Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Καθολική αντίθεση σε κλείσιμο - συγχώνευση γυμνασίων

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
Την καθολική αντίθεση τους στο ενδεχόμενο κατάργησης και συγχώνευσης γυμνασίων στην Εορδαία εξέφρασαν δήμος, εκπαιδευτικοί φορείς και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων που συμμετείχαν σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας, καθώς, όπως τόνισαν, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και στην ερήμωση της υπαίθρου από τη μαζική μετοίκηση ολόκληρων οικογενειών στην πόλη.

Τα κριτήρια του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις σχολείων παρουσίασε ο διευθυντής της Β/θμιας εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης Κοσμάς Σαβιλωτίδης, επισημαίνοντας ότι εστιάζονται στο γεωγραφικό ανάγλυφο, στα δημογραφικά στοιχεία, στην κατάσταση του οδικού δικτύου, των καιρικών συνθηκών και τις χιλιομετρικές αποστάσεις κάθε περιοχής, επισημαίνοντας ότι εξαιρούνται απομονωμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές. Σοβαρό κριτήριο, είπε, είναι επίσης ο αριθμός των μαθητών που πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 60, κριτήριο που δεν πληρούν τα Γυμνάσια του Αγίου Χριστοφόρου (32 μαθητές) και Γαλάτειας (43 μαθητές), τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο. Το γυμνάσιο του Περδίκκα δείχνει να τη γλιτώνει προς το παρόν καθώς έχει 55 μαθητές. Σε κάθε περίπτωση, είπε, ο κ. Σαβιλωτίδης, οι διαβουλεύσεις με τους φορείς πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου ώστε να σταλούν οι προτάσεις των φορέων στο Υπουργείο.
Με βάση τα παραπάνω οι προτάσεις των εκπαιδευτικών λένε ότι μπορεί να διατηρηθεί το Γυμνάσιο Αγίου Χριστοφόρου με την μεταφορά μαθητών από την Πτολεμαΐδα, αλλά να συνεχίσει να λειτουργεί και το γυμνάσιο Γαλάτειας λόγω των σοβαρών προβλημάτων μεταφοράς των μαθητών στην Πτολεμαΐδα εξ αιτίας της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα το χειμώνα, ενώ επισημάνθηκε ότι διερευνάται η προοπτική μεταφοράς των μαθητών του Γυμνασίου του Βαρικού στο Γυμνάσιο Γαλάτειας.
Τα σχολεία είναι το στήριγμα της υπαίθρου
Την απόφαση της τοπικής κοινωνίας του πρώην δήμου Αγίας Παρασκευής να φθάσει στα άκρα και να κλείσει δρόμους σε περίπτωση κλεισίματος του γυμνασίου του Αγίου Χριστοφόρου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρυοχωρίου Δημήτρης Χατζηπαναγιωτίδης, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου γονέων του Γυμνασίου Αγίου Χριστοφόρου, Βασίλης Λιάσκας, επισήμανε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξαναγκάσει τους κατοίκους να φύγουν από τα χωριά και να ερημώσει ο τόπος τους. Η διευθύντρια του Γυμνασίου Ελένη Θεοδώρου αναφέρθηκε στην υποδειγματική λειτουργία του γυμνασίου Αγίου Χριστοφόρου, σημειώνοντας ότι διαθέτει από τους πλέον σύγχρονους εξοπλισμούς, ακόμα και διαδραστικους πίνακες.
Την απόφαση της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας να δώσει μάχες για τη διατήρηση του γυμνασίου Γαλάτειας μετέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Γαλάτειας Νίκος Φωστηράς, λέγοντας πως στο γυμνάσιο φοιτούν και μαθητές από τα γύρω χωριά, Δροσερό, Ολυμπιάδα, Ανάργυρους Φλώρινας και έκανε ειδική αναφορά στο σοβαρά προβλήματα του οδικού δικτύου που καθιστούν επικίνδυνη την καθημερινή μεταφορά μαθητών στην Πτολεμαΐδα. Αντίστοιχα επιχειρήματα παρουσίασε και ο διευθυντής του γυμνασίου Γαλάτειας Χαρίλαος Πράπας, επισημαίνοντας μάλιστα το χαμηλό κόστος λειτουργίας του σχολείου, αφού ανέρχονται σε 10.000 ? ετησίως.
Όσο για το γυμνάσιο Περδίκκα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Παπάς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσει αφού σημειώνει σταδιακή αύξηση μαθητών και πως στα τρία επόμενα χρόνια προβλέπεται ο αριθμός των μαθητών να υπερβεί τους 60.
Την αντίθεση της ΕΛΜΕ Εορδαίας στο ενδεχόμενο συγχώνευσης σχολείων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αλέκος Δασωνίδης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο όλος σχεδιασμός γίνεται με οικονομικά και όχι εκπαιδευτικά κριτήρια, ενώ ο προϊστάμενος του γραφείου Β/θμιας εκπαίδευσης Εορδαίας Παναγιώτης Λεσγίδης εξέφρασε την άποψη ότι από το διάλογο θα προκύψει θετική έκβαση.
Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και δημοτικοί σύμβουλοι της Εορδαίας, διατράνωσαν την απόφαση της δημοτικής αρχής να αγωνιστεί για τη διατήρηση των σχολείων του δήμου, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συρρικνώσει τις τοπικές κοινωνίες και θα οδηγήσει τους οικισμούς του δήμου σε σταδιακή ερήμωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου