Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΑΝΟΙΚΤΉ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Συνάδελφοι  συναδέλφισες
Η σχολική χρονιά τελειώνει σήμερα, είναι ημέρα γενικής απεργίας και για όλους μας μια ευκαιρία για περισυλλογή και προβληματισμό για το πώς θα είναι η επόμενη σχολική χρονιά. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά και για το κλάδο μας. Η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης που συστηματικά πριν από τις ευρωεκλογές του 2009 είχε εξαγγείλει και προπαγανδίσει με διάφορους τρόπους, υλοποιείται με πολύ σκληρό, ωμό και απόλυτο τρόπο από την νέα αυτοδύναμη και πανίσχυρη «σοσιαλιστική» κυβέρνηση που φρόντισε με την απειλή της χρεοκοπίας, και φέρνοντας το ΔΝΤ, με την επίβλεψη της Ε.Ε. να επιβάλει με διάφορα προσχήματα περί «αναγκαίου κακού» και περί «σταθερότητας» τις «μεταρυθμίσεις» που κατά τα λεγόμενα τους θα φέρουν ανάκαμψη και ανάπτυξη.
Ίσως το μικρότερο κακό που μας έκαναν ήταν η περικοπή του μισθού μας κατά 2/14. Τα χειρότερα είναι στην καθημερινότητά μας, αύξηση ΦΠΑ, αύξηση καυσίμων, ανεξέλεγκτη ακρίβεια, μας βάζουν σταδιακά σε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση που μας οδηγεί στην φτώχια.
Οι περικοπές που έγιναν σε μισθούς και δώρα (επιδόματα πλέον ), σε ποσοστιαίο μέγεθος είναι συνολικά το 0,7 % του ΑΕΠ που παράγει η χώρα μας ανά έτος. Μαζί με τις περικοπές των συντάξεων η εξοικονόμηση για το Ελληνικό δημόσιο υπολογίζουν να φτάσει σε τριετία περίπου 25 δις ευρώ. Σταγόνα στον ωκεανό, αν αναλογιστούμε ότι το περίσσευμα των τραπεζών εκτιμάται ότι είναι περίπου 600 δις (οι 5 μεγάλες τράπεζες μόνο για το Α τρίμηνο του 2010 μοιράστηκαν κέρδη 22 δις ευρώ), το περίσσευμα των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά ξεπερνά τα 700 δις ευρώ, οι εταιρίες «οφ σορ» διακίνησαν μόνο το 2009 περίπου 500 δις ευρώ.
Τα μέτρα που παίρνονται στη χώρα μας, είναι μέτρα που παίρνουν όλες οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι είναι μια πολιτική επιλογή του διεθνούς κεφαλαίου που χρησιμοποιεί τις κυβερνήσεις για να επιβάλει την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας για να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για αύξηση των κερδών του.
Προϋπόθεση για την επιβολή αυτής της νέας οικονομικής τάξης, είναι και η ισοπέδωση ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Το ίδιο κάνουν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Το ίδιο κάνει και στην Ελλάδα η παρούσα κυβέρνηση με τους συμμάχους της. Μετατρέπουν σε Γολγοθά τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας με τα μέτρα που παίρνουν σήμερα και τα αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων που ετοιμάζονται να πάρουν τους επόμενους μήνες, για να χορτάσουν το τραπεζικό οικονομικό μινώταυρο και τις αδηφάγες πολυεθνικές. Αυτή τη νομιμότητα μας καλούν να αποδεχθούμε και να προσκυνήσουμε.
Υποτιμούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι τα μέτρα είναι μεν επώδυνα, αλλά είναι αναγκαία, ότι θα σώσουν την πατρίδα από τη χρεοκοπία, ότι και αυτοί πονάνε που παίρνουν τέτοια βάρβαρα μέτρα. Δεν είναι απλά ψεύτες. Είναι επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους. Είναι αδίστακτοι υπηρέτες των συμφερόντων μιας χούφτας παρασίτων, μιας ελάχιστης πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.
Υπολογίζουν ότι, επειδή έχουν την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και σε αρκετές μεγάλες ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα με συνδικαλιστές που προσκυνάνε τον ίδιο θεό (το κεφάλαιο, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του), θα τα καταφέρουν να μας κάνουν και εμάς και τα παιδιά μας φτηνά εργαλεία για τις ορέξεις τους).
Υπολογίζουν ότι, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ανήκει σε αυτούς που ξεζουμίζουν το λαό, θα καταφέρουν οι εργαζόμενοι να θεωρούν καλό και εθνικό ότι συμφέρει τη δική τους τσέπη. Για να εμποδίσουμε το έγκλημα σε βάρος της ζωής μας, όσο ποτέ χρειάζεται να πάρουμε θέση και να αντιπαλέψουμε αυτά που θέλουν να επιβάλουν. Απαιτείτε, τώρα από όλους εμάς απόφασή για να υπερασπίσουμε τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Αν αγωνιστούμε, δεν θα μπορέσουν, θα τους σταματήσουμε, θα περιορίσουμε τη δράση τους. Το γνωρίζουν πολύ καλά γι’ αυτό και έχουν λυσσάξει εναντίον μας, με τόνους συκοφαντίας και λάσπης, με ενεργοποίηση κρυφών και φανερών κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, προσπαθούν να στρέψουν, στρώματα εργαζομένων εναντίον άλλων εργαζομένων.
Την σχολική χρονιά που τελειώνει, είχαμε συνολικά 13 ημέρες απεργία, συμμετείχαμε σε πολλά συλλαλητήρια, στάσεις εργασίας. Καλέσαμε όλους τους συναδέλφους της ΕΛΜΕ Εορδαίας σε τρεις Γενικές Συνελεύσεις για ενημέρωση και για να αποφασίσουμε πρόγραμμα δράσης που πρότεινε η ομοσπονδία πριν και μετά τη δημοσίευση του πολυνομοσχεδίου. Σαν ΕΛΜΕ προσπαθήσαμε να φτάσουμε σε όλα τα σχολεία, κάναμε παραστάσεις στον Διευθυντή του 2ου Γραφείου, στην δευτεροβάθμια Διεύθυνση και στην Περιφερειακή διεύθυνση όχι μόνο εθιμοτυπικές αλλά και ουσιαστικές με παρέμβαση για θέματα που μας αφορούν. Το blog της ΕΛΜΕ λειτουργεί με πολύ καλή επιτυχία, με e-mail προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τα σχολεία μας για ότι γινόταν. Βεβαίως ήταν και πάρα πολλά ακόμα που σκεφθήκαμε να κάνουμε και δεν τα καταφέραμε, όπως και πολλά που δεν σκεφθήκαμε ή από αδυναμία δεν κάναμε. Έστω και με τα λίγα δώσαμε ένα στίγμα. Στο σημείο αυτό ο καθένας μας μπορεί να σκεφθεί και να κρίνει και την ΕΛΜΕ αλλά να κρίνει την δική του συμμετοχή και την δική του προσπάθεια για την δική του προσφορά στα έργα τις σχολικής χρονιάς.
Θεωρώ ότι την χρονιά που πέρασε έγιναν κάποια βήματα. Οι αγώνες, η δράση δεν αποκλιμακώνονται, θεριεύουν. Το μέτωπο των εργαζόμενων  φτωχών αγροτών – υπαλλήλων  αυτοαπασχολούμενων και μικροβιοτεχνών και εμπόρων αλλά και το δικό μας μέτωπο μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας ενάντια στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που μας καταδυναστεύουν θα το χτίσουμε. Θα το χτίζουμε και θα το δυναμώνουμε κάθε μέρα. Οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα είναι αγώνες πιο δυνατοί από τον Σεπτέμβριο για να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, για να απαλλάξουμε τον τόπο από την παρούσα αντιλαϊκή εξουσία. Οι αγώνες μας έχουν αποτελέσματα, έχουν προοπτική.
Με ένα σύνθημα, ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ για όλους.
«Καμιά θυσία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία».
Πολυχρονιάδης Νικόλαος

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Απαράδεκτη και επιζήμια για την εκπαίδευση η χορήγηση πλασματικών οργανικών θέσεων

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι χαίρετε.

Αυτές τις ημέρες συνεδριάζουν σε όλη τη χώρα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αντικείμενο τις οριστικές και προσωρινές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούν οι ομοσπονδίες μας με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Πρόκειται για την παροχή πλασματικών οργανικών θέσεων, δηλαδή την οργανική τοποθέτηση συναδέλφων σε σχολεία χωρίς να υπάρχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις βάσει της νομοθεσίας (όταν και όπου λαμβάνει χώρα αυτό το γεγονός).
Ειλικρινά, συνάδελφοι, αν αυτή η ενέργεια δεν είχε αρνητικές συνέπειες, δεν θα εναντιωνόμασταν απέναντί της, παρόλο που είναι παράτυπη. Οι Νόμοι είναι για τους ανθρώπους και όχι οι άνθρωποι για τους Νόμους. Δεν είμαστε τυπολάτρες. Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση στο να βγει και λίγο η διοίκηση από το γράμμα του Νόμου, λόγου χάρη με το να τοποθετήσει, σε ένα σχολείο, ένα υποδιευθυντή επιπλέον, εφ’ όσον κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας ή με το να εγκρίνει τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων, να
επιδεικνύει μια ιδιαίτερη μεταχείριση απέναντι σε συναδέλφους που βγαίνουν υπεράριθμοι ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κ.λ.π. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση που προκαλεί μεγάλες αδικίες και σοβαρά προβλήματα στα σχολεία.


Η επιχειρηματολογία που θα αναπτύξουμε παρακάτω για να τεκμηριώσουμε τα γραφόμενά μας, δεν είναι δική μας επινόηση, αλλά αποτελεί θέσεις που διατυπώθηκαν, κατά καιρούς, επί του θέματος, σε σχετικούς διαδικτυακούς τόπους από διάφορους φορείς και παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Έτσι, λοιπόν, η χορήγηση πλασματικών οργανικών θέσεων επιφέρει τις εξής αρνητικές συνέπειες:
1ον Προκαλεί πολύ μεγάλες αδικίες, μια και, σε περίπτωση που τεθεί θέμα υπεραριθμίας, κινδυνεύει, ανά πάσα στιγμή, να βρεθεί υπεράριθμος ένας εκπαιδευτικός από άλλον παρεμφερούς ειδικότητας ή από συνάδελφο που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών, με βάση κοινωνικά κριτήρια, μολονότι μπορεί να είναι παλαιότερος από ’κείνον!
Όπως γνωρίζετε, αυτό που ισχύει, τουλάχιστον μέχρι και τις φετινές τοποθετήσεις, είναι ότι σε περίπτωση υπεραριθμίας οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σ’ αυτές τις “ειδικές κατηγορίες” είναι οι τελευταίοι που φεύγουν από ένα σχολείο, ανεξάρτητα από το αν τοποθετήθηκαν τελευταίοι. Εξ’ άλλου, η γνωστή εκπαιδευτική ιστοσελίδα «Αλφαβήτα» (www. alfavita.gr) είχε, πρόσφατα, δημιουργήσει ειδικό φόρουμ στο οποίο συγκεντρώθηκαν δεκάδες διαμαρτυρίες, από όλη την Ελλάδα, που μιλούσαν για πολλούς εκπαιδευτικούς με 15, 20 και 25 χρόνια υπηρεσίας που έχασαν την οργανική τους θέση επειδή τοποθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία τους εκπαιδευτικοί που ανήκουν σ’ αυτές τις κατηγορίες! Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο μεγαλύτερη είναι η αδικία που μπορεί να συντελεστεί σε περίπτωση που η οργανική που δόθηκε, σε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό, ήταν και πλασματική, δηλαδή δεν έπρεπε καν να δοθεί! (Είναι σα να προαναγγέλλει το ΠΥΣΔΕ σε κάποιον εκπαιδευτικό ότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα…εκδιωθεί από το σχολείο του! )

2ον Φέρνει συναδέλφους σε προσωπική αντιπαράθεση. Άραγε, αυτούς που, ελαφρά τη καρδία, δίνουν πλασματικές οργανικές θέσεις στα σχολεία, δεν τους απασχολεί καθόλου το γεγονός ότι πιθανότατα κάποιοι συνάδελφοι θα μαλώσουν ή θα ψυχρανθούν μεταξύ τους; Υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να αντιμετωπίζεις άσχημο κλίμα στον εργασιακό σου χώρο; Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που, κατά την άποψή μας, οι περισσότεροι συνάδελφοι που, εν δυνάμει, θίγονται, δεν κάνουν ένσταση αλλά το «καταπίνουν».

3ον Ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου».
Εφ’ όσον τις οργανικές θέσεις που θα δοθούν σε μία σχολική μονάδα δεν τις καθορίζουν οι πραγματικές ελλείψεις σε ώρες, βάσει των κείμενων διατάξεων, αλλά η αυθαίρετη βούληση της κάθε διοίκησης, προκύπτει μια χαοτική κατάσταση. Από τη στιγμή που θα περάσουμε το όριο του νόμιμου και θα κινηθούμε στο φάσμα του μη νόμιμου, κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι τα όρια στα οποία τελικά θα σταματήσουμε. Έχουμε περιπτώσεις που για την ίδια ειδικότητα και στο ίδιο σχολείο, δόθηκαν περισσότερες από μία πλασματικές οργανικές θέσεις!

4ον Προκαλεί πλεόνασμα εκπαιδευτικών στις πόλεις και έλλειψη στα σχολεία της περιφέρει-ας. Από τη στιγμή που οι συνάδελφοι αντιληφθούν ότι το να πάρουν οργανική τοποθέτηση μέσα στην πόλη είναι άσχετο με το αν υπάρχει πραγματικά κενό σε κάποιο σχολείο, είναι φυσικό και επόμενο το να πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις για να το καταφέρουν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι περιπτώσεις υπεραριθμίας συναντώνται στα αστικά κέντρα ενώ στην περιφέρεια υπάρχει, μονίμως, έλλειψη εκπαιδευτικών.

5ον Ανοίγει παράθυρο στην ανάπτυξη διαπλοκής και διαφθοράς. Η δικαιολογία που μπορεί να προβληθεί, ότι η χορήγηση πλασματικών οργανικών θέσεων γίνεται, δήθεν, «για το καλό των συναδέλφων» —πέρα από το ότι στερείται σοβαρότητας επειδή αγνοεί κάτι το οποίο υπαγορεύει η κοινή λογική, ότι, δηλαδή, κάποιοι μπορεί να θίγονται— α-ποτελεί τη μία εκδοχή. Η άλλη εκδοχή είναι ότι γίνεται για να αυξήσει την εκλογική πελατεία των αιρετών ή των κομματικών μηχανισμών με τους οποίους μπορεί να συνδέονται άτομα της διοίκησης.

6ον Εξαπατά κάποιους συναδέλφους που χάνουν, για πάντα, τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε σχολείο της αρεσκείας τους. Στις δη-λώσεις προτίμησης που γίνονται πριν από τις τοποθετήσεις, κάποιοι «ανυποψίαστοι» συνάδελφοι δεν επιλέγουν, όπως είναι φυσικό, κάποια σχολεία, εφ’ όσον βλέπουν ότι σ’ αυτά δεν έχουν δηλωθεί θέσεις οργανικές. Φανταστείτε πως νιώθουν όταν μετά διαπιστώσουν ότι κάποιοι άλλοι, με λιγότερα μόρια, έχουν τοποθετηθεί εκεί!

7ον Επιφυλάσσει δυσάρεστη έκπληξη σε εκ-παιδευτικούς που παίρνουν αμοιβαία μετάθεση. Πώς θα νιώσει, άραγε, ένας συνάδελφος όταν δια-πιστώσει ότι η οργανική που απέκτησε, μετά από αμοιβαία μετάθεση με άλλο εκπαιδευτικό, είναι «μαϊμού»;
Η ΕΛΜΕ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΕΧΕΙ, ΑΠΟ ΤΟ 2005, ΚΑΤΑ-ΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Τον Ιούνιο του 2005 και λίγο πριν γίνουν οι τοποθετήσεις καθηγητών στην περιοχή μας, η παράταξή μας —παρακινούμενη από συναδέλφους—έφερε προς συζήτηση, στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εορδαίας, το θέμα αυτό, μια και την προηγούμενη χρονιά είχαν δοθεί αρκετές πλασματικές οργανικές θέσεις. Αναπτύξαμε την προαναφερθείσα επιχειρηματολογία, η οποία και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ. Αποτέλεσμα ήταν η ΕΛΜΕ να στείλει έγγραφο στο τότε ΠΥΣΔΕ (που είχε διαφορετική σύνθεση από το προηγούμενο), με το οποίο το καλούσε να μην επαναλάβει τις αυθαιρεσίες του παρελθόντος. Όντως, οι τοποθετήσεις κινήθηκαν στα πλαίσια της νομιμότητας, αν και υπήρξε ένα κύμα διαμαρτυρίας από αρκετούς συναδέλφους που, καθ’ υπόδειξιν κάποιων(;), στράφηκε εναντίον του μέλους της παράταξής μας που ήταν στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ! Βέβαια, μέχρι σήμερα, αναρωτιόμαστε για ποιό λόγο έγιναν αυτές οι λεκτικές επιθέσεις από τους συναδέλφους. Αν δικαιούνταν οργανικές τοποθετήσεις, γιατί δεν τις πήραν; Αν δεν δικαιούνταν (όπερ και το πιθανότερον), ποιός τους τις έταξε;

Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η παροχή πλασματικών οργανικών θέσεων είναι, λοιπόν, μια σοβαρή διοικητική αυθαιρεσία. Βασική αποστολή των αιρετών είναι, υποτίθεται, το να γίνουν «το άγρυπνο μάτι» του εργασιακού σώματος μέσα στα υπηρεσιακά συμβούλια· να αντιδρούν και να καταγγέλλουν τις, όποιες, διοικητικές αυθαιρεσίες. Τι γίνεται όμως όταν αυτοί είτε αποσιωπούν, είτε —ακόμη χειρότερα—συνυπογράφουν αυτές τις αυθαιρεσίες; Το λόγο έχουν τότε τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Π.Ε. που έχουν χρέος —αν, βέβαια, διαθέτουν κι αυτά στοιχειώδη αξιοπρέπεια— να ζητήσουν τις παραιτήσεις των (αυθ)αιρετών και να καταγγείλουν δημόσια τη διοίκηση, στέλνοντάς της αυστηρή προειδοποίηση να μην επαναλάβει στο μέλλον την (ό-ποια) συγκεκριμένη αυθαιρεσία.

Πτολεμαΐδα 8/6/2010, με εκτίμηση

Για την «Ασυμβίβαστη Κίνηση Εκπαιδευτικών»

Β. Κερμενιώτης
3ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας Δ. Εμμανουήλ 3ο Γυμν. Πτολεμαΐδας


ΟΛΜΕ: « Αποζημιώσεις των εμπλεκόμενων με τις Πανελλαδικές εξετάσεις εκπαιδευτικών». ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Συνάδελφοι
Όπως είναι ήδη γνωστό, παρατηρήθηκε χαρακτηριστική καθυστέρηση της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) του Υπουργού Οικονομικών και της Υπουργού Παιδείας, προκειμένου να πληρωθούν όλοι οι συνάδελφοι, που απασχολούνται ή απασχολήθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚΥΑ δεν είχε κοινοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή 04 Ιουνίου 2010 με αποτέλεσμα να μην έχουν εκδοθεί τα Χρηματικά Εντάλματα Προπληρωμής(ΧΕΠ). Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι πέρυσι τα ΧΕΠ είχαν εκδοθεί την 21 Μαΐου 2009. Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ ασχολήθηκε επισταμένα με το συγκεκριμένο οικονομικό ζήτημα, που αφορά τους συναδέλφους. Με συνεχείς παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εκφράστηκε από την Ομοσπονδία η έντονη δυσαρέσκεια της για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και ζητήθηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λυθούν το συντομότερο δυνατόν.
Συγκεκριμένα έγιναν οι εξής παρεμβάσεις:


• Στις 21-05-2010 έγινε παρέμβαση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία της επισημάναμε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση για υπογραφή ΚΥΑ, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εκδοθούν ΧΕΠ για την πληρωμή των εμπλεκομένων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις συναδέλφων.
• Στις 25-05-2010 το Δ.Σ αποφάσισε να καλέσει τους βαθμολογητές να απέχουν από τα βαθμολογικά κέντρα την Παρασκευή 28-05-2010. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από αντιπροσωπεία του Δ.Σ την Τετάρτη 26-05-2010.
• Στη συνάντηση της 26ης Μαΐου ο Υφυπουργός κος Πανάρετος μας διαβεβαίωσε ότι υπέγραψε την ΚΥΑ την ίδια μέρα και την απέστειλε για υπογραφή στον Υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα, γνωστοποίησε το ύψος των αμοιβών των συναδέλφων. Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ, δείχνοντας καλή πίστη ανέστειλε την αποχή από τα βαθμολογικά κέντρα, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία υπογραφής της ΚΥΑ δεν είχε ολοκληρωθεί.
• Στις 27-05-2010 γνωστοποιήσαμε στους συναδέλφους την 251 Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ελήφθη την 06-07-2009 και η οποία αναφέρει ότι οποιαδήποτε αμοιβή από πρόσθετη ανάθεση καθηκόντων (επιτροπές, επιτηρήσεις, οδοιπορικά, εκδρομές, βαθμολογήσεις, μετακινήσεις εκτός έδρας για επιτηρήσεις στις Πανελλαδικές ή στα Βαθμολογικά κέντρα κ.α) πληρώνεται μόνο εάν έχει εγγραφεί πίστωση στο σχετικό κωδικό του αρμοδίου φορέα. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι στην εντολή μετακίνησης η ύπαρξη της σχετικής πίστωσης πρέπει να αναφέρεται ρητά. Σε διαφορετική περίπτωση ο εκπαιδευτικός δεν πληρώνεται. Επιπλέον, τονίζεται ότι δεν είναι δυνατόν να πληρωθεί με χρήματα από πιστώσεις του επομένου έτους. Κατόπιν τούτου κάναμε παρέμβαση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με υπομνήματα (27-05 και 31-05-2010) και απαιτήσαμε να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
• Στις 04-06-2010 διαπιστώσαμε ότι η περιβόητη πλέον Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά στις αμοιβές των εμπλεκόμενων στις Πανελλαδικές δεν είχε ακόμα δημοσιοποιηθεί. Πληροφορηθήκαμε επίσης, ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δε μπορούν να λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι πρόσθετη αμοιβή, η οποία υπερβαίνει το 25% των ακαθάριστων αποδοχών τους- έναντι του 50% που ίσχυε μέχρι πρότινος- και επομένως δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν οι εμπλεκόμενοι συνάδελφοι άπαξ. Πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι να πληρωθούν οι συνάδελφοι από τα εντελλόμενα και σε τρεις δόσεις.
• Στις 7-6-2010 η Υπουργός Παιδείας αναληθώς ισχυρίστηκε ότι η σχετική ΚΥΑ έχει υπογραφεί και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την αμοιβή των συναδέλφων, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι δεν υπάρχει στην ουσία Κοινή Υπουργική Απόφαση(ΚΥΑ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πληρωμή των συναδέλφων θα γίνει σε βάθος χρόνου από τα εντελλόμενα και σε δόσεις και μόνο αν υπάρχουν πιστώσεις στο σχετικό κωδικό στον οικείο φορέα.
Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ εκφράζει την αγανάκτηση του για ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ που υφίσταται ο εκπαιδευτικός κόσμος από τη ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΘΕΤΗΣΗΣ των οικονομικών υποχρεώσεων του Υπουργείου Παιδείας προς τους εργαζομένους εκπαιδευτικούς.
Καλεί το Υπουργείο Παιδείας να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπογραφεί η ΚΥΑ άμεσα και να πληρωθούν οι συνάδελφοι με ΧΕΠ και άπαξ, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό του Υπουργείου Παιδείας, καλεί τους Βαθμολογητές και όσους άλλους εκπαιδευτικούς εργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο στα Βαθμολογικά Κέντρα ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ από τα καθήκοντα τους από την Τρίτη 8-6-2010 και μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα (δηλαδή να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ και να εξασφαλιστεί η άμεση πληρωμή όλων των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται σε όλες τις διαδικασίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων με ΧΕΠ).
Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα και θα σας ενημερώνει σχετικά.



Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΟΛΜΕ: Συνταξιοδοτικές – ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τους εκπαιδευτικούς

Κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Υφυπουργοί,

Η κυβέρνηση μετά τη μείωση των μισθών μας κατά 12% προχωρεί στη μείωση και των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας. Ουσιαστικά με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και με τη συμφωνία - μνημόνιο Κυβέρνησης - ΕΕ – ΔΝΤ προωθείται η μετάλλαξη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης σε ατομική – ιδιωτική. Τελικά το κράτος «αποχωρεί» από την κοινωνική ασφάλιση. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό ξεθεμελίωμα του ασφαλιστικού συστήματος. Η ΟΛΜΕ και οι εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους συντάσσονται με το ευρύτερο δημοσιοϋπαλληλικό και εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα προκειμένου να ακυρωθούν όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα αλλά και να μην ψηφιστούν οι νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.
Επειδή τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί θα λειτουργήσουν ισοπεδωτικά για όλους τους εργαζόμενους και για όλες τις ειδικές περιπτώσεις, παρακάμπτοντας ακόμα και τις ιδιαίτερες συνθήκες των επαγγελμάτων, όπως του εκπαιδευτικού, σας καταθέτουμε και τις επιμέρους προτάσεις μας για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των εκπαιδευτικών.
Αναλυτικότερα:
1. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας


Όπως γνωρίζετε, αίτημα όλων των εκπαιδευτικών και των ομοσπονδιών τους είναι να έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 30 χρόνια υπηρεσίας με πλήρη σύνταξη.
Η Κυβέρνηση το 2002, αναγνωρίζοντας, εν μέρει, αυτή την ιδιαιτερότητα των εκπαιδευτικών, όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση σε κατατεθείσα προσθήκη – τροπολογία στο σχέδιο νόμου: «Τροποποίηση και συμπλήρωση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε ως εξής:
«Οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διορίζονται κατά κανόνα σε μεγάλη ηλικία με αποτέλεσμα να συμπληρώνουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης σε μεγάλη ηλικία (65 ή και 67 ετών). Επειδή η διδασκαλία σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αυτή την ηλικία αποβαίνει σε βάρος του διδακτικού και εκπαιδευτικού έργου με τις προτεινόμενες διατάξεις παρέχεται η δυνατότητα στους ανωτέρω εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει τριακονταετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία να λαμβάνουν σύνταξη, όσοι μεν έχουν διορισθεί μέχρι 31/12/1982 μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους, όσοι δε έχουν διορισθεί από την 1/1/1983 και εφεξής μετά τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους».
Με το αιτιολογικό αυτό προχώρησε, με την ψήφιση του Ν. 3075/5-12-2002, σε μια προσθήκη τροπολογία (Άρθρο 5 παρ. 4) που έχει ως εξής:
“Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 56 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων προστίθεται εδάφιο, ως εξής: «Ειδικά, για εκπαιδευτικούς λειτουργούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμπληρώνουν τριάντα (30) έτη υπηρεσίας και αποχωρούν από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο και δεν εμπίπτουν στις προαναφερόμενες περιπτώσεις του άρθρου αυτού, η καταβολή της σύνταξης αρχίζει με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας για όσους έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 και με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας για όσους προσλαμβάνονται από 1 Ιανουαρίου 1983 και μετά»”.
Με τη διάταξη αυτή, λοιπόν, αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού και η μεγάλη σημασία που έχει για την παρεχόμενη εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα (με 30 χρόνια υπηρεσίας σε ηλικία 55 ή 60 ετών). Έτσι, με βάση την εισηγητική έκθεση του νόμου, θα γίνονταν εφικτός και ο στόχος της ανανέωσης του εκπαιδευτικού δυναμικού, με όλες τις ευεργετικές επιπτώσεις που αυτό θα είχε στη δημόσια εκπαίδευση.
Όμως λόγω της μειωμένης σύνταξης που δικαιούνται οι αποχωρούντες εκπαιδευτικοί στην τριακονταετία (30/35), η χρήση της διάταξης αυτής, όπως έχει ήδη διαπιστωθεί, είναι περιορισμένη, γεγονός που ακυρώνει τον επιδιωκόμενο στόχο του νομοθέτη, που είναι η αναβάθμιση του διδακτικού και εκπαιδευτικού έργου.

Ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος των εκπαιδευτικών
Το γεγονός πως η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει με τη δέουσα ευαισθησία το πρόβλημα της συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών το αποδεικνύουν μια σειρά από σοβαροί λόγοι οι οποίοι συνηγορούν σε αυτό.
Τέτοιοι λόγοι είναι:
Α. Το γηρασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Λόγω του προβλήματος της παρατεταμένης αδιοριστίας των τελευταίων 25 χρόνων, οι εκπαιδευτικοί διορίζονται σε μεγάλη, κατά μέσον όρο, ηλικία. Το 1997 για τους εκπαιδευτικούς της Δ.Ε. ο μέσος όρος ηλικίας διορισμού όλων των ειδικοτήτων είχε διαμορφωθεί περίπου στα 36 χρόνια. Από την άλλη, είναι καταγεγραμμένη η απαίτηση των μαθητών/-τριών, των γονιών τους, αλλά και της κοινωνίας για νεότερο εκπαιδευτικό προσωπικό. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά όλων των συνόδων της Βουλής των Εφήβων, απαίτηση των μαθητών/-τριών είναι να έχουν δασκάλους μικρότερης ηλικίας. Ο μεγάλος χρόνος αναμονής μέχρι το διορισμό έχει ως αποτέλεσμα να συμπληρώνουν οι εκπαιδευτικοί τα κατά περίπτωση αναγκαία προς συνταξιοδότηση χρόνια υπηρεσίας σε μεγάλη ηλικία (65 ή και 67 ετών). Όμως, η διδασκαλία σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε αυτή την ηλικία αποβαίνει σε βάρος του διδακτικού και εκπαιδευτικού έργου, ενός έργου που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σημαντικό, γεγονός που αναγνωρίζεται και στην εισηγητική έκθεση του ν.3075/02.
Β. Η καταπολέμηση της ανεργίας. Η άμεση συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών μεγάλης ηλικίας θα βοηθήσει στην ανανέωση του εκπαιδευτικού δυναμικού και στην άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας μεταξύ των νέων – εν δυνάμει συναδέλφων.
Γ. Η επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες. Όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και την αναγκαιότητα, αντίστοιχα, για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε αυτές. Σύμφωνα, όμως, με διεθνείς έρευνες και μελέτες, ο άνθρωπος δεν είναι επιδεκτικός μάθησης των νέων τεχνολογιών μετά την ηλικία (μ.ό.) των 54 ετών. (Γι’ αυτό πολλοί οργανισμοί και επιχειρήσεις δεν επενδύουν πάνω στην επιμόρφωση του προσωπικού τους, όταν πλησιάζει αυτό χρονικό όριο ηλικίας).
Δ. Η πτώση απόδοσης του διδακτικού έργου και η εργασιακή εξάντληση του εκπαιδευτικού.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, ο δείκτης απόδοσης των εκπαιδευτικών, ως προς την διδακτική πράξη, ακολουθεί πτωτική πορεία (πίπτει) μετά την ηλικία (μ.ό.) των 56 ετών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρατηρείται μια επιβάρυνσή τους λόγω κόπωσης, συνθηκών εργασίας και δημιουργίας, ενίοτε, ψυχολογικών προβλημάτων.
Επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, οι εκπαιδευτικοί, υπόκεινται περισσότερο από άλλες επαγγελματικές ομάδες στον κίνδυνο της επαγγελματικής εξάντλησης/εξουθένωσης (professional burn out), με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοση πολλών εκπαιδευτικών με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, οι κυριότεροι παράγοντες που διακρίνουν την επαγγελματική εξουθένωση είναι η συναισθηματική εξάντληση, που εκδηλώνεται με μια αίσθηση ψυχικής κόπωσης, η αποπροσωποποίηση, που εκφράζεται με την απομάκρυνσή τους από τα παιδιά, και η έλλειψη προσωπικών επιτευγμάτων, που εκδηλώνεται με τη μείωση της απόδοσής τους.
Ε. Το μικρό ποσοστό διευθυντικών θέσεων. Το ποσοστό των κάθε είδους διευθυντικών θέσεων, καθώς και των θέσεων Σχολικών Συμβούλων στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν ξεπερνά το 9% επί του συνόλου των πάσης φύσεως υπηρετούντων εκπαιδευτικών στη Δ.Ε., ενώ σε άλλους κλάδους του Δημοσίου οι Διευθυντικές θέσεις φθάνουν μέχρι και το 35% επί του συνόλου των υπηρετούντων.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
Με την πρόταση που καταθέτει της ΟΛΜΕ, παρέχεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να αναγνωρίζουν μέχρι και 5 έτη ως συντάξιμη πραγματική υπηρεσία. Με αυτόν τον τρόπο θα υλοποιηθούν σε ένα βαθμό, οι αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση της διάταξης της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.3075/02.
Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την παρακάτω τροποποίηση του ισχύοντος νόμου και ζητάμε από εσάς να αντιμετωπίσετε με θετικό τρόπο το αίτημα όλων των εκπαιδευτικών.
Στην παρ. 4 του άρθρ. 5 του νόμου 3075/02, «Τροποποίηση και συμπλήρωση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχουν 30 χρόνια υπηρεσίας, αναγνωρίζονται μέχρι και 5 έτη ως συντάξιμη πραγματική δημόσια υπηρεσία. Για την αναγνώρισή τους καταβάλλεται από τους ίδιους το ήμισυ των ασφαλιστικών εισφορών του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου και μόνο του ασφαλισμένου, που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 59 του κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών συντάξεων».

2. Να ενταχθεί στις συντάξιμες αποδοχές το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης.
Σε συνάρτηση με την αναγνώριση από την Πολιτεία των ιδιαιτεροτήτων του εκπαιδευτικού επαγγέλματος, αλλά και σε συνέχεια των όσων αναλύσαμε παραπάνω, ζητάμε να ενταχθεί στις συντάξιμες αποδοχές το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης. Επίδομα που ακριβώς έχει δοθεί στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το ιδιαίτερο έργο που επιτελούμε. Να σημειώσουμε δε πως το επίδομα αυτό έχει ήδη ενσωματωθεί, και ορθά, στις συντάξιμες αποδοχές των εκπαιδευτικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ν.3075/02 αρ. 10) .
Προτείνουμε την παρακάτω τροποποίηση του ισχύοντος νόμου:
«Μετά την περ. ι’ της παρ. 2 του άρθρου 9 του Κ.Π.Σ.Σ., όπως ισχύει, προστίθεται από 1 Ιανουαρίου 2008 περίπτωση ια΄, ως εξής:
«ια) για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης της παρ. Α3 του άρθρου 8 του ν. 3205/2003».

3. Κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Ζητάμε να καταργηθεί η διάταξη (ν. 3687/08 αρ. 4 παρ. 2), που απαγορεύει τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, γιατί με αυτό τον τρόπο περιορίζεται το δικαίωμα των εκπαιδευτικών ως εργαζομένων να αποχωρούν από την υπηρεσία όταν το επιθυμούν.

4. Κατάργηση του χρονικού ορίου της διετίας για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας στο ΤΠΔΥ
Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται εντός διετίας από της μονιμοποίησης τους να υποβάλλουν στο ΤΠΔΥ αίτηση αναγνώρισης της ενδεχόμενης προϋπηρεσίας τους στο Δημόσιο, ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι. Οι παλαιότεροι δε πλέον έχουν χάσει αυτό το δικαίωμα. Ζητάμε να καταργηθεί το χρονικό αυτό όριο για την αναγνώριση και να είναι δυνατή η αναγνώριση, όπως και στα άλλα ταμεία, καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου.






ΟΛΜΕ: Σχετικά με τις αμοιβές οδοιπορικών

Επανερχόμενοι στο θέμα της μη καταβολής των οδοιπορικών εξόδων και της αποζημίωσης σε όσους εκπαιδευτικούς διατίθενται για συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου διδασκαλίας σε σχολεία χωριών, διαπιστώνουμε ότι πέρα από την εσωτερική αλληλογραφία ανάμεσα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, δεν υπάρχει καμιά θετική εξέλιξη προκειμένου να ανακληθεί η σχετική απόφαση του Γεν. Λογιστηρίου, όπως σας είχαμε ζητήσει και εκθέσει αναλυτικά με το αρ. πρωτ. 955/12-2-2010 έγγραφο της ΟΛΜΕ.

Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι δεν έχουν καταβληθεί τα οδοιπορικά έξοδα που προβλέπονται σε εκπαιδευτικούς που μετακινούνται εκτός έδρας, σε σχολεία άλλων περιοχών για συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου διδασκαλίας από την αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς ή για τη συμμετοχή τους σε επιμορφωτικά σεμινάρια και εκδρομές κλπ. Οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να μετακινούνται με δικές τους δαπάνες σε μακρινές αποστάσεις, συνήθως με δικά τους μέσα (δεν καλύπτονται από το ΚΤΕΛ), αφού δεν πληρώνονται τα οδοιπορικά τους έξοδα λόγω ανεπαρκών πιστώσεων στον αντίστοιχο κωδικό του προϋπολογισμού των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
Επιπλέον, κατά την περίοδο των Γενικών Εξετάσεων μετακινούνται καθηγητές / - τριες από νησί σε νησί προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι εξετάσεις αυτές. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί καλούνται να καλύψουν από τον ήδη, δραστικά, μειωμένο μισθό τους, τα μεγάλα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, τα οποία θα τους επιστραφούν σε χρονικό διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει τον ένα χρόνο. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν πρέπει να συνεχισθεί. Απαιτούμε την έγκαιρη κάλυψη όλων των εξόδων τους:
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας :
1. Να δώσει σύντομα θετική απάντηση για την αποζημίωση εκπαιδευτικών που διατίθενται για συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου διδασκαλίας σε σχολεία χωριών.
2. Επειδή, σύμφωνα με τον κώδικα του Δημοσίου Λογιστικού, οποιαδήποτε εντολή μετακίνησης είναι νόμιμη με την προϋπόθεση ότι έχει εγγραφεί σχετική πίστωση (αριθμ. Απόφ. Ελεγκτικού Συνεδρίου 251/6-7-09), για το σκοπό αυτό, στον προϋπολογισμό των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, να φροντίσει να αποσταλούν οι αναγκαίες πιστώσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προκειμένου να εξοφληθούν όλες οι οφειλόμενες αποζημιώσεις και τα οδοιπορικά έξοδα που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση, από τα προηγούμενα σχολικά έτη μέχρι σήμερα.
3. Να καλέσει τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να καλύψουν άμεσα τα οδοιπορικά έξοδα και τα έξοδα διαμονής όσων καθηγητών μετακινούνται για τη συμμετοχή τους στις Γενικές Εξετάσεις.
4. Να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό. Καμία μετακίνηση να μη γίνεται χωρίς την προηγούμενη έγκριση της δαπάνης.