Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Καθολική αντίθεση σε κλείσιμο - συγχώνευση γυμνασίων

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
Την καθολική αντίθεση τους στο ενδεχόμενο κατάργησης και συγχώνευσης γυμνασίων στην Εορδαία εξέφρασαν δήμος, εκπαιδευτικοί φορείς και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων που συμμετείχαν σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας, καθώς, όπως τόνισαν, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και στην ερήμωση της υπαίθρου από τη μαζική μετοίκηση ολόκληρων οικογενειών στην πόλη.

Τα κριτήρια του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις σχολείων παρουσίασε ο διευθυντής της Β/θμιας εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης Κοσμάς Σαβιλωτίδης, επισημαίνοντας ότι εστιάζονται στο γεωγραφικό ανάγλυφο, στα δημογραφικά στοιχεία, στην κατάσταση του οδικού δικτύου, των καιρικών συνθηκών και τις χιλιομετρικές αποστάσεις κάθε περιοχής, επισημαίνοντας ότι εξαιρούνται απομονωμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές. Σοβαρό κριτήριο, είπε, είναι επίσης ο αριθμός των μαθητών που πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 60, κριτήριο που δεν πληρούν τα Γυμνάσια του Αγίου Χριστοφόρου (32 μαθητές) και Γαλάτειας (43 μαθητές), τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο. Το γυμνάσιο του Περδίκκα δείχνει να τη γλιτώνει προς το παρόν καθώς έχει 55 μαθητές. Σε κάθε περίπτωση, είπε, ο κ. Σαβιλωτίδης, οι διαβουλεύσεις με τους φορείς πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου ώστε να σταλούν οι προτάσεις των φορέων στο Υπουργείο.
Με βάση τα παραπάνω οι προτάσεις των εκπαιδευτικών λένε ότι μπορεί να διατηρηθεί το Γυμνάσιο Αγίου Χριστοφόρου με την μεταφορά μαθητών από την Πτολεμαΐδα, αλλά να συνεχίσει να λειτουργεί και το γυμνάσιο Γαλάτειας λόγω των σοβαρών προβλημάτων μεταφοράς των μαθητών στην Πτολεμαΐδα εξ αιτίας της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα το χειμώνα, ενώ επισημάνθηκε ότι διερευνάται η προοπτική μεταφοράς των μαθητών του Γυμνασίου του Βαρικού στο Γυμνάσιο Γαλάτειας.
Τα σχολεία είναι το στήριγμα της υπαίθρου
Την απόφαση της τοπικής κοινωνίας του πρώην δήμου Αγίας Παρασκευής να φθάσει στα άκρα και να κλείσει δρόμους σε περίπτωση κλεισίματος του γυμνασίου του Αγίου Χριστοφόρου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρυοχωρίου Δημήτρης Χατζηπαναγιωτίδης, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου γονέων του Γυμνασίου Αγίου Χριστοφόρου, Βασίλης Λιάσκας, επισήμανε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξαναγκάσει τους κατοίκους να φύγουν από τα χωριά και να ερημώσει ο τόπος τους. Η διευθύντρια του Γυμνασίου Ελένη Θεοδώρου αναφέρθηκε στην υποδειγματική λειτουργία του γυμνασίου Αγίου Χριστοφόρου, σημειώνοντας ότι διαθέτει από τους πλέον σύγχρονους εξοπλισμούς, ακόμα και διαδραστικους πίνακες.
Την απόφαση της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας να δώσει μάχες για τη διατήρηση του γυμνασίου Γαλάτειας μετέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Γαλάτειας Νίκος Φωστηράς, λέγοντας πως στο γυμνάσιο φοιτούν και μαθητές από τα γύρω χωριά, Δροσερό, Ολυμπιάδα, Ανάργυρους Φλώρινας και έκανε ειδική αναφορά στο σοβαρά προβλήματα του οδικού δικτύου που καθιστούν επικίνδυνη την καθημερινή μεταφορά μαθητών στην Πτολεμαΐδα. Αντίστοιχα επιχειρήματα παρουσίασε και ο διευθυντής του γυμνασίου Γαλάτειας Χαρίλαος Πράπας, επισημαίνοντας μάλιστα το χαμηλό κόστος λειτουργίας του σχολείου, αφού ανέρχονται σε 10.000 ? ετησίως.
Όσο για το γυμνάσιο Περδίκκα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Παπάς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσει αφού σημειώνει σταδιακή αύξηση μαθητών και πως στα τρία επόμενα χρόνια προβλέπεται ο αριθμός των μαθητών να υπερβεί τους 60.
Την αντίθεση της ΕΛΜΕ Εορδαίας στο ενδεχόμενο συγχώνευσης σχολείων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αλέκος Δασωνίδης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο όλος σχεδιασμός γίνεται με οικονομικά και όχι εκπαιδευτικά κριτήρια, ενώ ο προϊστάμενος του γραφείου Β/θμιας εκπαίδευσης Εορδαίας Παναγιώτης Λεσγίδης εξέφρασε την άποψη ότι από το διάλογο θα προκύψει θετική έκβαση.
Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και δημοτικοί σύμβουλοι της Εορδαίας, διατράνωσαν την απόφαση της δημοτικής αρχής να αγωνιστεί για τη διατήρηση των σχολείων του δήμου, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συρρικνώσει τις τοπικές κοινωνίες και θα οδηγήσει τους οικισμούς του δήμου σε σταδιακή ερήμωση.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Συγχωνεύσεις – καταργήσεις Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων

Με τον προϋπολογισμό του 2011 οι δαπάνες για την παιδεία οδηγούνται σε μείωση ρεκόρ και για πρώτη φορά το ποσοστό τους βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ και για πρώτη φορά έχουμε μείωση των δαπανών και σε απόλυτες τιμές εκτός από τη μείωση του ποσοστού. Σήμερα το ποσοστό για την Παιδεία ανέρχεται στο 2,75% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση για καθαρά οικονομικούς λόγους προχωρά στην υλοποίηση εκτεταμένων συγχωνεύσεων – καταργήσεων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα. Στο όνομα του ΔΝΤ, το σχολείο της γειτονιάς ή της κοινότητας καταργείται για να δώσει τη θέση του σε πολυπληθή, απρόσωπα και μαζικά «πολυδύναμα» σχολικά κέντρα. Είναι φανερό πως εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, το σχολείο της γειτονιάς θα γίνει παρελθόν, χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εξαναγκαστούν σε εξοντωτικές μετακινήσεις. Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα θα αυξηθεί κατακόρυφα με δραματικές συνέπειες στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα οι περικοπές στις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών συνεχίζονται με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία του δημόσιου σχολείου και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες του. Ούτε συζήτηση γίνεται για νέες σχολικές μονάδες και εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών. Σχολικές τάξεις χωρισμένες με γυψοσανίδες, αποδυτήρια που μετατρέπονται σε αίθουσες διδασκαλίας , χωρίς γυμναστήρια , με τους Διευθυντές σχολικών μονάδων σε απόγνωση μη μπορώντας να καλύψουν ούτε τα απαραίτητα λειτουργικά έξοδα (θέρμανση, καθαρίστρια, ΟΤΕ, ΔΕΗ, νερό).

Η ΕΛΜΕ Εορδαίας είναι κάθετα αντίθετη με τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις-καταργήσεις των «μικρών και οικονομικά ασύμφορων» κατά το Υπουργείο Παιδείας σχολικών μονάδων.
Ποια σχολεία τελούν υπό κατάργηση; Για την περιφέρεια με κάτω από 60 μαθητές ενώ για τα αστικά κέντρα με κάτω από 130 μαθητές .
Ο στόχος του σχεδίου είναι καθαρά λογιστικός. Υπολογίζεται ότι σε κάθε συγχώνευση χάνεται το 20% των οργανικών θέσεων. Οι "πλεονάζοντες" εκπαιδευτικοί θα τεθούν στη διάθεση της υπηρεσίας κι αν βρουν δουλειά εντός των ορίων των νομών που υπηρετούν, έχει καλώς. Διαφορετικά, το δισάκι τους στον ώμο και όπου τους βγάλει το... φύλλο πορείας. Νέοι διορισμοί ή προσλήψεις θα γίνουν ελάχιστοι. Με τους "υπεράριθμους" εκπαιδευτικούς, εκτιμούν ότι θα καλύψουν τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Αν η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και των τοπικών κοινωνιών, κυρίως των γονιών, καταφέρει να σβήσει από τον εκπαιδευτικό χάρτη κάθε σχολείο με μικρό αριθμό μαθητών, θα μιλάμε για κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Όλοι καταλαβαίνουμε ότι σε ολιγομελή Τμήματα τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα π.χ. αλλιώς θα ασχοληθεί με τα παιδιά ο εκπαιδευτικός σε τάξη 15 μαθητών και αλλιώς όταν έχει 25, δηλαδή στην ολιγομελή τάξη θα έχει χρόνο να προσέξει περισσότερο και τα «αδύνατα» παιδιά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας. Η υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου στην επιστολή της προς τους κ. Δημάρχους τόνιζε ότι όλα αυτά γίνονται για παιδαγωγικούς λόγους και ότι το όριο είναι 25 μαθητές ανά τμήμα στα Δημοτικά και τους 30 στα Γυμνάσια και Λύκεια, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 20 μαθητές.

Όλα αυτά τα χρόνια ικανότατοι εκπαιδευτικοί έχουν υπηρετήσει ή υπηρετούν στα μικρά μας περιφερειακά σχολεία. Το έργο που παράγουν με ευσυνειδησία τέτοιοι εκπαιδευτικοί είναι αδιαμφισβήτητο και καταρρίπτει τα ατεκμηρίωτα ιδεολογήματα σύμφωνα με τα οποία στα «μικρά» σχολεία δεν παράγεται υψηλής στάθμης εκπαίδευση.
Η εγγύτητα του εκπαιδευτικού με τους μαθητές του σε ένα μικρό σχολείο με ολιγομελή τμήματα δημιουργεί συνθήκες εντατικότερης σχέσης μαθητή και εκπαιδευτικού ακόμα και εξατομικευμένης παρέμβασης του τελευταίου στη διδακτική και παιδαγωγική πράξη με προφανέστατα πλεονεκτήματα.
Ακούγεται ακόμα κατά κόρον (στην εποχή του διαδικτύου και της επανάστασης στις επικοινωνίες) η ανυπαρξία δήθεν «κοινωνικοποίησης» σε μικρές σχολικές μονάδες. Παραγνωρίζεται όμως ότι πολλές πρωτοβουλίες και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις (θεατρικά έργα κτλ) έχουν αναπτυχθεί ακριβώς σε τέτοια «μικρά» σχολεία.
Όλα τα περιφερειακά μας σχολεία έχουν καινούργια κτήρια με υπερεπάρκεια αιθουσών διδασκαλίας και εξοπλισμού, για τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης (εργαστήρια πληροφορικής , διαδραστικούς πίνακες κλπ) .
Είναι λοιπόν άδικο να συγχέεται η αναγκαιότητα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας με το αδιαμφισβήτητο έργο που παράγουν οι μικρές σχολικές μονάδες και να αγνοείται ή να υποβαθμίζεται η μεγάλη εκπαιδευτική και πολιτιστική προσφορά τους με ότι αυτό συνεπάγεται υπέρ της υπαίθρου.
Ναι συμφωνούμε να καταργηθούν σχολικές μονάδες, όταν αυτές είναι ακατάλληλες και αφού πρώτα δημιουργηθούν οι κατάλληλες . Για τις σημερινές που συζητούμε πιστεύουμε ότι είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν στην Ελλάδα και για αυτό διαφωνούμε .
ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ. Αξίζει τον κόπο. Τα χρήματα που επενδύουμε για την μόρφωση των παιδιών μας, γυρίζουν πίσω.
Οι εκπαιδευτικοί, που υπηρέτησαν και υπηρετούν στα περιφερειακά μας Σχολεία μετέδωσαν και μεταδίδουν στους μαθητές τους όχι μόνο γνώσεις αλλά κυρίως αρχές και αξίες και οράματα.

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Εορδαίας απαιτεί :
-ΝΑ ΜΗ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ!
-ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΚΑΜΙΑ «ΟΡΓΑΝΙΚΗ» ΘΕΣΗ!
Πρώτο μας μέλημα είναι η ποιότητα στην εκπαίδευση και όχι το «φθηνό» σχολείο.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ