Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΕΛΜΕ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Το υπουργείο παιδείας, ετοιμάζεται για καταργήσεις σχολικών μονάδων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας τα κριτήρια συγχώνευσης είναι «οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης. Επιπλέον εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δε μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα 45 λεπτά της ώρας για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σχολικές μονάδες που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδας ενοποιούνται σε μία σχολική μονάδα, τηρουμένων των παραπάνω κριτηρίων».

Στο Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2012 που κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επισημαίνεται ότι «σημαντικές εξοικονομήσεις αναμένονται να επέλθουν από προγραμματιζόμενες συγχωνεύσεις υπηρεσιών και φορέων με δράσεις όπως : - νέος εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας, με συγχωνεύσεις σχολείων, κ.λπ.,

Η υλοποίηση της πολιτικής αυτής, γίνεται για λόγους οικονομικούς, όπως και πέρσι, όταν το Υπουργείο έκλεινε 1150 σχολικές μονάδες. «Κατασκευάζουν» «περισσεύματα» εκπαιδευτικών για να νομιμοποιήσουν τα σχέδια για μείωση των οργανικών θέσεων, δηλαδή την απόλυση όσων περισσεύουν. Οργανώνουν, με αριστοτεχνικό τρόπο, τον ακρωτηριασμό της εκπαίδευσης..
Μιλάμε ουσιαστικά και τυπικά για «εκτέλεση συμβολαίου θανάτου» με αυστηρώς λογιστικά κριτήρια. Οι πληροφορίες μιλάνε για νέο κύμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων εκατοντάδων σχολείων. Αλίμονο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια των 6, 7, και 8 τμημάτων, αλίμονο στα συστεγαζόμενα σχολεία, και στα τεχνολογικά Λύκεια, στα εσπερινά, στα ΣΔΕ, και στα μικρά σχολεία της ξεχασμένης περιφέρειας. Εκατοντάδες νέες οργανικές θέσεις θα σβήσουν από το χάρτη, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί θα βρεθούν ξαφνικά στο πουθενά.

Η επιχείρηση των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων συνδέεται άμεσα με τη μείωση των θέσεων εργασίας, με την παύση των διορισμών αλλά και τις μαζικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη σύνδεση του μισθού των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την κατάργηση κάθε θεσμού στήριξης της μαθησιακής προσπάθειας, καθώς και με τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Τονίζουν, ότι διαβούλευση δεν θα υπάρξει.

Καλούμε, τους διευθυντές των σχολείων, τους Διευθυντές εκπαίδευσης, τους Δημάρχους, να μην συνεργαστούν με το Υπουργείο στην προσπάθεια διάλυσης και συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς ενωμένοι να αγωνιστούμε να μην περάσουν τα σχέδιά τους.

ΔΣ ΕΛΜΕ
ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου