Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ



Ο.Λ.Μ.Ε.
Ε.Λ.Μ.Ε.  ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ




Ταχ. Δ/νση
:
25ης Μαρτίου 6

Τ.Κ. - Πόλη
:
50200 Πτολεμαΐδα

Τηλέφωνο/ Fax
:
6932 841569

Ιστοσελίδα
:
elmeeordaias.blogspot.com 

 Email
:

Πληροφορίες
:
Ταργοντσίδης Α 632841569
Καμπούρης Γ 6974328058

Θέμα : ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 2/11/2019

Νοέμβριος 2019, μετά από της πρώτες φάσεις διορισμού αναπληρωτών τα κενά στην Β/θμια εκπαίδευση παραμένουν, ενώ η χρονιά τρέχει.
Οι διορισμοί των αναπληρωτών γίνονται με αργούς ρυθμούς και προσλαμβάνονται σε κάθε φάση λιγότεροι από τις ανάγκες των σχολείων. Κενά φυσικά υπάρχουν και στην περιοχή μας!  Περίπου 120 ώρες μαθηματικών, 240 ώρες Φυσικής, χημείας και βιολογίας καθώς και 90 ώρες οικονομικών και καλλιτεχνικών. Στα ΕΠΑΛ της Εορδαίας ακόμη και μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα δεν άρχισαν να διδάσκονται! Λείπουν 180 ώρες Μηχανολογίας, 40 ώρες Ηλεκτρολογίας, και δεκάδες ώρες από Οικονομικά, Γεωπονία και άλλες ειδικότητες.

Οι δαπάνες για την εκπαίδευση, για μια ακόμα χρονιά παραμένουν στο Ναδίρ. Οι μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή καθυστερούν αδικαιολόγητα. Τα υποστηρικτικά προγράμματα στα ΕΠΑΛ ακόμα δεν ξεκίνησαν. Οι μόνιμοι διορισμοί  στην γενική αγωγή παραπέμπονται, σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το 2021.  Εργασιακά η κατάσταση είναι πλέον πάρα πολύ ελαστική. Οι μετακινήσεις συναδέλφων για συμπλήρωση ωραρίου, οι αναθέσεις μαθημάτων, οι αποχωρήσεις και οι αποσπάσεις της προηγούμενης σχολικής χρονιάς από τη μία καθώς και οι ανάγκες σε προσωπικό που δεν υπάρχει από την άλλη, διαιωνίζουν το πρόβλημα. Τα σχολεία μας λειτουργούν σε μία οριακή κατάσταση καθώς όποια απώλεια ή μεταβολή συναδέλφων σε μαθήματα ή ωράριο προκαλεί αναστάτωση στη λειτουργία πολλών σχολικών μονάδων.   
Σε τοπικό επίπεδο, έχουμε καταγράψει και επισημάνει προβλήματα συντήρησης και λειτουργίας των σχολικών κτιρίων. Ανησυχούμε με βάση αυτά που ακούγονται και λέγονται για την Αυτοαξιολόγηση –Αξιολόγηση. Είμαστε  επιφυλακτικοί για τη μορφή, τις διαδικασίες, το περιεχόμενο, τον τρόπο και το αποτέλεσμα της εφαρμογής τους. Είμαστε επίσης επιφυλακτικοί για το πολυνομοσχέδιο που προετοιμάζουν να φέρουν στο τέλος του μήνα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε ετοιμότητα για δράση και αγώνα, και μέλημα μας θα είναι η προετοιμασία και η ενημέρωση του κλάδου με περιοδικές επαφές των μελών του Δ.Σ στα σχολεία για καταγραφή θέσεων, απόψεων και προβληματισμών των συναδέλφων.
   Η εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, βιώνουν μια παρατεταμένη κρίση μέσα στα σχολεία,  όπως πολύ σωστά επισημαίνει και η εισήγηση της ομοσπονδίας για κρίση περιεχομένου και προσανατολισμού του σχολείου και εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών με σοβαρές επιπτώσεις στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Η κατάσταση αυτή οξύνεται από την χρόνια υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης.
Ταυτόχρονα το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε κατάσταση παρατεταμένης απραξίας, με κύριο χαρακτηριστικό την αποχή των συναδέλφων από τις διαδικασίες του κινήματος.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
·         Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.
·         Μαζικοί διορισμοί για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών με βασικό κριτήριο την προϋπηρεσία και εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων  αναπληρωτών.
·         Οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών.
·         Μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017.
·         Επαναφορά  13ου και 14ου μισθού.
·         Ενίσχυση των νέων συναδέλφων.
·         Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας ή 60 ηλικιακά.
·         Καμία μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
·          Σταδιακή ανάκτηση των απωλειών.
·         Καμία είσοδος των ιδιωτών στην επικουρική ασφάλιση.
·         Καμία μείωση εισφορών στην κύρια σύνταξη των εργαζομένων.
·         Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
·         Μετακίνηση του εκπαιδευτικού το πολύ σε μέχρι δύο σχολεία για την κάλυψη του ωραρίου.
·         Μείωση του ωραρίου κατά μία ώρα για κάθε επιπλέον μετακίνηση σε σχολείο πέραν των δυο.
·         Ανώτατο όριο 20 μαθητών ανά τμήμα και 15 μαθητές στα μαθήματα κατεύθυνσης και 10 στα εργαστήρια.
·         Διασφάλιση της αποτίμησης εκπαιδευτικού έργου με αποκλειστικά εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες.
·         Κατάργηση του καθηκοντολογίου.
·         Δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και την επιλογή διευθυντών, με κυρίαρχο το ρόλο του συλλόγου διδασκόντων.
·         Ουσιαστική επιμόρφωση σε τακτική βάση όλων των εκπαιδευτικών.
·          Άμεση αναμόρφωση των βιβλίων και των αναλυτικών προγραμμάτων
Στον πρόγραμμα δράσης συμφωνούμε για
·          Περιφερειακές συσκέψεις.
·         Παράσταση διαμαρτυρίας σε Δ/νσεις Β/θμιας και Περιφέρεια.
·         Να γίνουν άμεσα διορισμοί Ειδικής Αγωγής.
·         Παραστάσεις διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ στις Περιφερειακές Διευθύνσεις για τα κενά, τα ολιγομελή και άλλα προβλήματα των σχολείων.
·         Συλλαλητήριο στα Προπύλαια σε συνεννόηση με τη ΔΟΕ.
·          Στήριξη των απεργιών της ΑΔΕΔΥ για αναπτυξιακό νόμο και προϋπολογισμό.
·         Νέες έκτακτες Γ.Σ του κλάδου με την κατάθεση πολυνομοσχεδίου για την β/θμια εκπαίδευση, που θα περιέχει ρυθμίσεις αντίθετες προς τις θέσεις του κλάδου για κλιμάκωση και οργάνωση  απεργιακών κινητοποιήσεων.
ΖΗΤΑΜΕ
·         Να διορισθούν στα σχολεία εκπαιδευτικοί για κάλυψη των 10.000 κενών.
·         Μονιμοποίηση των αναπληρωτών.
Οι πολιτικές ηγεσίες χρόνια τώρα ακολουθούν την πολιτική της αδιοριστίας, με αποτέλεσμα να  δημιουργείται μια πολύ δύσκολη έως εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία όλης της χώρας από την έλλειψη προσωπικού. Το Υπουργείο μας, πρέπει να λύσει το πρόβλημα άμεσα, για τα επόμενα σχολικά έτη που οι αποχωρίσεις αναμένουμε να είναι πολύ περισσότερες από τα τελευταία χρόνια.
Τα σχολεία και οι σύλλογοι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από νέους (ηλικιακά) καθηγητές αφού αρκετοί σύλλογοι κοντεύουν να μετατραπούν σε γηροκομία.
·              Το Υπουργείο να μεριμνά για τους αναπληρωτές σε θέματα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση τους όπως, στέγη, σίτιση και μετακινήσεις για να μην έχουμε παραιτήσεις αναπληρωτών.
Πρόταση απόφασης για την αξιολόγηση
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εορδαίας
·         Δηλώνει την αντίθεσή του, στους σχεδιασμούς για αξιολόγηση τόσο των σχολικών μονάδων όσο και για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αν αυτή έχει τιμωρητικό χαρακτήρα όπως είχε προβλεφθεί στο  νόμο του 2012-13  περί αξιολόγησης. Η οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής, αυθαίρετης αξιολόγησης θα βρει τον κλάδο ενωμένο και θωρακισμένο με το όπλο της απεργίας – αποχής.
·         Αποφασίζουμε απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης στελεχών και σχολικών μονάδων που προβλέπονται από το νόμο 4547/18 και την Υπουργική Απόφαση 1816 /ΓΔ4/11-1-2019 με τίτλο «Προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων».
                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου