Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Εκπαιδευτικούς “μπαλαντέρ” σε όλα τα σχολεία θέλει ο Υπουργός Παιδείας

Εκπαιδευτικούς “μπαλαντέρ” σε όλα τα σχολεία θέλει ο Υπουργός Παιδείας

Εκπαιδευτικούς για «όλες τις δουλειές» σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, που επιθυμεί το ήδη υπάρχον προσωπικό των σχολικών μονάδων να αναλάβει τη διδασκαλία διάφορων μαθημάτων σε… διάφορα σχολεία.

Τα σχέδια αυτά έχουν ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας θέλει εκπαιδευτικούς-μπαλαντέρ, που θα μπορούν να διδάσκουν σε όμορα σχολεία, μαθήματα… όμορων επιστημονικών κλάδων από αυτόν που έχουν σπουδάσει.

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (7/10/17)

Η ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ υπερψήφισε την εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ (σκεπτικό – πλαίσιο αιτημάτων). Επίσης, υπερψηφίστηκε και το πρόγραμμα δράσης, χωρίς την εξουσιοδότηση για 24ωρη απεργία, με την προσθήκη για Πανελλαδική Κινητοποίηση στις 13 Οκτωβρίου (σε Υπουργείο, Περιφέρειες, ΔΔΕ), για να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα (ΕΠΑΛ, ΓΕΛ, Γυμνάσια και Ειδ. Σχολεία).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΩΝ ΓΣ:
  • Υπερψηφίστηκε η εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ (σκεπτικό-πλαίσιο αιτημάτων).
Ψήφισαν: ΥΠΕΡ 41 ΕΛΜΕ (211 ΨΉΦΟΙ), ΚΑΤΑ 25 ΕΛΜΕ (105 ΨΗΦΟΙ), ΛΕΥΚΑ 5 ΕΛΜΕ (71 ΨΗΦΟΙ)
  • Υπερψηφίστηκε, επίσης, το πρόγραμμα δράσης.
Ψήφισαν: ΥΠΕΡ 41 ΕΛΜΕ (216 ΨΉΦΟΙ), ΚΑΤΑ 26 ΕΛΜΕ (110 ΨΗΦΟΙ), ΛΕΥΚΑ 4 ΕΛΜΕ (15 ΨΗΦΟΙ)
  • Δεν εγκρίθηκε η εξουσιοδότηση για 24ωρη Απεργία. Ψήφισαν: ΥΠΕΡ 36 ΕΛΜΕ (183 ΨΉΦΟΙ), ΚΑΤΑ 25 ΕΛΜΕ (114 ΨΗΦΟΙ), ΛΕΥΚΟ 10 ΕΛΜΕ (44 ΨΗΦΟΙ).



Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Η κατάσταση στη Β/θμια Εκπαίδευση

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
www.olme.gr
email: olme@otenet.gr Αθήνα, 5/10/17


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η κατάσταση στη Β/θμια Εκπαίδευση


Το ΔΣ της ΟΛΜΕ διαμαρτύρεται εντόνως για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση λόγω και της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης διορισμών. Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την έναρξη του σχολικού έτους και τα κενά εκπαιδευτικών στη ΔΕ ξεπερνούν τα 2.000. Η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει άμεσα, όταν 400 εκπαιδευτικοί θα μεταταγούν σε θέση ΕΔΙΠ στα ΑΕΙ, ενώ άλλοι 100 θα αποσπαστούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Είναι προφανές ότι στη Β/θμια εκπ/ση η κανονικότητα στην λειτουργία των σχολικών μονάδων που ισχυρίζεται ο Υπουργός Παιδείας είναι μύθευμα και καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Στη νησιωτική Ελλάδα (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, κ.α.) υπάρχουν εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζονται σημαντικά κενά ακόμα και στην Αθήνα.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η περιοριστική πολιτική, η οποία υπαγορεύεται από τα μνημόνια που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, έχει σοβαρότατες συνέπειες στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι αδιανόητο ο Υπουργός Παιδείας να μιλάει για την ποιότητα στην παρεχόμενη εκπαίδευση τη στιγμή που δεν φροντίζει να καλύψει τα υφιστάμενα κενά σε εκπαιδευτικούς. Υπάρχουν κατηγορίες σχολείων (Μουσικά σχολεία, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας) που υπολειτουργούν λόγω των ελλείψεων εκπαιδευτικών.
Απαράδεκτη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. ΄Όπως μας καταγγέλλεται από την ΕΛΜΕ Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας στην Γερμανία οι ελλείψεις ανά περιοχή μπορεί να φθάνουν μέχρι και το 50%, δεδομένου ότι τα σχολεία στη Γερμανία έχουν αρχίσει από τις αρχές Αυγούστου.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει επισημάνει κατ’ εξακολούθηση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι είναι αδύνατο να προσφερθεί στους μαθητές ποιοτική εκπαίδευση χωρίς την κάλυψη των χιλιάδων κενών με μόνιμους εκπαιδευτικούς. Απαιτούμε η οδύσσεια των αναπληρωτών να λάβει τέλος και να δρομολογήσει το Υπουργείο τις διαδικασίες για άμεσο διορισμό εκπαιδευτικών.
Η συνειδητή επιλογή των μηδενικών διορισμών έχει παρενέργειες σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές. Οι μεταθέσεις στην πραγματικότητα έχουν καταργηθεί για να μην απογυμνωθούν οι νησιωτικές περιοχές από το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές. Το Υπουργείο Παιδείας, αδιαφορώντας για αυτούς τους εργαζομένους, τους καθηλώνει συνειδητά επί σειρά ετών μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, σε περιοχές υψηλού κόστους διαβίωσης. Συνακόλουθα ο αριθμός των αποσπάσεων παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ με ανακοίνωση του από τις 6 Σεπτέμβρη και με συγκεκριμένες μάλιστα προτάσεις, απαίτησε να υπάρχει γ’ φάση αποσπάσεων, έτσι ώστε να καλυφθούν τα εκατοντάδες κενά από εκπαιδευτικούς που έστω για λίγο θα υπηρετήσουν στον τόπο συμφερόντων τους. Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας να αποσπάσει μόνο 59 συναδέλφους, από τους οποίους οι 16 αιτήθηκαν απόσπαση σε περιοχές χαμηλής ζήτησης (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) προκειμένου οι μόνιμοι συνάδελφοι να συνυπηρετήσουν με τους αναπληρωτές συζύγους τους και οι υπόλοιποι για εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας, έστω και την τελευταία στιγμή, να αναλογιστεί τις συνέπειες των πράξεων του και να προχωρήσει στην ικανοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων αποσπάσεων, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν θα ανεχθεί περαιτέρω την πολιτική απαξίωσης των εκπαιδευτικών και την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να κινηθεί στην κατεύθυνση της ομαλοποίησης της κατάστασης και να αντιληφθεί επιτέλους ότι οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί επί σειρά ετών στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας είναι άνθρωποι και όχι αριθμοί. Σε διαφορετική περίπτωση ο κλάδος θα αντιδράσει δυναμικά το επόμενο διάστημα.






Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

5η Οκτώβρη: Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

ΟΛΜΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Ο δάσκαλος όχι μόνο πρέπει να έχει γνώμη και πίστη για το έργο του, αλλά και υποχρέωση ιερή να τρέφει τη μέριμνα του μέλλοντος και να βοηθάει με όλη του τη δύναμη την καλυτέρευση του παρόντος» (Δ. Γληνός)
Η παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών που καθιερώθηκε από την UNESCO το 1994 έχει ως στόχο την υποστήριξή τους και την αναγνώριση του έργου τους. Τις τελευταίες δεκαετίες η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, όχι μόνο γιατί αποτελεί μία χρυσοφόρο αγορά για εκμετάλλευση, αλλά και επειδή η γνώση υπήρξε διαχρονικά ισχυρός προωθητικός παράγοντας προοδευτικών κοινωνικών ανατροπών. Δεν είναι επομένως τυχαίες οι πιέσεις που ασκούνται διεθνώς για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, τον έλεγχο και την περιορισμένη διοχέτευσή της σε αυτούς που κυρίως την έχουν ανάγκη για να ανατρέψουν εκμεταλλευτικές συνθήκες και κοινωνικά κατεστημένα. Ο εκπαιδευτικός (τουλάχιστον όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα) αποτελεί ανασχετικό εμπόδιο, πράγμα που εξηγεί την προσπάθεια αποδόμησης του ρόλου και της συμβολής του σε προοδευτικές κοινωνικές αλλαγές.

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΜΕ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου και ώρα 6:30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Εορδαίας με θέματα συζήτησης:


  • Αύξηση των δαπανών-μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, όχι στην ελαστική εργασία.
  • Επιμόρφωση σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου.
  • Το Λύκειο αυτόνομη μορφωτική βαθμίδα.
  • Αλλαγές αναλυτικών προγραμμάτων με μείωση και εξορθολογισμό της ύλης. Ενίσχυση της γενικής παιδείας με διεύρυνση μαθημάτων.

ΨΗΦΙΣΜΑ συμπαράστασης του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εορδαίας στην δικαστική δίωξη των αιρετών δασκάλων του ΠΥΣΠΕ Χίου Μάρκου Σκούφαλου και Γιώργου Αμπαζή

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΕΛΜΕ ΕΟΡΔΑΙΑΣ


Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εορδαίας συμπαραστέκεται στην δικαστική δίωξη των αιρετών δασκάλων του ΠΥΣΠΕ Χίου Μάρκου Σκούφαλου αιρετού ΠΥΣΠΕ Χίου και Γιώργου Αμπαζή ταμία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών για την συνδικαλιστική και κοινωνική τους δράση.

Θεωρεί άδικη και υπερβολική την συνεχιζόμενη ποινική τους δίωξη για τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς τους αγώνες για το καλό της ακριτικής περιοχής της Χίου.




Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

΄΄Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ΄΄

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
e-mail:olme@otenet.gr Αθήνα, 27/09/2017


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΙΕΙΑΣ
΄΄Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ΄΄
Κύριε Υπουργέ,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ στη συνεδρίασή του της 20ης Σεπτεμβρίου 2017, αφού συζήτησε διεξοδικά τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για το Γενικό Λύκειο και την πρότασή σας για τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ σε ομάδα εργασίας, σας καταθέτει τις βασικές προτάσεις της Ομοσπονδίας μας για το Λύκειο (ψηφισμένες από Συνέδρια του κλάδου) και επιθυμεί να μας απαντήσετε εγγράφως εάν οι προτάσεις αυτές αποτελούν βάση συζήτησης και διαλόγου.
Βασικές προτάσεις της ΟΛΜΕ:
- Το Λύκειο αυτόνομη μορφωτική βαθμίδα. Να μη γίνει η Γ΄ Λυκείου προπαρασκευαστικό έτος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
- Αλλαγές αναλυτικών προγραμμάτων με μείωση και εξορθολογισμό της ύλης.
- Ενίσχυση της γενικής παιδείας με στόχο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.  Όχι στη δραστική περικοπή γνωστικών αντικειμένων και την πρόωρη εξειδίκευση.
- Αξιόπιστο απολυτήριο με ενδοσχολικές εξετάσεις
- Πρόσβαση στην Γ/θμια μετά το απολυτήριο με πανελλαδικές εξετάσεις με ευθύνη της Β/θμιας.
- Αποφασιστική ενίσχυση της ΤΕΕ, ισότιμο απολυτήριο του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ. 


Είναι προφανές ότι η υλοποίηση των προτάσεων αυτών πρέπει να συνοδεύεται από άμεσες παρεμβάσεις όπως: γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών με παράλληλη μείωση της ελαστικής εργασίας, ουσιαστική και συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
e-mail:olme@otenet.gr Αθήνα, 26/09/2017


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ
Η πολιτική κατάσταση
Οι εκπαιδευτικοί, η πλειοψηφία των εργαζόμενων, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, υφίστανται επί 7 συνεχή χρόνια τις σοβαρές συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών της σκληρής λιτότητας και των μνημονίων που έχουν υπογράψει διαδοχικά οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, το αφήγημα της ανάπτυξης και της ελάφρυνσης του χρέους, δεν βελτιώνουν τη δύσκολη καθημερινότητα, με βάση τα όσα έχουν ήδη υπογραφεί, δηλαδή τα μέτρα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι το 2022 (μειώσεις συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, πλεονάσματα στο 3,5%),καθώς και όσα είναι σε εξέλιξη, δηλαδή η τρίτη αξιολόγηση με ανοιχτά δεκάδες «προαπαιτούμενα» που μπορεί να προκαλέσουν νέες δυσάρεστες εξελίξεις, αγγίζοντας μεταξύ των άλλων το χώρο της εκπαίδευσης και του συνδικαλιστικού κινήματος.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ιδιόμορφο σημείο καμπής και ή θα διεκδικήσει να τερματιστούν οι πολιτικές λιτότητας, τα μνημόνια, η μόνιμη επιτροπεία και οι αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές, ή θα συμβιβαστεί με την κατάσταση δίνοντας χώρο στο μεγάλο κεφάλαιο και τους εκφραστές του να επιβάλουν την κυριαρχία τους.
Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι αγώνες των εργαζομένων πρέπει να ενταθούν για να μπορέσουν να αποτελέσουν μοχλό εξελίξεων που θα βάλει φραγμό στη συντηρητική αναδίπλωση, προκαλώντας ρωγμές στις σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές (μισθοί - συντάξεις - φορολογία), ανοίγοντας έτσι άλλους δρόμους. Δρόμους, που θα υλοποιούν δημοκρατικές – προοδευτικές αλλαγές - πάντα με στήριγμα τους αγώνες των εργαζομένων- και θα θεμελιώνουν την οριστική έξοδο της χώρας από το καθεστώς της επιτροπείας και των μνημονίων σε ρήξη με τις πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Η κατάσταση στην εκπαίδευση.
Οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές και στην εκπαίδευση όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και οι σημερινές, την υποβάθμισαν και όξυναν παραπέρα τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου με πιο χαρακτηριστικά τη μείωση των δαπανών, τους μηδενικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, τη ραγδαία αύξηση της ελαστικής εργασίας, τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών (αύξηση ωραρίου, μηδενικές μεταθέσεις, ελάχιστες αποσπάσεις, συμπλήρωση ωραρίου σε 3-5 σχολεία), τη μισθολογική καθήλωση μετά από τις μειώσεις κατά 35%, τη δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 και εργασίας στα 40 για συνταξιοδότηση, την αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, την κατάργηση των υποστηρικτικών δομών κ.α.
Ταυτόχρονα επιχειρούνται μια σειρά από θεσμικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που στοχεύουν αφενός στην εξοικονόμηση προσωπικού και αφετέρου στην υλοποίηση κατευθύνσεων που επιβάλουν διεθνείς οργανισμοί (ΟΟΣΑ) και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέτοιες πολιτικές είναι η αυτονομία της σχολικής μονάδας, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων με βάση τις επιδόσεις των μαθητών, οι επιχειρούμενες αλλαγές στο Λύκειο στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης πρόσδεσης του Λυκείου με τις πανελλαδικές εξετάσεις και την εισαγωγή στην Γ/θμια εκπαίδευση, η απομείωση του μορφωτικού του χαρακτήρα στην εκπαίδευση ενεργών και υπεύθυνα ενημερωμένων πολιτών.
Το Υπουργείο Παιδείας με μια αιφνιδιαστική κίνηση και χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με την ομοσπονδία, ανακοίνωσε τέλη Αυγούστου την πρότασή του για το Γενικό Λύκειο. Μια πρόταση που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις πάγιες θέσεις της ΟΛΜΕ για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Γ/θμια εκπαίδευση, για αυτό η ΟΛΜΕ ζήτησε (ανακ. 7-9-17) την απόσυρση του σχεδίου και την άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με το Υπουργείο, εκτιμώντας κατ’ αρχάς:
«Διαχρονική θέση της ΟΛΜΕ είναι ότι το Λύκειο πρέπει να εξασφαλίζει την αυτονομία και το μορφωτικό του χαρακτήρα και να μην συνδέεται με τις πανελλαδικές εξετάσεις και το σύστημα πρόσβασης στην Γ/θμια εκπαίδευση.

Επίσης εκτιμάμε ότι το κύριο βάρος των όποιων αλλαγών πρέπει να δοθεί στο περιεχόμενο του Λυκείου δηλαδή αναλυτικά προγράμματα σπουδών, μείωση και εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης, εκσυγχρονισμό των μεθόδων διδασκαλίας-εξέτασης και αναβάθμιση της γενικής παιδείας.

Είμαστε αντίθετοι στη συρρίκνωση της γενικής εκπαίδευσης του Λυκείου, στη δραματική μείωση των γνωστικών αντικειμένων, στην πλήρη μετατροπή του σε προθάλαμο για την Ανώτατη εκπαίδευση και στην αποδόμηση του μορφωτικού χαρακτήρα του Λυκείου - του πιο κρίσιμου θεσμού της εκπαίδευσής μας.

Διαφωνούμε πλήρως με το διπλασιασμό των Πανελλαδικών εξετάσεων και με την εισαγωγή τους στη μέση της σχολικής χρονιάς (εξετάσεις Ιανουαρίου)! Μια τέτοια εξέλιξη υπονομεύει το εκπαιδευτικό έργο και την ομαλή διαδικασία της διδασκαλίας, αναστατώνει ψυχολογικά και μαθησιακά τους μαθητές και με «εργαλείο» τους εξωτερικούς αξιολογητές διαμορφώνει κλίμα καχυποψίας σε βάρος των εκπαιδευτικών.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην όποια «φροντιστηριοποίηση» της Γ΄ Λυκείου με την εισαγωγή 6ωρης διδασκαλίας σε ορισμένα γνωστικά αντικείμενα και με το συνακόλουθο εξοστρακισμό πολλών άλλων βασικών γνωστικών αντικειμένων, κρίσιμων για τη γενική παιδεία των μαθητών.

Η παραπέρα εξειδίκευση-εμβάθυνση του γνωστικού επιπέδου κάποιων βασικών επιστημών με ταυτόχρονη περικοπή άλλων βασικών μαθημάτων γενικής παιδείας έχει ως συνέπεια α)να μην ολοκληρώνεται η γενική μόρφωση, β)να αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας του Γενικού Λυκείου με αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των μαθητών, γ)να δημιουργούνται πλεονάσματα εκπαιδευτικών σε ορισμένες ειδικότητες και πιθανές ελλείψεις σε άλλες, δ) να αμφισβητείται η δυνατότητα εφαρμογής σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές με μικρές σχολικές μονάδες.

Η θετική καταρχάς εξαγγελία για επέκταση της υποχρεωτικότητας της βασικής εκπαίδευσης σε 14 χρόνια προϋποθέτει την αύξηση των δαπανών και τους μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.»



Το Υπουργείο, ενώ κάλεσε την ομοσπονδία σε συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας με ανοιχτά πολλά θέματα και με δυνατότητα πλήρους ανατροπής της αρχιτεκτονικής του σχεδίου, με δελτίο τύπου και δηλώσεις την επόμενη μέρα, διευκρίνιζε ότι η φιλοσοφία και οι αρχές του σχεδίου είναι δεδομένες. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Παιδείας με τις ψηφισμένες από Συνέδρια βασικές θέσεις της ΟΛΜΕ για το Λύκειο και να ζητήσει γραπτή απάντηση, εάν οι θέσεις αυτές αποτελούν βάση συζήτησης και διαλόγου. Ταυτόχρονα αποφάσισε την ενεργοποίηση του κλάδου μέσα από συλλογικές διαδικασίες και την ενημέρωση της κοινωνίας για τις ανάγκες αλλαγών που έχει ανάγκη το δημόσιο σχολείο και ειδικά το Λύκειο, ώστε να διασφαλίζεται η αυτονομία του μορφωτικού του χαρακτήρα στην κατεύθυνση διαμόρφωσης πολιτών ικανών να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας.
Πλαίσιο αιτημάτων:
Αύξηση των δαπανών-μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, όχι στην ελαστική εργασία.
Επιμόρφωση σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου.
Το Λύκειο αυτόνομη μορφωτική βαθμίδα.
Αλλαγές αναλυτικών προγραμμάτων με μείωση και εξορθολογισμό της ύλης. Ενίσχυση της γενικής παιδείας με διεύρυνση μαθημάτων.
Αξιόπιστο απολυτήριο με ενδοσχολικές εξετάσεις και πρόσβαση στην Γ/θμια μετά το απολυτήριο με πανελλαδικές εξετάσεις με ευθύνη της Β/θμιας.
Αποφασιστική ενίσχυση της ΤΕΕ, ισότιμο απολυτήριο στην κατεύθυνση του ενιαίου Λυκείου.
Η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής ως πρώτη προτεραιότητα σε όλα τα πεδία αναφοράς της.
Μισθολογικό ξεπάγωμα των αποδοχών.
Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα ισχύοντα επίπεδα το 2013.
Ανώτατο όριο μαθητών 20 στα τμήματα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια.
Πλήρης σύνταξη στα 60 με 30 χρόνια εργασίας.
Κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου της αξιολόγησης-χειραγώγησης.
Υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και ύφεσης, των πολιτικών ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.
Πρόγραμμα δράσης:
Το ΔΣ εκτιμώντας ότι ο κλάδος πρέπει να συζητήσει για όλα όσα τον αφορούν, να δράσει συγκροτημένα, μαζικά και αποφασιστικά προτείνει:
  • Περιοδείες των μελών των ΔΣ των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ στα σχολεία.
  • 5 Οκτωβρίου, παγκόσμια μέρα εκπαιδευτικού, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, μαζί με τη ΔΟΕ, τους γονείς και τους μαθητές για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου.
  • Διοργάνωση μεσημεριανών συλλαλητηρίων το 2ο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου σε Αθήνα, Θεσ/κη και μεγάλες πόλεις με στάση εργασίας για το σύνολο των αιτημάτων μας και για το Λύκειο που διεκδικούμε.
  • Οργάνωση 3-4 περιφερειακών συσκέψεων (πχ Αν. Μακεδονία – Θράκη, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, νησιά) με θέμα το Λύκειο .Εξουσιοδότηση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ κήρυξης 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης εάν υπάρξει αιφνιδιασμός από τη μεριά του Υπουργείου με νομοθετικές πρωτοβουλίες (πχ Λύκειο – αξιολόγηση).
Οι Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ προτείνεται να πραγματοποιηθούν από 2 έως 6 Οκτωβρίου 2017. H Γεν. Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 07/10/2017 στις 10 π.μ. στο Ξενοδοχείο TITANIA (Πανεπιστημίου 52,   210 33.26.000). 





Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Τα ονόματα των επιτυχόντων - Σύγκριση με τις περσινές βάσεις

Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Τα ονόματα των επιτυχόντων - Σύγκριση με τις περσινές βάσεις
Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ονόματα των επιτυχόντων.
Για να δείτε τις βάσεις πατήστε, αντίστοιχα, παρακάτω
Σύγκριση βάσεων του 2017 με το 2016
Που θα δείτε τα ονόματα των επιτυχόντων
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου https ://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:
α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους,
β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Επίσης ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Το Τριετές Σχέδιο του υπουργείου παιδείας για τα Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Τριετές σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έχει ετοιμάσει το επιτελείο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που αφορά:
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Ι. Προσχολική αγωγή
ΙΙ. Δημοτικό σχολείο
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Ι. Το Νέο Γυμνάσιο
ΙΙ Το Νέο Λύκειο και η και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Ειδικότερα τα πρώτα “βήματα” του χρονοδιαγράμματος, νομοθετικών πρωτοβουλιών, έχει ως εξής:
Χρονοδιάγραμμα
Αυτοαξιολόγηση
Έναρξη της αυτοαξιολόγησης της εκπαιδευτικής μονάδας το σχολικό έτος 2017-2018
Επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης
Ολοκλήρωση της επιλογής των Διευθυντών Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων μέχρι τον Αύγουστο του 2018
Σχέδιο νόμου: Νέες αρμοδιότητες, αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων και αξιολόγησης στελεχών της εκπαίδευσης, νέα κριτήρια επιλογής προσωπικού και υπεύθυνων δομών και νέα ορθολογική κατανομή τους ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Αύξηση παιδαγωγικής και διοικητικής αυτονομίας των σχολείων και διαδικασιών βελτίωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων μέσω αυτοαξιολόγησης.
Ο νέος νόμος αξιολόγησης αφορά:
1. Διευθυντές και υποδιευθυντές σχολείων
2. Διευθυντές Εκπαίδευσης
3. Περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης
4. Διευθυντές εκπαιδευτικών θεμάτων στις Διευθύνσεις
5. Σχολικούς Συμβούλους
6. Προϊστάμενους Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών προγραμμάτων και προγραμμάτων Εκπαίδευσης για την Υγεία, την Εκπαίδευση, και την Επαγγελματική Σταδιοδρομία.
7. Επικεφαλής των σημείων επαφής για νέους σπουδαστές
8. Διευθυντές Κέντρων Διαφορικής Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης
9. Προϊστάμενους Κέντρων Προσανατολισμού και Καθοδήγησης
10. Επικεφαλής των Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών
11. Προϊστάμενους Κέντρων Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών
12. Διευθυντές / Αναπληρωτές Διευθυντές Περιφερειακών Κέντρων Κατάρτισης
Δημιουργία εποικοδομήματος
Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης που θα συγκεντρώσουν όλες τις υπηρεσίες υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου (5-12 μέλη του προσωπικού)
Εκπαιδευτικό προσωπικό
Εξορθολογισμός της διαχείρισης του διδακτικού προσωπικού
Βελτίωση πληροφορικού συστήματος: Δεκέμβριος 2017
Ενοποίηση τομέων: Τέλος Νοεμβρίου 2017
1. Βελτίωση του συστήματος πληροφορικής, ώστε να παρέχει αξιόπιστα δεδομένα για τον μαθητικό πληθυσμό και το διδακτικό προσωπικό.
2. Η ενοποίηση των συναφών τομέων, έτσι ώστε
(α) να είναι πιο πιθανό οι εκπαιδευτικοί να καλύψουν τις ώρες διδασκαλίας τους σε ένα ή δύο σχολεία, αποκτώντας έτσι αίσθηση του «συνανήκειν», γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργό συμμετοχή τους στον σχεδιασμό και την αξιολόγηση της εκπαιδευτικής εργασίας
(β) να μην δαπανάται περιττή ενέργεια στην μετακίνηση από το σχολείο στο σχολείο
(γ) να διευκολύνεται η διαχείριση του προσωπικού.
3. Χρήση της εμπειρίας των προσπαθειών του περασμένου έτους για εξορθολογισμό της τοποθέτησης των εκπαιδευτικών στα σχολεία, έτσι ώστε οι διαδικασίες μετάθεσης, προαγωγής και πρόσληψης μόνιμων και αναπληρωτών/ωρομισθίων εκπαιδευτικών
(α) να επιτύχει το στόχο της πλήρωσης όλων των θέσεων του διδακτικού προσωπικού σε όλα τα σχολεία πριν ανοίξουν
(β) να διεξάγονται με αυτόματη, μηχανογραφημένη διαδικασία για να εξασφαλίζεται η αμεροληψία της διαδικασίας.
Σχολικός Προγραμματισμός: Εφαρμογή Σεπτέμβριος 2017
Νόμος για τη βελτίωση του αναστοχασμού και του ελέγχου της εφαρμογής του σχολικού προγραμματισμού μέσω διαδικασιών αυτοαξιολόγησης και νέων αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων κάθε σχολείου (εκπαιδευτική αυτονομία σχολικής μονάδας)
Ένα νέο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων θα τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου να διευρυνθούν τα θέματα στα οποία μπορεί να ληφθούν αποφάσεις χωρίς να απαιτείται έγκριση από μια ανώτερη αρχή (εσωτερικοί κανονισμοί για τις διαδικασίες, σχεδιασμός εκπαιδευτικών επισκέψεων και ταξιδιών, εξωσχολικά προγράμματα, ενισχυτική διδασκαλία για αδύναμους μαθητές, κλπ.)
Ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές) και του σχολικού συμβούλου για την εκπαιδευτική ευθύνη του ετήσιου προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου στην αρχή του σχολικού έτους, την αναπροσαρμογή του στα μέσα του έτους και την αποτίμηση της υλοποίησής του στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών
Τα νέα αναλυτικά προγράμματα θα δημοσιεύονται σταδιακά ως τον Μάρτιο του 2018
Αναλυτικά προγράμματα ανά μάθημα (ριζική αναθεώρηση προγραμμάτων σπουδών)
Μετά τη δημοσίευση των νέων προγραμμάτων σπουδών για τις ξένες γλώσσες και τα θρησκευτικά (που είχαν αρχίσει να συντάσσονται από προηγούμενες κυβερνήσεις), εκπονείται η κατάρτιση νέων προγραμμάτων σπουδών για πολλά μαθήματα.
Τα αναλυτικά προγράμματα που είχαν καταρτιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση θα αξιολογηθούν με βάση αυτά τα κριτήρια και ακολούθως είτε θα βελτιωθούν, είτε θα δημοσιευθούν ως έχουν είτε θα απορριφθούν και θα εκδοθούν από την αρχή.
Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας
Εφαρμογή του ηλεκτρονικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ριζική αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών) - Δεκέμβριος 2017
Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί ότι η προετοιμασία στα δημόσια σχολεία είναι επαρκής, ώστε οι μαθητές να μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιητικά γλωσσικής επάρκειας.
Νομοθεσία για το Γυμνάσιο
Ενοποίηση της νομοθεσίας για το Γυμνάσιο (εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας) - Ιούνιος 2017
Αντιμετώπιση της δυσκολίας που προκύπτει από τη διασπορά των διατάξεων σχετικά με τα Γυμνάσια σε πολλά προεδρικά διατάγματα
Απουσίες μαθητών
Παράλληλος εκσυγχρονισμός των διατάξεων περί κυρώσεων και απουσιών των μαθητών
Εκπαίδευση εκπαιδευτικών έως τον Δεκέμβριο 2019
Α) Βασική εκπαίδευση
1. σχετικά με τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό υλικό (συστάσεις της επιτροπής IEΠ)
2. σχετικά με τις αλλαγές στην αξιολόγηση της ελληνικής λογοτεχνίας και των μαθημάτων ξένων γλωσσών
Β) Εκτεταμένη εκπαίδευση
1. Διαμορφωτική και περιγραφική αξιολόγηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση
2. Διαφοροποιημένη διδασκαλία
3. Νέες μέθοδοι διδασκαλίας και εργαλεία
Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ
Εφαρμογή νέας δομής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και νέας μεθόδου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Το Σεπτέμβριο 2017 θα ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή
Εκθση ΟΟΣΑ τον Οκτώβριος 2017
Δημοσιοποίηση της νέας Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση, η οποία, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:
α) την εκπόνηση ενός νέου μοντέλου αποκεντρωμένης εκπαίδευσης για την Ελλάδα,
β) μεθόδους για την εφαρμογή της σχολικής αυτό-αξιολόγησης,
γ) βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος,
δ) βελτίωση της διακυβέρνησης και της εδραίωσης του δικτύου των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
ε) βελτίωση της συνάφειας των μαθησιακών αποτελεσμάτων με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας,
στ) γενικές μεθόδους αποτίμησης των ανθρώπινων και υλικών πόρων καθώς και της χρηματοδότησης που αφιερώνεται στην εκπαίδευση στην Ελλάδα μέσα στα όρια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Το τριετές σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ανά βαθμίδα
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Ι. Προσχολική αγωγή
  • Βελτίωση της προσχολικής εκπαίδευσης μέσω της συνεχιζόμενης κατάρτισης και, με βάση την κατάλληλη συγκριτική αξιολόγηση των αναγκών σε πόρους, το διορισμό εκπαιδευτικών στα νηπιαγωγεία.
  • Εκτίμηση της ενδεχόμενης ανάγκης επέκτασης της προσχολικής αγωγής με την προσθήκη ενός ακόμη έτους φοίτησης.
  • Εκτίμηση των ωφελειών της σταδιακής μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα 20 προνήπια/βρέφη ανά εκπαιδευτικό, με βάση τις διεθνείς πρακτικές.
  • Μεταρρύθμιση των αναλυτικών προγραμμάτων με έμφαση στη διαφοροποιημένη παιδαγωγική (εκπαίδευση προσφύγων, μετανάστες, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες).
  • Αποτίμηση του ενιαίου ολοήμερου προγράμματος στη προσχολική αγωγή και διορθωτικές παρεμβάσεις για την απαλοιφή δυσλειτουργιών που πιθανώς παρατηρηθούν.


ΙΙ. Δημοτικό σχολείο

  • Σχεδιασμός του θεσμικού πλαισίου για την επέκταση του ενιαίου, ολοήμερου προγράμματος σε άλλα περίπου 700 σχολεία, μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια ( θα εφαρμοστεί το 2017-2018).
  • Βελτίωση του προγράμματος που θα υλοποιείται κατά τις απογευματινές ώρες, με τον διορισμό ενός επόπτη σε κάθε σχολική μονάδα.
  • Αλλαγή της μεθόδου αξιολόγησης των μαθητών με βάση μια περιγραφική ποιοτική - μέθοδο, που θα ανατροφοδοτείται από τον μαθητή και θα ενισχύει τη συνεργατικότητα,
  • Εφαρμογή της ευέλικτης ζώνης σε όλα τα δημοτικά σχολεία, με την εισαγωγή διεπιστημονικών εργασιών σε όλα τα μαθήματα.
  • Αξιολόγηση του πεδίου εφαρμογής ενός προγράμματος σχολικών συγχωνεύσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η σταδιακή μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.
  • Η περαιτέρω εκπαίδευση των εκπαιδευτικών αποτελεί προτεραιότητα και διαρκή ανάγκη, η οποία θα πρέπει να ενταχθεί στο «εθνικό σύστημα διαρκούς επιμόρφωσης». Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα ολοκληρώσει την προετοιμασία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Ι. Το Νέο Γυμνάσιο
Προβλέπονται τα παρακάτω:

  • Τρεις διδακτικές ώρες (ελεύθερη επιλογή) θα μπορούν να διατεθούν από τους διδάσκοντες κατά βούληση με ποικίλους τρόπους (δημιουργική απασχόληση, ενισχυτική διδασκαλία, συνελεύσεις καθηγητών). Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί η αναβάθμιση των βιωματικών δράσεων και των συνθετικών εργασιών.
  • Πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών παράλληλα με το υπάρχον αριθμητικό σύστημα.

ΙΙ. Νέο Λύκειο και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Νόμος για το νέο Λύκειο και κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων , με τη σημερινή μορφή, για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Καλλιτεχνικά Μαθήματα
Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με το οποίο τα καλλιτεχνικά μαθήματα θα διδάσκονται για περισσότερες ώρες από τις όσες προβλέπονταν ως τώρα και επιπλέον θα συμπεριλαμβάνεται η διδασκαλία άλλων τεχνών στο αναλυτικό πρόγραμμα, (όπως θέατρο / πολυμέσα, οπτικοακουστική έκφραση, χορός, δημιουργική ανάγνωση / γραφή κλπ.).
Πειραματικά Σχολεία
Ενίσχυση των πειραματικών σχολείων, ώστε να υποστηρίξουν την αναβάθμιση των γενικών σχολείων και να διερευνηθούν τρόποι για τη μεγαλύτερη αυτονομία των συγκεκριμένων μονάδων.
Πρόσφυγες-Μετανάστες
Δημιουργία πρότασης / πλαισίου για την ένταξη παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Λήψη κατάλληλων μέτρων για την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης ως σημείο αναφοράς στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ειδική Αγωγή
Αναβάθμιση της ειδικής αγωγής με τη θέσπιση εσωτερικών κανονιστικών διαδικασιών για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής, τα Τμήματα Ενσωμάτωσης, την Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης, τη Διαφορική Διάγνωση, τα Κέντρα Αξιολόγησης και Υποστήριξης για Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες κλπ., καθώς και για τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών και άλλων εξειδικευμένων στελεχών που εργάζονται σε δομές ειδικής αγωγής και για τα καθήκοντα των σχολικών συμβούλων, με την προοπτική να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος των δύο (2) καθηγητών (ενός γενικού και ενός ειδικού) στην τάξη και να αναπτυχθούν συνεργατικές πρακτικές. Διεπιστημονική προσέγγιση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης σε συνεργατικό πλαίσιο (συνεργασία ειδικών, Διαφορική Διάγνωση, Κέντρα Αξιολόγησης και Υποστήριξης, Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης κλπ.).
Μαθήματα Πληροφορικής
Εφαρμογή του ενιαίου κύκλου μαθημάτων πληροφορικής από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού έως το τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τη δημιουργία μιας δομής δικτύου υψηλής ποιότητας στα σχολεία.
Βιβλιοθήκες
Διεύρυνση βιβλιοθηκών και στα δημοτικά σχολεία. Αναβάθμιση των βιβλιοθηκών που υπάρχουν ήδη, άνοιγμά τους τοπική κοινότητα και δημιουργία ενός δικτύου βιβλιοθηκών που θα συνδέονται με όλα τα σχολεία της Ελλάδας, προκειμένου να ενισχυθεί το ψηφιακό περιβάλλον μάθησης.
Επαγγελματική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση Ενηλίκων
Η επαγγελματική εκπαίδευση και η εκπαίδευση ενηλίκων αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εκπαιδευτικού συστήματος και διαδραματίζουν διττό ρόλο: Αφενός, ενισχύουν την ικανότητα και επιτρέπουν στους νέους αποφοίτους και ενήλικες να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται στην αγορά εργασίας. Από την άλλη πλευρά, μετριάζουν τις κοινωνικές ανισότητες και εξισορροπούν τη μαθησιακή διαδικασία. Όπως ορίζεται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, το υπάρχον σύστημα πρέπει και θα βελτιωθεί σε όλα τα επίπεδα. Οι ειδικές διατάξεις και τα άμεσα μέτρα περιλαμβάνουν:
• Καθιέρωση ενός νέου συστήματος για την επαγγελματική εκπαίδευση. Η εθνική και τεχνική επιτροπή που προβλέπεται στο πρόγραμμα-πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2017.
• Έναρξη του πιλοτικού προγράμματος «Μια νέα αρχή για το ΕΠΑΛ» τον Σεπτέμβριο του 2017.
• Εισαγωγή νέων προγραμμάτων σπουδών και οδηγών σπουδών στο ΕΠΑΛ / IEK το 2017.
• Καθορισμός κανόνων για την ενίσχυση της κινητικότητας των πτυχιούχων ΕΠΑΛ / ΙΕΚ και διευκόλυνση της πρόσβασης στα ΑΕΙ. Αναβάθμιση του καθεστώτος των ΙΕΚ μέσω της συνεργασίας με τα ΑΕΙ στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα.
• Παρακολούθηση της μετάβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ / ΙΕΚ στην αγορά εργασίας από το Υπουργείο Παιδείας και το Εθνικό Συμβούλιο για την Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, αρχής γενομένης από το 2017.
• Δημιουργία νέων θέσεων μαθητείας για αποφοίτους ΕΠΑΛ (20% μέχρι το 2017-2018 και στόχος 33% μέχρι το 2019-2020).
• Σχεδιασμός της αυτοχρηματοδοτούμενης επέκτασης των προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων, σε συνεργασία με τους δήμους, τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους κοινωνικούς εταίρους και τις κοινωφελείς οργανώσεις (έως το Δεκέμβριο του 2017).
Ενιαίος χώρος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την Έρευνα
• Η στοχευμένη και επαρκής χρηματοδότηση ως εργαλείο εθνικής στρατηγικής στην εκπαίδευση και την έρευνα, έναν στόχο που υποβοηθείται πλέον σημαντικά από την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας. Ορισμός συγκεκριμένων στόχων και πηγών χρηματοδότησης.
• Η οριζόντια κινητικότητα των μελών του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων, των μελών του ερευνητικού προσωπικού των ΤΕΙ και των ερευνητών από τα ερευνητικά κέντρα ως μέσο δημιουργίας κρίσιμης μάζας. Η ίδρυση Εικονικών Ινστιτούτων και Κέντρων Επάρκειας ως μέσο σύνδεσης των ακαδημαϊκών και ερευνητικών μονάδων.
• Η ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών και ανοικτής πρόσβασης ως πολλαπλασιαστές της ερευνητικής απόδοσης.
• Η αξιολόγηση και ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου, συμπεριλαμβανομένης της διοικητικής δομής τους. Η προγραμματική ενοποίηση και η βελτιστοποίηση ιδρυμάτων.
• Δημιουργία νέων εργαλείων στρατηγικού σχεδιασμού και διακυβέρνησης των ΑΕΙ (ίδρυση Περιφερειακών Ακαδημαϊκών Συμβουλίων για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα, τα οποία διασυνδέουν τα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα σε περιφερειακό επίπεδο - διατάξεις για εξωτερικά επιστημονικά συμβουλευτικά συμβούλια για την αξιολόγηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων - επιπλέον όργανα που περιλαμβάνονται στους ενημερωμένους Κανόνες και Κανονισμούς και το Οργανόγραμμα κάθε Ιδρύματος). Ένας από τους στόχους αυτών των πρωτοβουλιών είναι να σχεδιαστεί ο γενικός εξορθολογισμός των μαθημάτων που προσφέρονται από τα ΑΕΙ.
• Αναδιάρθρωση και ενίσχυση του ρόλου της Ελληνικής Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
• Εξορθολογισμός των διοικητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Συμβούλια Ιδρυμάτων, ίδρυση Πρυτανικών Συμβουλίων, εκλογικές διαδικασίες για την εκλογή των πρυτανικών αρχών, συμμετοχή των φοιτητών σε φορείς σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές κ.λπ.).
• Εξέταση του τρόπου με τον οποίο ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας μπορεί να λειτουργεί πιο ευέλικτα.
• Καλύτερη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω καλύτερης διοίκησης και επαγγελματικής διαχείρισης.
• Ορθολογικοποίηση - και ενδεχομένως επαναδιαπραγμάτευση - των ετήσιων συνεισφορών σε διεθνείς οργανισμούς (CERN, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, EMBL κ.λπ.), τα οποία ανέρχονται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Διασφάλιση πρόσβασης των ελληνικών Πανεπιστημίων σε διεθνείς βάσεις επιστημονικών περιοδικών και ηλεκτρονικών επιστημονικών βιβλίων.
Βασικοί κανόνες σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να είναι:
• Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα πρέπει να εγγυάται τα εργασιακά δικαιώματα του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού.
• Η ομογενοποίηση και ο εξορθολογισμός των κανόνων θα πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση της θεματικής ανάπτυξής τους βάσει ακαδημαϊκών και παιδαγωγικών κριτηρίων.
• Θα πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των Ιδρυμάτων.
Προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας, θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ . Ως προς αυτό, θα πρέπει να προταθούν συγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης με πρωτοβουλία των ίδιων των Ιδρυμάτων που επιθυμούν να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η βάση εκκίνησης είναι να καθοριστούν συγκεκριμένοι στόχοι συνολικά για το μέγεθος και την αποτελεσματικότητα του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να καθοριστούν κριτήρια σε ό,τι αφορά την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την ερευνητική δραστηριότητα του προσωπικού, τη συμβολή τους στην πρόοδο της βασικής επιστήμης και της καινοτομίας, τον αριθμό των μελών, τις υποδομές και το ποσοστό του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού προς τους σπουδαστές.
Ο Υπουργός Παιδείας, σε στενή συνεργασία με τα Περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα και την αναμορφωμένη ΑΔΙΠ, θα επιβλέπει την παραπάνω διαδικασία.
Στο τέλος της διετίας, τα αποτελέσματα αυτών των αξιολογήσεων θα αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω σχεδιασμό της συνολικής αναδιοργάνωσης των Ιδρυμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να επιδιωχθούν συνεργασίες εντός και μεταξύ των Ιδρυμάτων, έτσι ώστε, σε επόμενες φάσεις, να πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για την αναβάθμισή τους περισσότερα Τμήματα.

Εάν υπάρχουν Τμήματα στα οποία δεν υπάρχουν ευκαιρίες για σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα προγράμματα σπουδών θα πρέπει να προσαρμοστούν στην απαιτούμενη διάρκεια σπουδών και τον τύπο του πτυχίου που παρέχεται.

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Δημοσιεύω σήμερα την  τοποθέτησή μου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ στην Αθήνα, με την ελπίδα να κάνουν το ίδιο, όσοι από τους συνέδρους τοποθετήθηκαν στο συνέδριο που έγινε από 1 έως 4-7-2017, ώστε να πληροφορηθούν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες και να κρίνουν τις απόψεις μας
Με τιμή και θερμές ευχές για το καλοκαίρι
ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Εορδαίας 
Κοκκινίδης  Στάθης


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ 18ο  ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΙΣ 3-7-2017

Καλημέρα σας, είμαι ο Στάθης Κοκκινίδης, από την ΕΛΜΕ Εορδαίας, την ΕΛΜΕ της ΠτολεμαΪδας δηλαδή, με τα εργοστάσια της ΔΕΗ και τα ορυχεία, που ενίοτε κατολισθαίνουν, για να αφήσω και ένα υπονοούμενο για το οικολογικό ζήτημα, που το παραμελούμε διαρκώς και κάποτε σαν κλάδος πρέπει να το συζητήσουμε με σοβαρότητα.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εμείς σαν εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος, θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε συνεχώς και αενάως για την αντιμετώπιση και αποτροπή των άσχημων πρακτικών και πολιτικών, των πολιτικών που αποβαίνουν εις βάρος των εργασιακών μας σχέσεων, των δικαιωμάτων μας και τελικά της ζωής μας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει όλοι μας, να πάψουμε να είμαστε περιχαρακωμένοι, δογματικοί και απόλυτα προσηλωμένοι στις απόψεις της δικής μας παράταξης και να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη, αλλά και τις καλές προτάσεις από τις άλλες παρατάξεις.

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Αλλαγές στην μισθοδοσία εκπαιδευτικών. Αναδρομικές κρατήσεις ή και αυξήσεις

Η μισθοδοσία μηνός Ιουλίου και Αυγούστου για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί έγιναν αναδρομικές κρατήσεις για τους μήνες Ιανουάριο (ΤΠΔΥ, υπέρ σύνταξης) και Φεβρουάριο (ΤΠΔΥ).
Οι μισθοδοσίες των επόμενων μηνών δεν θα έχουν αναδρομικές κρατήσεις.Υπενθυμίζουμε ότι από τον Μάρτιο έχουμε διαφορές στη μισθοδοσία μας γιατί οι παραπάνω κρατήσεις άλλαξαν τρόπο υπολογισμού. Μέχρι τώρα υπολογίζονταν με βάση το μισθό του Οκτωβρίου του 2011 ενώ από 1/1/2017 υπολογίζονται με βάση τον τρέχοντα μήνα.

Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι να πλήττονται συνάδελφοι με μεγαλύτερα ΜΚ, σε πολλές περιπτώσεις από 45€ έως και 70€ και να ωφελούνται ελάχιστα κάποιοι άλλοι με μικρότερα ΜΚ.
Φίλιππος Ευαγγέλου

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

«Δώρα» πρώην Υπουργού Παιδείας στους Ιδιοκτήτες Ιδιωτικών σχολείων

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) με επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας, αναδεικνύει ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά και οικονομικά σκάνδαλα της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα.
Εκμεταλλευόμενοι νομικά «παραθυράκια» ιδιοκτήτες, ή ενώσεις μετόχων που κατέχουν ιδιωτικά σχολεία λειτουργούσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν ιδιωτικά σχολεία είτε χωρίς νόμιμη άδεια, είτε με άδεια που έχει κτηθεί μέσω ψευδών δηλώσεων στις αρμόδιες αρχές και συχνά με κομπίνες, ώστε να παρακαμφθεί το εμπόδιο της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Αναταράξεις στις Βάσεις 2017: Πάνω οι νομικές, κάτω τα Πολυτεχνεία (Εκτιμήσεις)


Σε μεγάλη αγωνία βρίσκονται οι 85.908 φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς την Παρασκευή 30 Ιουνίου το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις βαθμολογίες τους.
Ειδικότερα, οι διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραλάβουν και θα παραδώσουν αμέσως στα Λύκειά τους τα ανάλογα δέματα με τις βαθμολογίες των υποψηφίων, ώστε το μεσημέρι της Παρασκευής οι βαθμοί να αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ.
Οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι φέτος η κίνηση των βάσεων εισαγωγής δεν θα έχει ομοιόμορφα χαρακτηριστικά καθώς θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα πέντε επιστημονικά πεδία αλλά και στο εσωτερικό των πεδίων.

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Παράταση λειτουργίας πλατφόρμας e-epal

   Σας ενημερώνουμε ότι λόγω του μεγάλου όγκου Ηλεκτρονικών Δηλώσεων Προτίμησης, η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-epal, θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή δηλώσεων προτίμησης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 24-25 Ιουνίου.