Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012
Ε.Λ.Μ.Ε ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Προκοπίδη 1
50200 Πτολεμαϊδα
e_mail : elmeeordaias@gmail.com
Σκεπτικό του προγράμματος δράσης (από την ΟΛΜΕ) – ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ
Η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιµη. Όλα τα ζητήματα είναι ανοικτά. Μισθολόγιο, αξιολόγηση, δαπάνες εκπαίδευσης, σχέδια για το Λύκειο, αλλαγές στη δομή της διοίκησης, σύστημα υγείας κ.λπ.
Αυτά τα δεδομένα, αυτές οι αντικειμενικές συνθήκες όχι µόνο δεν επιτρέπουν καμία αναμονή, αλλά οδηγούν αναπόφευκτα σε νέα και σφοδρή κοινωνική σύγκρουση εάν συνεχιστεί η πολιτική του μνημονίου τα επόμενα χρόνια.
Το εκπαιδευτικό σ.κ. οφείλει να είναι πολιτικοποιημένο, οργανωτικά αυτόνομο και ακηδεμόνευτο. Να καθορίζει τα αιτήματα, τις στάσεις και την πολιτική συμπεριφορά του, ανεξάρτητα από το πιο κόμμα κυβερνά. Ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ευθεία βολή στην ανεξαρτησία και αυτοτέλεια του σ.κ. Η κυρίαρχη πολιτική σκέψη προσπαθεί να κατοχυρώσει την ιδιώτευση, την αποστράτευση και το ατομικό βόλεμα
Πρέπει, επίσης, µε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να δυναμώσει τους αγώνες του για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής. Σε θέση, λοιπόν, μάχης οι εκπαιδευτικοί και όχι απαθείς, δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι να μετασχηματίσουμε γόνιµα και θετικά την προηγούμενη εμπειρία µας. Ενώ, παράλληλα µε την προσπάθειά µας να επιτύχουμε τους ευρύτερους στόχους µας, το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να δώσει έμφαση:
• Στα καθημερινά προβλήματα του σχολείου
• Στα πρωτοβάθμια σωματεία
• Στην ποιότητα της δουλειάς μας.
Τα Δ.Σ των ΕΛΜΕ και το Δ.Σ της ΟΛΜΕ πρέπει να ασκήσουν πολιτική ευαισθησίας απέναντι στα ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, τα οποία ταλανίζουν τους πολίτες και τους μαθητές και να διαπαιδαγωγήσουν τους εκπαιδευτικούς, με γνώμονα την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Οι εκπαιδευτικοί ως εργαζόμενοι σε ένα ευαίσθητο κοινωνικό χώρο με τα συνδικαλιστικά τους όργανα ως πρωτοστάτες, πρέπει να οργανώσουν ένα ισχυρό και αγωνιστικό ρεύμα, το οποίο να διαπερνά και να διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας. Στην πολιτιστική βαρβαρότητα απαντάμε με την ποιότητα των ιδεών μας.
Η απόσταση της ηγεσίας από τη βάση, η έλλειψη συνοχής και έμπνευσης του κλάδου μας μπορεί να γεφυρωθεί μόνο με την εργώδη, συνεχή και ανιδιοτελή προσφορά όλων των μεσαίων στελεχών του κλάδου και κυρίως των μελών των Δ.Σ των ΕΛΜΕ.
Ενόψει της νέας συνδικαλιστικής χρονιάς επιβάλλεται να συνεχιστεί η στενή επικοινωνία και ο συντονισμός των δύο εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ), που επετεύχθη το προηγούμενο συνδικαλιστικό έτος. Με τους συναδέλφους δασκάλους έχουμε κοινά εργασιακά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά και εκπαιδευτικά αιτήματα. Ταυτόχρονα, το συμφέρον μας ως εργαζομένων στη δημόσια εκπαίδευση καθώς και το συμφέρον της ίδιας της δημόσιας εκπαίδευσης και των μαθητών που προέρχονται από τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες, απαιτεί τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού πανεκπαιδευτικού μετώπου, το οποίο θα συγκρουστεί αποτελεσματικά και νικηφόρα με τη νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική από όποια κυβέρνηση κι αν επιχειρηθεί να υλοποιηθεί. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας παραμένει μία υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους μαθητές και ένας εκπαιδευτικός ικανοποιητικά αμειβόμενους και επαρκώς υποστηριζόμενος στο δύσκολο έργο του.
Στόχος μας επίσης θα είναι ο συντονισμός της δράσης μας με όλες τις Ομοσπονδίες του δημοσίου τομέα. Τελική μας επιδίωξη η δημιουργία ενός πανίσχυρου μετώπου εργαζομένων, που θα συντρίψει την πολιτική της Τρόικας και του Δ.Ν.Τ, από όποια κυβέρνηση κι αν επιχειρηθεί να υλοποιηθεί με τελικό στόχο μια πολιτική προς όφελος του εργαζόμενου λαού.
Στο πλαίσιο αυτό παλεύουμε για:
• Ανατροπή όλων των μνημονίων και συμβάσεων που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου με ΕΕ, ΔΝΤ και Τρόικα.
• Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο δημόσιο, να ανατρέψουμε τα σχέδια τους για απόλυση 150.000 εργαζομένων. Όχι στις εφεδρείες.
• Καμιά μείωση των δαπανών για την παιδεία, αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ ή στο 15% του προϋπολογισμού.
• Πλήρης κατοχύρωση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.
• Να μην περάσουν τα σχέδια νόμων για το Γενικό και το Τεχνολογικό Λύκειο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
Να γίνουν αλλαγές στο Γενικό Λύκειο.
Να προχωρήσει το τεχνολογικό Λύκειο, να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές για την αναβάθμηση της Τεχνικής Επαγγελματικής εκπαίδευσης.
• Να μη περάσει το σχέδιο νόμου για τη διοίκηση της εκπαίδευσης που καταργεί το σύλλογο διδασκόντων από όργανο διοίκησης του σχολείου.
• Να μη κλείσει κανένα σχολείο και να νομοθετηθεί το ανώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα στους 25 για τα γενικά μαθήματα, στους 20 για τις κατευθύνσεις και την ΤΕΕ και ένας καθηγητής ανά 10 μαθητές στα εργαστήρια.
• Άμεσοι διορισμοί για να καλυφτούν οι ανάγκες, μόνιμη κα σταθερή εργασία.
• Ουσιαστική και πολύπλευρη στήριξη του εκπαιδευτικού και του έργου του. Καθιέρωση ετήσιας επιμόρφωσης. Καμιά αύξηση του διδακτικού ωραρίου.
• Όχι σε αντιδραστικές εκπαιδευτικές πολιτικές που γίνεται προσπάθεια να περάσουν μέσα από τα «πιλοτικά σχολεία».
• Όχι στο κλείσιμο των ειδικών και των διαπολιτισμικών σχολείων όπως και των ελληνόγλωσσων σχολείων εξωτερικού.
• Ανάκληση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων και κατάργηση του «Νόμου Διαμαντοπούλου» για τα ΑΕΙ και το άσυλο.
• Άμεση επαναλειτουργία των δημόσιων οργανισμών που έκλεισαν με τις μνημονιακές αποφάσεις (ΟΕΔΒ, ΟΣΚ, ΟΕΚ, Εργ. Εστία κλπ).
• Κατάργηση του Βαθμολόγιου - Μισθολόγιου, κατάργηση δηλαδή του νόμου 4024/11, όχι στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Όχι στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με το περιεχόμενο και τον τρόπο που προωθείται, Ναι στην αξιολόγηση, που στηρίζει το εκπαιδευτικό έργο, βοηθά τους συναδέλφους να βελτιώσουν τη δουλειά τους, να έχει περιεχόμενο παιδαγωγικό , να μην είναι συνδεμένη με την βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη μας. όχι στην αυτοαξιολόγηση, που προωθείται για το επόμενο σχολικό έτος και ουσιαστικά επιβαρύνει το εκπαιδευτικό έργο
• Άμεση ανάκληση όλων των μειώσεων μισθών στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με διόρθωση των μισθολογικών ανισοτήτων και αδικιών που είχαν προκαλέσει οι προηγούμενες επιδοματικές πολιτικές. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στα πριν του 2009 επίπεδα.
• ‘Άμεση κατάργηση όλων των χαρατσιών για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους – επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ. Όλες οι δηλώσεις να εκκαθαριστούν με τα προηγούμενα όρια και όχι τα ληστρικά τωρινά. Όχι στην εφαρμογή του νέου φορολογικού μνημονιακού νόμου που καταληστεύει τους εργαζόμενους.
• Ανάκληση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, της μείωσης συντάξεων και της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
• Να μη μετατραπούν τα επικουρικά μας ταμεία σε επαγγελματικά και χάσουν το δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα.
• Να ανατρέψουμε το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας που καταργεί κάθε έννοια ανεξάρτητης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
• Απέναντι στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζεται οι εργαζόμενοι βροντοφωνάζουμε πως υπάρχει λύση. Υπάρχει άλλη πολιτική! Το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Δεν το αναγνωρίζουμε. Απαιτούμε τη διαγραφή του.
• ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ.
Πρόγραμμα δράσης (από την ΟΛΜΕ)
• Είναι φανερό πως απαιτείται η άμεση κινητοποίηση του κλάδου με την έναρξη της νέας χρονιάς. Πραγματοποίηση ΓΣ μέχρι τις 20/9/12 για εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές, και πρόταση για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις σε συνεργασία με άλλες ομοσπονδίες και κλάδους για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τη μέχρι τώρα πολιτική.
• Αν η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές προχωρήσει στο ζήτημα των απολύσεων, ή προχωρήσει στην υλοποίηση των αντεργατικών ρυθμίσεων που προβλέπει το νέο μνημόνιο, αποφασίζουμε από τώρα τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις με όλους τους άλλους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα αν δεν αποσύρει οριστικά την διάταξη για την σύνταξη ΠΔ για την αξιολόγηση ή αν προχωρήσει σε εκπαιδευτικές αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι σε αντίθεση με την εκπαιδευτική κοινότητα, θα προχωρήσουμε άμεσα σε κινητοποιήσεις. Η συνέχεια τους, η μορφή και η διάρκεια τους θα αποφασιστούν στη ΓΣ του Σεπτεμβρίου.
• Συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
• Συνεδρίαση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ με τους αιρετούς των ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ στην Αθήνα, προκειμένου να καταγραφούν τα κενά εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα και να δοθούν κατευθύνσεις στους αιρετούς για τη στάση που πρέπει να τηρήσουν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου.
• Περιοδεία των μελών του Δ.Σ εντός του Σεπτεμβρίου σε περιοχές της χώρας για την ενημέρωση των συναδέλφων στα σχολεία. Στα πλαίσια των περιοδειών οι τοπικές ΕΛΜΕ πρέπει να έχουν οργανώσει συνεντεύξεις τύπου στα τοπικά ΜΜΕ καθώς και τηλεοπτικές εμφανίσεις, εάν είναι δυνατόν, στα τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
• Κοινή συνεδρίαση ΟΛΜΕ-ΔΟΕ εντός του πρώτου 20ήμερου του Σεπτεμβρίου για διερεύνηση της δυνατότητας κοινού προγράμματος κινητοποιήσεων.
• Προετοιμασία για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικού συνεδρίου με πιθανή ημερομηνία εντός του Δεκεμβρίου του2012.
• Πρωτοβουλία για κοινή συνάντηση των Δ.Σ των Ομοσπονδιών του Δημοσίου Τομέα, προκειμένου να αξιολογήσουμε τα μέχρι τότε δεδομένα και να συντονίσουμε τη δράση μας (εντός Σεπτεμβρίου).
Επιπλέον προτάσεις
1. Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα (εκπαιδευτική εβδομάδα)
2. Απεργίες να γίνονται Δευτέρα ή Παρασκευή.
3. Προβληματική περιοχή τύπου Α (Εορδαία)
4. Οδοιπορικά συναδέλφων, που μετακινούνται εντός του Δήμου.
5. 1 Γραφείο Κοζάνης.
6. ΕΟΠΥΥ – παροχές ασφάλειας.
ΔΣ ΕΛΜΕ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου