα παιδιά που προσελήφθησαν μέχρι 31/12/1992 και έχουν συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.
- Οι μητέρες ανήλικων παιδιών που έχουν προσληφθεί από 1/1/1983 μέχρι 31/12/1992 και έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης καθώς και το 50ό έτος της ηλικίας τους. Πρέπει να έχουν κατά τη συμπλήρωση των 25 ετών ασφάλισης ανήλικο παιδί. Για τη συμπλήρωση των 25 ετών συνυπολογίζεται και ο χρόνος ασφάλισης που έχουν στον ιδιωτικό τομέα.
- Γυναίκες που έχουν προσληφθεί μέχρι 31/12/1992 και έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης.
- Γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και 25 έτη ασφάλισης μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη εφόσον έχουν προσληφθεί μέχρι 31/12/1992.
- Γυναίκες άγαμες χωρίς παιδιά που έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και έχουν προσληφθεί μέχρι 31/12/1982 συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας.
- Γυναίκες χωρίς ανήλικα παιδιά που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο από 1/1/1983 μέχρι 31/12/1992 και έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης (μαζί με τον ιδιωτικό τομέα) και το 58ο έτος της ηλικίας τους.
- Γυναίκες που έχουν προσληφθεί μετά την 1/1/1993 στο Δημόσιο, αλλά έχουν ασφαλιστεί σε οποιοδήποτε Ταμείο κύριας ασφάλισης πριν από το 1993 και έχουν συμπληρώσει συνολικά:
α. Οι μητέρες ανήλικων, 25 έτη ασφάλισης και το 50ό έτος της ηλικίας τους.
β. Οι γυναίκες με 15 έτη ασφάλισης και συμπληρωμένο το 60ό έτος της ηλικίας τους ή 25 έτη ασφάλισης και το 55ο έτος της ηλικίας τους για μειωμένη σύνταξη.
γ) Οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες με 20 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


(Π.Δ. 201/98)
.. Με πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων ορίζονται οι εφημερεύοντες και καθορίζονται τα καθήκοντά τους και οι αρμοδιότητές τους. Kατά τη σύνταξη των κανόνων εφημερίας δίνεται προτεραιότητα στην επιτήρηση και τη μέριμνα για την προστασία και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, τον έλεγχο καθαριότητας των σχολικών χώρων και σε ό,τι έχει σχέση με την υγιεινή και την ασφάλειά τους.

Eπίσης, ορίζεται ο χρόνος προσέλευσης των εφημερευόντων, που δεν μπορεί να είναι μικρότερος των δεκαπέντε (15) λεπτών πριν την έναρξη των μαθημάτων, καθώς και ο χρόνος αναχώρησής τους.

.. Ο αριθμός των εφημερευόντων ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων (Σ.Δ). Για τον ορισμό του λαμβάνεται υπόψη η οργανικότητα του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών, η έκταση και η ιδιομορφία του σχολικού χώρου, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής επιτήρηση των μαθητών.
.. Η εφημερία δεν ανήκει στις πρόσθετες εργασίες και από αυτήν απαλλάσσονται μόνο ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής του σχολείου.
.. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με απόφαση του Σ.Δ., μπορεί να απαλλαγεί εκπαιδευτικός από την εφημερία, όταν διαπιστώνεται ότι ειδικός λόγος δεν του επιτρέπει να ασκεί τα ειδικά αυτά καθήκοντα.
.. Αντικατάσταση του εφημερεύοντος και αλλαγή της ημέρας εφημερίας γίνεται μόνο από το Διευθυντή του σχολείου.
.. Οι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν το ωράριό τους σε δύο σχολεία κάνουν εφημερία μόνο σ’ αυτό που ανήκουν οργανικά.
.. Δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερίας οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε τρία και πάνω σχολεία όταν, τουλάχιστον, το ένα από αυτά λειτουργεί σε χωριστό κτίριο.
.. Τα σχολεία που συλλειτουργούν καταρτίζουν κοινό πίνακα εφημερευόντων, ώστε όλοι οι
εκπαιδευτικοί του συγκροτήματος, ανεξάρτητα από το σχολείο στο οποίο ανήκουν, να
πραγματοποιούν τον ίδιο εβδομαδιαίο αριθμό εφημεριών.

ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

1. Η ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ της ΟΛΜΕ (2009 – 2010) χορηγείται από τα Δ.Σ. των
ΕΛΜΕ μόνο σε μέλη οικονομικά τακτοποιημένα για το 2009-2010 και ισχύει μέχρι
31/12/2010.

2. Στην Κάρτα, σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ,
πρέπει απαραιτήτως να επικολληθεί φωτογραφία του δικαιούχου, διαφορετικά δεν θα γίνεται δεκτή από τα Μουσεία, τους Αρχαιολογικούς Χώρους, τα Θέατρα, τους
Κινηματογράφους και τους Εκδοτικούς Οίκους.
3. Μετά από σχετικό αίτημα της ΟΛΜΕ προς το Υπουργείο Πολιτισμού, που έγινε
αποδεκτό, (απόφαση Γ.Γρ. ΥΠΠΟ 3091/4-11-2008: ακολουθεί στο τέλος του
καταλόγου), η Κάρτα Μέλους της ΟΛΜΕ ισχύει και για την ελεύθερη είσοδο των
εκπαιδευτικών σε μεμονωμένα μνημεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς
τόπους και μουσεία, που ανήκουν στο Δημόσιο.
4. Στα Θέατρα και τους Κινηματογράφους η Κάρτα ισχύει για 2 άτομα.
5. Η έκπτωση στα βιβλία ισχύει μόνον για τον / την κάτοχο της Κάρτας Μέλους
και μόνον στα καταστήματα των Εκδόσεων ή τα Βιβλιοπωλεία τους.
5. Η Κάρτα Μέλους 2008 – 2009 ισχύει μέχρι 31/12/2009.
6.. Για τη χρησιμοποίηση της Κάρτας οι συνάδελφοι πρέπει να έχουν μαζί τους την
Αστυνομική τους Ταυτότητα και να τηρούν αυστηρά τους περιορισμούς της στήλης των «Παρατηρήσεων».

ΟΛΜΕ – ΔΟΕ :9 Γενάρη 2010: Μνήμη Νίκου Τεμπονέρα

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
Κάθε χρόνο, στις 9 του Γενάρη, η συλλογική μας μνήμη στρέφεται στα
τραγικά γεγονότα της Πάτρας που οδήγησαν στην άγρια δολοφονία του
συναδέλφου μας Νίκου Τεμπονέρα. Κάθε χρόνο, στις 9 του Γενάρη, η σκέψη μας αρνείται πεισματικά να δεχτεί την πραγματικότητα αυτής της εγκληματικής πράξης, αρνείται να ξεχάσει τις
συνθήκες που οδήγησαν στον πρόωρο και άδικο χαμό του.

Το Γενάρη του 1991 ο Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπίζοντας τους μαθητές του,
την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας, όρθωσε το ανάστημά
του απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό και την παρακρατική τυφλή βία και
μισαλλοδοξία.
Το τίμημα για τη συνεπή και θαρραλέα στάση του ήταν ο θάνατος.
• Θυσιάστηκε γιατί το μεγάλο «ναι» και το μεγάλο «όχι» δεν ήταν γι’ αυτόν
κούφιοι στίχοι χωρίς νόημα, δεν ήταν λόγια χωρίς έργα.
• Θυσιάστηκε για να υπάρξει ένα πιο φωτεινό μέλλον για όλους μας.
• Θυσιάστηκε για μια καλύτερη εκπαίδευση, γιατί ήξερε καλά ότι χωρίς αυτή
δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο μέλλον.
• Θυσιάστηκε γιατί ήταν ακράδαντη η πεποίθησή του πως οι συλλογικοί
αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα, πως καμιά θυσία δεν πάει χαμένη.
• Θυσιάστηκε γιατί γνώριζε ότι το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό και πιο
μεγάλο είναι όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να ορθώσει το ανάστημά του,
να γίνει ένα με τους πολλούς, και όλοι μαζί ένα σώμα.
Στις μέρες μας κυριαρχεί όλο και περισσότερο η σήψη, η διαφθορά και η
παρακμή, μετατρέποντας σε κυρίαρχες απόψεις το βόλεμα, και τον αμοραλισμό. Οι
κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες διευρύνονται, τα δικαιώματα των
εργαζομένων καταπατούνται βάναυσα, ο κόσμος της εργασίας καλείται για μια
ακόμη φορά να πληρώσει την οικονομική κρίση που οι ισχυροί δημιούργησαν.
Αλλά σε τέτοιες συνθήκες είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη, σε πείσμα των
καιρών και των καιροσκόπων, να κρατάμε σταθερά το νήμα των αξιών μας, το
τετράπτυχο Αγώνας, Αξιοπρέπεια, Αλληλεγγύη, Ανιδιοτέλεια ως βασικό οδηγητικό
φάρο της δράσης μας.
Αν γράφουμε σε πείσμα των καιρών και με το πείσμα των αγώνων αυτές
τις σκέψεις, είναι γιατί θέλουμε να βλέπουμε στους δρόμους τα παιδιά να
πηγαίνουν στο σχολείο, οι εργαζόμενοι να έχουν σταθερή και αξιοπρεπή εργασία,
γιατί δε θέλουμε η φτώχεια, η εκμετάλλευση και η φρίκη του πολέμου να
στιγματίζουν το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας.
Απέναντι στην ανάλγητη πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, που μειώνει τις
κοινωνικές δαπάνες, που συρρικνώνει το εισόδημά μας, που ανατρέπει τα
εργασιακά μας δικαιώματα, εμείς, πιστοί στη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα,
οργανώνουμε την αντίστασή μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους, γιατί είμαστε
στο «εμείς».
Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς της
χώρας μας, στην παλιά και τη νεότερη γενιά. Και τους καλούμε να αναλάβουν όλες
τις κοινωνικές και παιδαγωγικές ευθύνες τους. Να συνταχθούν με την αγωνιζόμενη
κοινωνική πλειοψηφία και τις αγωνίες της.
Νίκο Τεμπονέρα, εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε ένα όνειρο, που είναι και
το δικό σου όνειρο.
Ονειρευόμαστε έναν πλανήτη χωρίς πολέμους, με την Ειρήνη και την
ευημερία σε κάθε άκρη του.
Μια ζωή χωρίς σκοτεινές γωνιές. Με ολοκληρωμένη Μόρφωση για κάθε
παιδί, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Μια ζωή με μόνιμη και σταθερή Εργασία για κάθε πολίτη, με την
Αξιοπρέπεια και την Αλληλεγγύη θεμέλια της συλλογικής ζωής και δράσης.
Αγωνιζόμαστε για να μην έχουν η πείνα και η δίψα θέση στον αυριανό μας
κόσμο.
Αγωνιζόμαστε για να’ ναι ανάμνηση παλιά ο σκοτεινός λογισμός των
εμπόρων, οι στατιστικές του θανάτου, τα ηλεκτρονικά ψεύδη.
Για μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος να μην είναι, και
οι άνθρωποι του μόχθου να χαίρονται δίκαια τον κόπο τους.
Για ένα περιβάλλον προστατευμένο από την απληστία των κερδοσκόπων.
Στους χαλεπούς καιρούς που έρχονται εμείς, οι δάσκαλοι όλων των παιδιών,
υποσχόμαστε πως θα τιμήσουμε τον όρκο που δώσαμε.
Πως θα διδάσκουμε και με το παράδειγμά μας.
Πως τη ζωή μας δε θα τη βουλιάξουμε στο βάλτο του συμβιβασμού, της
μοιρολατρίας και της παραίτησης.
Αν αξίζει να ζει κάποιος, αξίζει να ζει για τα ιδανικά του!
Αν αξίζει να ζούμε, είναι για να δώσουμε στο όνειρο ζωή!
Τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ καλούν
όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν
στην Εκδήλωση μνήμης για το Νίκο Τεμπονέρα που θα
πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9/1/2010 στις 6 μ.μ.
έξω από το Σχολικό Συγκρότημα «Ν.Τεμπονέρα» στα Ψηλά Αλώνια στην Πάτρα.
Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.
Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ


Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

ΑΦΙΣΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 9 ΓΕΝΑΡΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

Άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

1. ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με την παρ. 8, του άρθρου 20, του Π.Δ. 410/1988-ΦΕΚ 191 Α /30-8-1988 και την αρ. 44/1990 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δικαιούνται κανονική άδεια απουσίας με αποδοχές για επτά (7) το πολύ εργάσιμες ημέρες εντός του χρόνου συμβάσεως για λόγους εξαιρετικής ανάγκης.

2. ΆΔΕΙΕΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
α. Στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας δεκαεπτά (17) εβδομάδες, δηλαδή 119 ημερολογιακές ημέρες. Από αυτές οι οκτώ εβδομάδες (= άδεια κύησης) χορηγούνται πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες εννέα (9) εβδομάδες (= άδεια λοχείας) μετά τον τοκετό. Η χορήγηση της άδειας μητρότητας είναι υποχρεωτική.
β. Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που αρχικά είχε πιθανολογηθεί από το θεράποντα ιατρό του ασφαλιστικού τους φορέα η άδεια κύησης παρατείνεται μέχρι την πραγματική ημερομηνία τοκετού, χωρίς η παράταση αυτή να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του χρόνου της άδειας μητρότητας, η οποία ειδικά στην περίπτωση αυτή υπερβαίνει τις δεκαεπτά (17) εβδομάδες. Όταν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από την πιθανολογούμενη ημερομηνία τοκετού, το υπόλοιπο της άδειας κύησης χορηγείται μετά τον τοκετό υποχρεωτικά, ώστε να εξασφαλίζεται ο χρόνος της συνολικής άδειας των δεκαεπτά (17) εβδομάδων (άρθρο 11 του Ν. 2874/2000-ΦΕΚ286Α/29-12-2000).
γ. Η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός δικαιούται την άδεια μητρότητας και στην περίπτωση που γέννησε πρόωρα και το νεογνό γεννήθηκε νεκρό ή απεβίωσε μετά τον τοκετό (σχετ. έγγρ. ΔΙΠΙΔΔ/Δ4/49/22889/19-11-2004 του ΥΠΕΣΣΔΑ).
δ. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 1483/ΦΕΚ 153Α'/8-10-1984 και το άρθρο 10 του Π. Δ. 176/ΦΕΚ 150Α/15-7-1997 απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της λόγω μητρότητας.

3. ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
α. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για όλο το χρονικό διάστημα της σύμβασής τους δικαιούνται δεκαπέντε (15) ημέρες αναρρωτική άδεια με αποδοχές, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα. Με δεδομένη δηλαδή τη χρονική διάρκεια της σύμβασης εργασίας (εννέα μήνες περίπου), οι αναπληρωτές διατηρούν την αξίωση για καταβολή αποδοχών μόνο γι' αυτό το χρονικό διάστημα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχουν εργαστεί τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία της πράξης ανάληψης εργασίας.
β. Σε περίπτωση που εξαντληθεί η αναρρωτική άδεια των δεκαπέντε (15) ημερών με αποδοχές, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα, εφόσον συντρέχει «σπουδαίος λόγος», να λάβουν αναρρωτική άδεια χωρίς αξίωση καταβολής αποδοχών από τον εργοδότη.
γ. Αναρρωτική άδεια χορηγείται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τον ασφαλιστικό φορέα. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, εφόσον χρειάζονται αναρρωτική άδεια, πρέπει να απευθύνονται στον ασφαλιστικό τους φορέα και δε μπορούν να παραπέμπονται στις κατά τόπους υγειονομικές επιτροπές, οι οποίες έχουν αρμοδιότητα μόνο για τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους.

Απόφαση Ε.Ε. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμώντας τις εξελίξεις και ιδιαίτερα την κλιμάκωση της επίθεσης για μείωση, αφαίρεση εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με όχημα τη στοχοποίηση του δημοσίου στην παρούσα περίοδο, αποφάσισε :
1. Την πραγματοποίηση στο διάστημα 28/1/2010 έως 10/2/2010 απεργιακής κινητοποίησης.
2. Την προώθηση του συντονισμού και της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για την πραγματοποίηση της παραπάνω απεργιακής κινητοποίησης και του συντονισμού του αγώνα των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι με ενωτικό, καθολικό τρόπο και κεντρικό μήνυμα: να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, απαντούν, διεκδικούν, αποφασιστικά συνεχίζουν.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.