Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ε.Λ.Μ.Ε ΕΟΡΔΑΙΑΣ
25ης Μαρτίου 48
502 00 Πτολεμαϊδα
email : elmeeordaias@gmail.com
Τηλέφωνο & Fax : 24630-23763

Πτολεμαίδα προβληματική περιοχή τύπου Α και η εκπαιδευτικοί

Η Πτολεμαΐδα είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας .
Η ύπαρξη του λιγνίτη που χρόνια ολόκληρα ήταν στα σπλάχνα της περιοχής μας, έμελλε να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης μας . Οι μονάδες της ΔΕΗ που κατασκευάσθηκαν στην περιοχή έδωσαν απασχόληση σε χιλιάδες εργατικά, τεχνικά και επιστημονικά χέρια. Το 75% της όλης ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Ελλάδα παράγεται εδώ. (για πόσο ακόμη χρόνο;) . H ανεργία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα και για την πόλη μας . Είναι γνωστό ότι η Δυτική Μακεδονία παρουσιάζει σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε όλη την Ελλάδα και ως συνήθως πλήττει κυρίως τους νέους.

Η μονόπλευρη ανάπτυξη της ΔΕΗ και η αρχική αδιαφορία της για το περιβάλλον έχουν δημιουργήσει προβλήματα . Η ΔΕΗ και σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις δε λειτουργεί με βάση τη σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες της. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το 14% των κατοίκων του λεκανοπεδίου παρουσιάζει ρινίτιδα , η οποία εξελίσσεται σε άσθμα. Η ρινίτιδα σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον.
Αυτή η επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε σχέση με άλλες πόλεις της χώρας μας προκαλεί μια τάση φυγής από αυτήν (στο χώρο των εκπαιδευτικών διαφαίνεται και από τις πολλές μεταθέσεις). Νομίζουμε λοιπόν ότι μόνο με κάποια οικονομική αναβάθμιση μπορεί να υποχωρήσει η τάση αυτή και για αυτό ζητάμε να αυξηθεί το επίδομα προβληματικής περιοχής κατά 50 Ευρώ τουλάχιστον .

«Όταν επιθυμούν κάποιοι να προσελκύσουν ανθρώπους να ζήσουν στην περιοχή τους, φροντίζουν να είναι αρεστή και να παρέχει αν όχι κάτι ξεχωριστό, τουλάχιστον όλες τις προϋποθέσεις για μια ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος, τουλάχιστον ικανοποιητική; Εκτός κι αν εννοούν την μόλυνση του περιβάλλοντος και την αποκρουστική αισθητική του τοπίου, ξεχωριστή ιδιότητα προσέλκυσης ανθρώπων. Η πίεση για την δημιουργία πανεπιστημίου θα λειτουργήσει «εξαναγκαστικά» για κάποιους νέους σπουδαστές, να ζήσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον που πάντα οι ίδιοι άνθρωποι δηλώνουν ότι δημιουργεί κίνδυνο για πολλές ασθένειες και όχι μόνο!»

Η εκπαίδευση είναι η σημαντικότερη επένδυση που έχει να κάνει ένα κράτος και ο εκπαιδευτικός είναι ίσως ο κρισιμότερος παράγοντας για την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην εξειδίκευση, την εφαρμογή, την αξιολόγηση της εκπαιδευτικής πολιτικής και την αντιμετώπιση των αδυναμιών του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Μπορεί τα λεφτά να μη φέρνουν την ευτυχία αλλά η εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του όσο και η ισχυρή οικονομική στήριξή του είναι απαραίτητη. Είναι κοινή πεποίθηση, ότι η μισθολογική μας κατάσταση ήταν πάντα αναντίστοιχη με την προσφορά και το έργο μας, γι’ αυτό και αποτέλεσε αφετηρία σημαντικών αγώνων, που ανέδειξαν τα προβλήματα της εκπαίδευσης, γενικότερα.

Η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει :
………………………………

Υπενθυμίζουμε ότι, από το 1997 μέχρι τώρα, οι εκπαιδευτικοί είναι ο μοναδικός κλάδος εργαζομένων στο Δημόσιο που δεν πήραν καμία ουσιαστική αύξηση στις αποδοχές τους. Όλοι αναγνωρίζουν, φραστικά τουλάχιστον, ότι είναι δίκαια τα οικονομικά μας αιτήματα . Εμείς επιμένουμε ότι δεν αρκούν οι δηλώσεις συμπάθειας και κατανόησης. Απαιτούνται τώρα ρυθμίσεις που θα ικανοποιούν τα οικονομικά μας αιτήματα . Ο κλάδος μας είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για να κάνει πράξη το αίτημά του: Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας

ΔΣ ΕΛΜΕ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου