Απόφαση 1η
Η Γ.Σ. των Προέδρων αποφάσισε να σταματήσει η απεργία αποχή και να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της αξιολόγησης με άλλους τρόπους, καθώς καμία από τις προτάσεις για επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής δεν έλαβε την απαραίτητη πλειοψηφία (διευκρινίσεις για την απόφαση αυτή δίνονται παρακάτω)
Απόφαση 2η
Η Γ.Σ. των Προέδρων αποφάσισε η τηλεκπαίδευση να διενεργείται αποκλειστικά από τον χώρο των σχολείων με εξοπλισμό που θα παράσχει η υπηρεσία. Καλούμε όλους και όλες τις εκπαιδευτικούς κάθε φορά που απαιτείται από αυτούς/ες να παράσχουν υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης να παρουσιάζονται στο σχολείο τους και να απαιτούν τον απαραίτητο χώρο, εξοπλισμό και σύνδεση από την υπηρεσία.
Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. υπενθυμίζει ότι καθόλη την περίοδο της πανδημίας το ΥΠΑΙΘ δεν παρείχε τον απαραίτητο εξοπλισμό σε σχολεία εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες να αγοράζουν με δικά τους έξοδα τον εξοπλισμό που χρειάζονταν και να χρεώνονται με πανάκριβες συνδέσεις στο διαδίκτυο και αφετέρου χιλιάδες μαθητές/τριες να αποκλείονται από την τηλεκπαίδευση.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ενημερώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο του ν.4807/21 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας: «1. Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…»
Απόφαση 3η
Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, όχι μόνο δεν αραίωσε τα πολυπληθή τμήματα, αλλά με προφορικές και μη νόμιμες εντολές συγχωνεύει τμήματα μέσα στον Οκτώβριο, παρότι αυτά έχουν πάρει επίσημη έγκριση λειτουργίας, και στοιβάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε ακόμα πιο πολυπληθή τμήματα.
Η Γ.Σ. των Προέδρων καλεί όλες τις Ε.Λ.Μ.Ε. να πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Δ.Δ.Ε. την Δευτέρα ή την Τρίτη ενάντια στην αντιπαιδαγωγική και επικίνδυνη σύμπτυξη των τμημάτων.
Όσον αφορά στην πρώτη απόφαση της Γ.Σ. διευκρινίζονται τα εξής:
Καταρχάς ενημερώνουμε ότι στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές μορφές συνέχισης του αγώνα. Δεν υποχωρούμε, θα συνεχίσουμε και ενωμένοι/ες θα μπλοκάρουμε την κατηγοριοποίηση των σχολείων!
Για όσα διαδραματίστηκαν στην Γ.Σ. των Προέδρων:
Σχετικά με τη συνέχιση του αγώνα κατά της αξιολόγησης κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις από 6 διαφορετικές Ε.Λ.Μ.Ε. (Καβάλα, Λάρισα, Περιστέρι, Ε Θεσσαλονίκης, Καρδίτσα, Α’ Πειραιά). Όλες οι προτάσεις αφορούσαν στην επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής αλλά διαφοροποιούντο ως προς τις διαδικασίες υλοποίησής της και οι πρόεδροι κλήθηκαν να ψηφίσουν με βάση την εξουσιοδότηση που είχαν από τις Ε.Λ.Μ.Ε. τους με ανάταση χειρός. Η πρόταση που έλαβε περισσότερες ψήφους μεταξύ αυτών (Α’ Πειραιά) τέθηκε και σε ονομαστική ψηφοφορία, αλλά δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό που προβλέπεται από το καταστατικό.
Όπως προαναφέρθηκε, οι διάφορες προτάσεις που κατατέθηκαν όλες επί της ουσίας μιλούσαν για επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής και η διαφορά τους αφορούσε στο κατά πόσο θα γινόταν με νόμιμες ή όχι διαδικασίες.
Παράνομη επαναπροκήρυξη μετά την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου, θα σήμαινε ότι οι απεργοί σε μία τέτοια περίπτωση πέρα από τις πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 56 του ν. 4823 και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα θα είχαν πλέον και ποινικές ευθύνες.
Νόμιμη επαναπροκήρυξη σημαίνει επί της ουσίας πλήρης συμμόρφωση στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη (που η ΟΛΜΕ έχει πάρει απόφαση να μην εφαρμόσει) και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, δηλαδή: α) προσφυγή στον ΟΜΕΔ (ν.4808/21), β) ορισμός προσωπικού ασφαλείας (ν.4808/21), γ) ορισμός προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (λόγω απόφασης του πρωτοδικείου που δεν αναιρέθηκε από το Εφετείο) και δ) αλλαγή των αιτημάτων της απεργίας αποχής (για να μην κριθεί καταχρηστική), που είναι η κατάργηση των νόμων της αξιολόγησης (4692/20 και 4823/21). Ταυτόχρονα, ο ορισμός προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας (άρθρο 95, ν.4808/21) σημαίνει ότι οι ΕΛΜΕ θα έπρεπε υποχρεωτικά να ορίσουν ονομαστικά το 1/3 των υπηρετούντων σε κάθε σχολείο, ως υπεύθυνους εφαρμογής της αξιολόγησης, καθώς μόνο τα 2/3 θα είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην απεργία αποχή. Επομένως, ακόμα και αν η Γ.Σ. Προέδρων αποφάσιζε να επαναπροκηρύξει την απεργία αποχή με όσα προβλέπονται από το νόμο, το 1/3 των συναδέλφων δεν θα ήταν νομικά καλυμμένο στο να μην υλοποιήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης.
Ως εκ τούτου, με απόφαση των Γ.Σ. των Ε.Λ.Μ.Ε. που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, ο αγώνας κατά της αξιολόγησης των νόμων 4692/20 και 4823/21 θα συνεχιστεί με άλλα μέσα και όχι με τη συνέχιση της απεργίας αποχής.
Διευκρινίζουμε ότι με την επίσημη λήξη της απεργίας αποχής ακυρώνονται αυτόματα οι δηλώσεις που είχαν κατατεθεί στο πρωτόκολλο του σχολείου. Δεν απαιτείται η απόσυρση της παλιάς δήλωσης ούτε η κατάθεση νέας.
Όσο για τις ανακρίβειες που διαδίδονται από διάφορους στο διαδίκτυο, δηλώνουμε εμφατικά και σε όλους τους τόνους ότι στην Γ.Σ. ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό, όπως πάντα. Η προσπάθεια κάποιων να παραπληροφορήσουν τον κλάδο και να τον διχάσουν σε τόσο κρίσιμες στιγμές μόνο θλίψη προκαλεί. Η προφανής πρόθεση όλων αυτών να αποπροσανατολίσουν τους/τις εκπαιδευτικούς από τον μεγαλειώδη αγώνα τους, διαλύοντας την ενότητα και τη συσπείρωση του κλάδου.
Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. δηλώνει ότι δεν θα ανεχτεί τέτοιες προσβολές και τέτοια ψεύδη!
Ο αγώνας κατά της αξιολόγησης αλλά και κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του ΥΠΑΙΘ θα συνεχιστεί ανυποχώρητα με όλους τους πρόσφορους τρόπους και πάντα σε συνεργασία με τις άλλες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.
Καλούμε τους συναδέλφους να απομονώσουν όσους προσπαθούν να διχάσουν τον κλάδο και να συνεχίσουν με μαζικότητα τον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου