Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

6-6-2011


Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις Φ 12 /518/61284/Γ1/27-05-2011 και 62780/Γ2/02-06-2011 του ΥΠΔΒΜΘ από τη σχολική χρονιά 2011-2012 και για τα επόμενα σχολικά έτη, θα διδάσκεται στα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία όλης της χώρας, εκτός από τα Αγγλικά μία και μόνο δεύτερη ξένη γλώσσα, (γαλλικά ή γερμανικά), την οποία θα επιλέξει άπαξ και δια παντός με δήλωσή της η πλειοψηφία των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών που θα φοιτήσουν του χρόνου στην Ε΄ και Στ΄ τάξη (για τα δημοτικά σχολεία), ενώ για τα γυμνάσια προβλέπεται ακριβώς το ίδιο: καθιέρωση μιας και μόνο γλώσσας ανάλογα με την οργανικότητα των υπηρετούντων εκπαιδευτικών ή ανάλογα με τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας.


Συνέπειες αυτής της Υπουργικής Απόφασης είναι:

1. Η επιβολή της 2ης ξένης γλώσσας και όχι η επιλογή που αποτελεί βασικό κίνητρο μάθησης.
2. Η αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών σε άλλο σχολείο στην περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνη με τη 2η ξένη γλώσσα του σχολείου φοίτησης.
3. Η εκμάθηση και διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας δεν θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα είναι πολυπληθέστερα, ανομοιογενή και απαρτιζόμενα από μαθητές που αναγκαστικά θα πρέπει να διδάσκονται/υφίστανται τη γλώσσα του σχολείου, ανάλογα με το χαρακτηρισμό του (Γαλλόφωνο ή Γερμανόφωνο).
4. Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος/πιστοποίησης 2ης ξένης γλώσσας (Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας) δεν θα είναι εφικτή. Αυτή η αδυναμία του δημόσιου σχολείου να καλύψει την ανάγκη πιστοποίησης της γλωσσομάθειας των μαθητών μεταφράζεται ως επιπλέον επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών.
5. Οι μαθητές θα εξαναγκασθούν πιθανόν από την επόμενη σχολική χρονιά 2011-2012 να παρακολουθήσουν άλλη 2η ξένη γλώσσα από αυτήν που επέλεξαν και διδάχθηκαν τις προηγούμενες σχολικές χρονιές.
6. Ανάπτυξη αρνητικών στάσεων εκ μέρους των μαθητών ως προς το μάθημα της ξένης γλώσσας.


Ζητάμε από το Υπουργείο την άμεση ανάκληση των αντιπαιδαγωγικών αυτών αποφάσεων και τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος ελεύθερης επιλογής και παράλληλης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας, καθεστώτος που σέβεται την προσωπικότητα και τις ανάγκες των μαθητών.
Από εσάς ζητάμε την ενεργητική στήριξή σας για την ανάκληση αυτής της άδικης και αντιπαιδαγωγικής Υπουργικής Απόφασης που θα αποβεί εις βάρος των παιδιών μας.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ & ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΕΛΜΕ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου