Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

8/3 Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Δελτίο Τύπου
8 Mάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
  Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.

  Κάθε χρόνο τιμάμε την 8η Μαρτίου, ως ημέρα μνήμης των διαχρονικών αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
  Το γυναικείο κίνημα σε συμπόρευση με το εργατικό κίνημα έδωσε σκληρούς αγώνες για τη γυναικεία χειραφέτηση και πέτυχε σημαντικές κατακτήσεις, οι οποίες βελτίωσαν αισθητά τη θέση της γυναίκας. Δόθηκαν πλήρη πολιτικά δικαιώματα στη γυναίκα, εκσυγχρονίστηκε το οικογενειακό δίκαιο, στις πλείστες χώρες του πλανήτη καταργήθηκαν οι νομικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, λήφθηκαν κοινωνικά μέτρα για την προστασία της μητρότητας και αυξήθηκε η συμμετοχή της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Παρ’ όλα αυτά απέχουμε πολύ από την πραγματική ισοτιμία των δύο φύλων, αφού η εργαζόμενη γυναίκα βλέπει τα προβλήματα της να οξύνονται, καθώς η ανεργία, η φτώχεια, η μερική απασχόληση, οι μειωμένες απολαβές «κτυπούν» πρώτα τις γυναίκες. 
  Στην Ελλάδα της κρίσης και των ατέλειωτων μνημονιακών πολιτικών, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την κατάργηση εργατικών κατακτήσεων, τις διαλυμένες κοινωνικές δομές, η ΑΔΕΔΥ, ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στο Δημόσιο τομέα, φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα των γυναικών, με στόχο όχι μόνο να συζητηθούν ευρέως στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, αλλά και να ξεκινήσει μια αγωνιστική παρέμβαση για την επίλυσή τους.

  Το  Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης, για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 8ης Μάρτη 2020:
1. Καλεί τα σωματεία να αναδείξουν με κάθε τρόπο την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και τα σύγχρονα αιτήματα της εργαζόμενης γυναίκας, οργανώνοντας συζητήσεις κι εκδηλώσεις στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους δήμους, και σε όλους τους χώρους εργασίας.
2. Καλεί τους εργαζομένους να συμμετέχουν στην 3ωρη Πανελλαδική διευκολυντική Στάση Εργασίας την Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020, από τις 12:00 έως το τέλος του ωραρίου. 

Από την Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Κοζάνης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου